Bank Asya 1. Lig ilk yarı değerlendirmesi

Geçen yıl Süper Lige veda eden Konyasporun son iki haftaya kadar önde götürdüğü Bank Asya 1. Ligde, Giresun deplasmanında kaybedilen üç puan yeşil beyazlı ekibi zirveden etti ve ilk perde kapandığında avarejla Karabükün ardından ikinci sırada yer aldı.

Süper Lig’e bu sezon veda eden diğer iki ekip olan Kocaelispor ile Hacettepe; ilk yarı sonunda ligi ateş hattında kapatırken, bu yıl 1. Lig’e yükselen Bucaspor, Dardanel ve Mersin İdman Yurdu takımları, sergiledikleri mücadele ile lige renk katarken, 1. lig’de kalıcı oldukları sinyalini vermeleri hem zirve yarışını hem kümede kalma yarışını kızıştırdı. Bu sezon Süper Lig’in yolu İzmir’den geçiyor dersek herhalde abartmamış oluruz. Buca, Altay ve Karşıyaka takımları ile mücadele edecek ekipleri, zorlu bir İzmir deplasmanı bekliyor. Altay’ın dış saha performansıyla Süper Lig hasretine son vermek istemesi, Bucaspor’un sürpriz sayılabilecek krizlere inat yükselişi ve Karşıyaka’nın Ümir Turmuş ile ligin son haftalarında yakaladığı zirve inadı, rakiplerine gözdağı verir gibiydi. Kartalspor, Bucaspor ve Dardanel ekipleri aldıkları sonuçlar ile ilk yarının flaş takımı oldular. Boluspor, Rizespor ve Giresunspor kendilerinden beklenen performansı ortaya koyamayınca, istedikleri  sonuçları elde edemeyip istikrarsız bir görüntü çizerek devre arasına sıkıntılı girdi. Bu sezon herhalde Süper Lig’i en çok isteyen ekiplerin başında Kardemir Karabükspor geliyor. Taraftarıyla bütünleşen kırmızı mavili camia ilk yarıyı zirvede bitirmenin haklı gururunu yaşıyor.

İlk üç haftanın Bucaspor’un liderliği ile geçildiği 1. Lig’de, daha sonra bayrağı devir alan Konyaspor 12 hafta zirvede kalırken, Kardemir Karabük bitime iki hafta kala lider oldu ve ilk yarı Karabük’ün liderliği ile tamamlandı. Ligin son haftasında en büyük rakibi olan Altay’ı kendi evinde  2-0 lık skorla geçen Konyaspor ikinci, İzmir temsilcisi Altay ise üçüncü olarak yarışı tamamladı.17 haftalık periyotta oynanan 153 karşılaşmada rakip filelere toplam 402 gol atıldı. Atılan goller hafta başına 23.65, müsabaka başına 2.63’lük  gol ortalaması olarak yansıdı.  33 gol atılan  15. hafta maçları ilk devrenin  en yüksek gol sayısına ulaşılan hafta, 11. hafta da atılan 17 gol ise ligin en az gol sevinci yaşanan haftası oldu. Atılan 402 golden; 290’ı ayakla, 85’i kafayla gerçekleşirken, kazanılan 20 penaltı vuruşu golle sonuçlandı.  Kocaelispor’dan  Bilal Turgut 2, Çaykur Rizesporlu Eyüp Kadri, Giresunsporlu Özgür Bayer, Karşıyakalı Mustafa Aydın, Mersin İdman Yurdulu Zafer Şahin ve Ordusporlu Mehmet Ayaz da birer kez kendi kalelerine gol atma şansızlığı yaşadı. Mersin İdman Yurdu’dan  Zafer Şahin, aynı maçta hem kendi kalesine hem de rakip filelere gol kaydederek ilginç bir istatisliğe imza attı. Kazanılan 20 penaltı vuruşundan  4 gol bulan Altay ve Boluspor’un aksine Giresunspor, kalesinde 4 penaltı golü gördü.
Geçen sezon olduğu gibi bu sezonun ilk yarısında da; Adanaspor ve Ordusporlu oyuncular gördükleri kartlar ile zirveyi kimseye bırakmadı. Toplamda 735 sarı ve 55 kırmızı kartın çıktığı periyotta 7 kırmızı, 46 sarı kart gören Adanaspor, en hırçın takım olarak göze çarparken, Adanaspor gibi  7 kırmızı kart gören Orduspor en fazla kırmızı kart gören diğer ekip oldu. Boluspor ve Dardanelspor’lu futbolcuların kırmızı kart görmediği devre sonunda, Giresunspor’dan Müslüm Yelken’in 3 ,Adanaspor’dan Onur Acar ve Onur Demirtaş, Çaykur Rizespor’dan Evren Kürkçü, Kartalspor’dan Serkan Özsoy ve Mersin İdmanyurdu’ndan Erdal Sezek 2’şer kırmızı kart gördü. Gördüğü 55 sarı kart ile en fazla sarı kart gören ekip olan Giresunspor’u 54 sarı kartla Kartalspor takip etti. Rizespor  gördüğü 31 sarı kartla ligin en az sarı kart gören takımı oldu.
Oynanan 153 karşılaşmada 79 kez evsahibi ekipler gülerken, 43 maç konuk ekiplerin üstünlüğü ile tamamlandı. 31 karşılaşmada rakipler birbirine üstünlük sağlayamadı. 17 değişik skorun yaşandığı müsabakalarda atılan 402 golün 95’i karşılaşmaların 76-90. dakikasına denk gelen  son periyotunda yaşandı.76 golün 31-45. dakika aralığı yaşanması gollerin genellikle devrelerin son aralığında atıldığını gösteriyor. Kendi evinde en başarılı takımlar 8 galibiyet bir beraberlik ile 25 puan elde eden ve ilk iki sırayı paylaşan Karabükspor ile  Konyaspor olurken, Erciyesspor ve Orduspor kendi sahalarında topladıkları 8 puanla en başarısız takımlar oldu. Sergilediği deplasman grafiğiyle zirve yarışını sürdüren Altay ise deplasmanda aldığı 5 galibiyet 2 beraberlik ile 17 puan toplayarak adeta zirve takibini sürdürdü. Kartalspor ve Kocaelispor dış saha galibiyeti elde edemeden ilk yarıyı bitirdi. Attığı 40 golle zirvedeki yerini tescilleyen Karabükspor ligin en golcü takımı olurken, Rakip filelere 12 şer gol gönderebilen Orduspor ve Kocaeli en az gol sevinci yaşayan takımlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri