Bangsamoro’nun güvencesi Türkiye

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Konya Şubesi ve Moro Uluslar arası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen toplantıda Bangsamoro’nun bağımsızlık süreci ve yaşananlar dile getirildi. Morolu, öğrenciler son gelişmeleri anlattı

İHH Konya Şubesi ve Moro Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen toplantıda Bangsamoro’nun bağımsızlık süreci ve yaşananlar dile getirildi. Filipinler-Bangsomorolu, öğrenciler ülkelerinde yaşanan son gelişmeleri anlattı. İHH Konya Şubesi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Morolu öğrencilerden, Morolu Müslümanlar’ın 50 yıldır büyük bedeller ödeyerek, bağımsızlık yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Filipinler Devleti ile yaşanan çatışmaların sona erdiğini ve Moro’ya artık barış ve huzurun geldiğini dile getiren Morshed Pompong, “Moro’da meşhur bir atasözü var; ‘Türkiye’nin bayrağı dalgalandıkça, Bangsamoro’nun da bayrağı dalgalanacaktır.’ Bu söz çok önemli ve anlamlı bir sözdür. Moro halkının en büyük güvencesi Türkiye’dir, Türk milletidir. Her zaman Türkiye’nin daha güçlü olması için dua ediyoruz. Türk milleti gücünün farkına varmalıdır. Bugün Moro’dan tutun da dünyanın öbür ucuna kadar tüm Müslümanların umudu ve güvencesi Türkiye’dir. Moro’da insanlar Cuma namazlarında her zaman Türkiye için dua eder.  Türkiye’nin her anlamda güçlü olması için dua ederiz. Babam Türkiye’ye gelmem için çok uğraştı. Allah ondan razı olsun. İHH da bize önemli destekler verdi” dedi.

FİLİPİNLER ADALARDAN OLUŞAN BİR ÜLKE

Konuşmasında Filipinler hakkında bilgi veren Morshed Pompong, “Filipinler binlerce adadan oluşan bir ülke. Endonezya, Malezya gibi ülkeler komşumuz. İspanyollar ülkemizi işgal etti. İspanyollar geldiği zaman ilk Morolu Müslümanlar ile savaştı. Bu savaşta Ferdinand magellan ölmüştür. Filipinler ismi İspanya’nın ikinci kralı Filip’ten gelmektedir. İspanyollar ülkemizde hem savaştılar hem de Hıristiyanlığı yaydılar. Filipinler’in yani ülkemizin ilk dini İslam’dır. Filipinler küçük bir ülke. Fakat nüfusu 100 milyondan fazla. Başkent çok kalabalık bir şehir. Filipinler halkı tarım ve hayvancılık ile geçinen bir ülke. Ülkemizin her tarafında nehir, dağlar ve deniz var. Ülkemiz tarım ürünleri konusunda çok ucuz. Özellikle muz ve ananas gibi ürünler çok ucuz. Bu ürünler yurtdışına ihraç ediliyor” diye konuştu.

MORO HALKI HER ZAMAN SALDIRIYA UĞRADI

Moro halkının 1300’lü yıllarda İslam ile tanışmaya başladığını dile getiren Morshed Pompong, şunları söyledi: “İslam ülkelerinden tüccarlar sayesinde halkımız İslam dinini tanımaya başladı. İlk camii 1380 yılında yapıldı. Bangsamoro Filipinler’in güney adalarında bulunuyor. Bu adayı işgal etmek istediler ama vermedik. İspanya, Amerika ve Japonya işgal etmek istedi. 1500’lü yıllarda İspanyollar, ülkemize geldiği zaman Morolu Müslümanlarla savaştı. Bu savaşta Sultanımız şehit oldu. Daha sonra 1800’lü yıllarda Amerikalılar ülkemize işgal etmek istedi. Moro’da binlerce Müslümanı şehit ettiler. Daha önceden Morolu Müslümanlar çok rahat yaşıyordu. Huzurlu bir hayatımız vardı. Bangsamoro’nun kendi yönetim şekli vardı. Hem Filipinler hem devleti hem işgalci devletler bize zulmetti. Canımızı kurtarmak, toprağımızı korumak için savaşmak zorunda kaldık. Moro İslami Kurtuluş Cephesi kuruldu. Şanlı bir direniş gerçekleştirildi. 2003 yılından bu yana Hacı Murad İbrahim bu Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin liderliğini yürütüyor. Allah ondan razı olsun. Bizi yalnız bırakmadı. Morolu Müslümanların lideri Şeyh Haşim Salamat, Necmettin Erbakan Hocamızın da çok iyi arkadaşıydı. Mısır’da ilahiyat okudu.”

2019 YILINDA ÖZERKLİĞİMİZİ İLAN ETTİK

Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin mücadelesi hakkında da bilgi veren Pompong, “Morolular, 1968 yılından itibaren silahlı mücadeleye başlamıştır. 1997 yılından itibaren farklı farklı devleti yönetimi ile barış görüşmeleri olmuştur. 2019 yılında Bangsomoro bölgesi özerkliğini ilan etmiştir” dedi. Moro Uluslararası Öğrenci Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Sumagka, “Uzun süren bir savaşın sonunda Moro halkı bağımsızlık yolunda önemli adımlar atmıştır. Türkiye’nin bize verdiği desteği unutmak mümkün değil. Biz burada sadece öğrenci değiliz. Biz burada ülkemizin de tanıtımını yapıyoruz. Bizim mücadelemiz daha çetin. Büyük cihad Bangsamoro devletinin yönetilmesidir. Mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri