Bangladeş’in Zafer Bayramını kutladılar

Bangladeş Büyükelçiliği, Bangladeş’in 49. Zafer Günü’nü Büyükelçiliğin Konferans Salonu Bijoy 71’de coşkuyla kutladı. Program, Covid-19 kurallarına uygun şekilde olarak düzenlendi

Program Türkiye’ye yeni atanan Bangladeş Büyükelçisi Mosud Mannan’ın büyükelçiğin diğer görevlilerinin huzurunda bayrağı göndere çekmesiyle ve ardından da büyükelçilik binasındaki Bangabandhu’nun büstüne çelenk koymasıyla başladı. Büyükelçi Mosud Mannan, daha sonra eşi Nuzhat Amin Mannan ile birlikte büyükelçiliğin zemin katında yeni kurulan Bangabandhu Köşesini ve Büyükelçiliğin Fuaye’sinde düzenlenen Bangabandhu'nun yaşamı ve mücadelesini konu alan Fotoğraf Sergisini kurdele keserek açtı.

ZAFER BAYRAMI’NIN TARİHİ YÖNÜNÜ ANLATTILAR

Etkinliğin birinci oturumu büyükelçilik yetkilileri ve aileleri, Bangladeşli öğrenciler, Türkiye'de yerleşik Bangladeş topluluğu ile bazı Türk dostların katılımıyla büyükelçilik konferans salonun da gerçekleşti. İkinci oturum ise; Kur'an-ı Kerim okunarak başladı ve ardından, Bangabandhu'nun, Bangladeş Kurtuluş Savaşı'nın liderleri, şehitleri ve özgürlük savaşçıları onuruna bir dakikalık saygı duruşuyla devam etti. Sonrasında Zafer Günü münasebetiyle, Cumhurbaşkanı Md. Abdul Hamid, Başbakan Sheikh Hasina, Dışişleri Bakanı Dr. A. K. Abdul Momen ve Dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Md. Shahriar Alam’ın mesajları Büyükelçi Mosud Mannan, Elçi-Müsteşar ve Misyon Başkan Yardımcısı Rais Hasan Sarower ve Savunma Ataşesi Tuğgeneral Md. Rashed Iqbal tarafından okundu. Başbakan Sheikh Hasina'nın kaydedilmiş olan zafer günü kutlama konuşması gösterildi. Daha sonra, Ankara Asya Pasifik Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Moynul Ahsan ve IOM (Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu) üst düzey yetkilisi Dr. Onup Kumar Das'ın katılımıyla canlı bir tartışma oturumu gerçekleştirildi. Zafer Bayramı'nın tarihi yönü ve önemi hakkında konuşma yaptılar.

Bangladeş Büyükelçisi Mosud Mannan, yaptığı konuşmada, 26 Mart 1971'in erken saatlerinde Bağımsızlığını ilan eden ve 23 yıllık zorlu mücadelesi ve zeki liderliği ile Bangladeş'e bağımsızlığını kazandıran Ulusun Babası Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman'a en derin saygılarını sundu. Bangladeş’in kurtuluşu için canlarını ve onurlarını sonuna kadar feda eden diğer liderleri, 3 milyon şehit ve 200 bin kadını derin saygıyla hatırladı. Mannan, Kurtuluş Savaşı'nın uzun zaman çizelgesini yansıtırken zafer gününün önemini vurguladı. Büyükelçi Mannan, ardından, herkesi bağımsızlığı korumaya ve Bangabandhu- (Altın Bengal (Sonar Bangla) hayalini gerçekleştirmeye yardım etmeye ve ayrıca, Başbakan Sheikh Hasina'nın, 2021 vizyonunu ve 2041 vizyonunu gerçekleştirmek için el ele vermeye çağırdı. Büyükelçi Mannan ayrıca Bangladeş ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkilere dikkat çekti ve ikili ilişkilerin iki ülkenin karşılıklı yararıyla daha da güçleneceği umduğunu aktardı. Program Büyükelçilik personeli ve aileleri, özellikle çocuklar ve Bangladeşli öğrenciler tarafından eğlenceli bir kültürel performansla sona erdi. Tüm gösteri yapanlara ve çocuklara hediyeler takdim edildi. Program, Başkatip ve Kançılarya Şefi Sabuj Ahmed ile Bangladeşli öğrenci Nabiha Tahrim tarafından yürütüldü. Büyükelçilik, zafer gününde özel Broşürü ve tüm katılımcılar arasında dağıtılan Bangabandhu'nun doğumunun yüzüncü yıldönümüne özel bir yaka rozeti çıkardı. Dünya Gazetesi, Zafer Bayramı ve Bangabandhu için Büyükelçiliğinde katkısıyla özel bir ek yayınladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri