Ban Ki-moon, Güney Kore Devlet Başkanı Mı Olacak?

Güney Kore'de iktidar partisindeki bazı vekillerin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 2017 yılında devlet başkanı olması için hazırlık yaptıkları belirtiliyor.Güney Koreli Ban Ki-moon'un BM'deki görevi 2016 yılında...

Güney Kore'de iktidar partisindeki bazı vekillerin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 2017 yılında devlet başkanı olması için hazırlık yaptıkları belirtiliyor.

Güney Koreli Ban Ki-moon'un BM'deki görevi 2016 yılında sona eriyor. Ban Ki-moon'un 2 yıl sonra ne yapacağı ise şimdiden Kore medyasının ana gündem maddeleri arasına girdi. Özellikle son zamanlarda iktidarda bulunan Saenuri Partisi’ndeki bazı vekillerin Genel Sekreter Ban’ı, 2017 yılında devlet başkanı adayı olarak görmek istediklerini ifade etmesi medyada geniş yer buldu.

Ülkede, son bir yılda yapılan anketlerde Ban, halkın devlet başkanı olarak görmek istediği isimler içinde birinci sırada yer alıyor. Öte yandan bazı analizciler ise iktidarın bir sonraki seçimler için güçlü aday çıkartamamasından dolayı Ban'ın ön plana çıktığını savunuyor.

Güney Kore'de Park Geun-hye'nin seçimleri kazanıp Mavi Köşk'e çıkması ile Saenuri Partisi'ndeki "Chin-Park" diye adlandırılan Park taraftarlarının lidersiz kaldığı belirtiliyor. "Chin-Park" grubunun bunun üzerine Ban'ın devlet başkanı olması için kulis çalışmaları yaptığı iddia ediliyor.

Öte yandan, 2004-2006 yılları arasında Güney Kore’nin Dışişleri Bakanı olan Ban’ı, bu mevkiye şu an muhalefetteki liberaller getirmişti. Ülkedeki bazı uzmanlar, Ban’ın Saenuri Partisi’nden aday olması halinde liberallere ihanet etmiş gibi muamele göreceğini düşünüyor. Muhalefetteki Yeni Siyaset Birliği'nin ise 2017 seçimleri için aday sıkıntısı çekmediği ifade ediliyor. Ancak muhalefet, Ban’ın devlet başkanlığını düşünmesi halinde kendi partilerinden aday olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ban Ki-moon ise siyasete ilgisinin olmadığı yönünde söylemlerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da Saenuri Partisi vekili Yoo Ki-joon’un adaylık konusunu sorması üzerine Ban şöyle demişti: "Sen de biliyorsun. Ben siyasete uygun biri değilim. Neden böyle sorular soruyorsun?" CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri