Ban: Doğu Kudüs'teki Yerlerşim Birimleri Uluslararası Hukukun İhlali

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’den Doğu Kudüs’teki yerleşim planlarını bir kenara bırakmasını istedi. Ban, Filistinliler ve İsrail’in barış görüşmelerine ivedilikle dönmeye çağırdı.Mısır’daki Gazze konferansına katıldıktan...

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’den Doğu Kudüs’teki yerleşim planlarını bir kenara bırakmasını istedi. Ban, Filistinliler ve İsrail’in barış görüşmelerine ivedilikle dönmeye çağırdı.

Mısır’daki Gazze konferansına katıldıktan sonra İsrail’e geçen ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ban Ki-mun, İsrail’in işgal ettiği bölgelerde yerleşim planları yapmasının uluslararası hukukun açık şekilde ihlali olduğunu söyledi. Ban, “Bu planlar doğru mesajları vermiyor. İsrail hükümetine planları gözden geçirmeleri çağrısı yapıyorum.” dedi.

İsrail, bu ay işgal altındaki Doğu Kudüs yakınlarında 2 bin 600 yeni yerleşim birimi oluşturacağına dair planı açıklamıştı. İsrail’in inşaat projeleriyle, Filistin Devleti’nin kurulacağı Batı Şeria ile başkent yapacağı Doğu Kudüs arasındaki bağlantıyı koparmak istediği belirtiliyor.

Gazze’de 26 Ağustos’ta ilan edilen ateşkese atıf yapan Ban Ki-mun, her iki tarafın da güven oluşması için adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Gazze’ye malların girişi ve ekonomisinin düzelmesinin sağlanmasının istikrara ve İsrail’in güvenliğine de katkı yapacağını vurguladı.

Ban Ki-mun, yarın da İsrail saldırılarında 20 binden fazla evin yerle bir olduğu Gazze’yi ziyaret ederek bölgenin imarı için neler yapılabileceğini inceleyecek. İsrail’in 50 gün süren saldırılarında 2 bin 100’den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. Gazze’ye kara saldırısı düzenleyen İsrail askerlerinden 67’si ölmüştü. İsrail’de ise 6 sivil roket saldırılarında ölmüştü. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri