Balkansiad’dan Bosna Ve Karadağ’a Ekonomik Çıkarma

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Bosna Hersek ve Karadağ’a 42 üye iş adamıyla birlikte düzenlediği geziyle, Türk ekonomisine önemli kazanımlar sağladı.

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Bosna Hersek ve Karadağ’a 42 üye iş adamıyla birlikte düzenlediği geziyle, Türk ekonomisine önemli kazanımlar sağladı.

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta’nın da katıldığı gezide BALKANSİAD üyesi iş adamlarının ilk adresi Bosna Hersek Dış Ticaret Odası oldu. Oda Başkanı Ahmed Egrliç tarafından ağırlanan BALKANSİAD heyeti, Boşnak işadamları ile ikili iş görüşmelerinde bulundu. Daha sonra Bosna Hersek Stari Grad Belediyesi, Bosna Hersek Türk Büyük Elçiliği’ni ziyaret etti. Bosna Hersek’ten sonra Karadağ’a geçen BALKANSİAD heyeti, Karadağlı iş adamları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin gezi ile Bursa’nın ihracat potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirtirken, “BALKANSİAD olarak Türkiye ve Balkanlar arasındaki işbirliğini geliştirmek için sürdürdüğümüz faaliyetlere Bosna Hersek ve Karadağ iş gezisi ile devam ettik.” dedi. Daha önce Bulgaristan, Yunanistan, Kosova ve Makedonya'daki temasları kapsamında yaptıkları iş anlaşmaları ile Bursa'nın ihracatına olumlu katkılar sağladıklarını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Balkanlar ile köprü vazifesi görmek amacıyla kurulan bir derneğiz. Bu sebeple önceliğimiz hem Türkiye'nin hem de Balkan ülkelerinin kazançlı çıkmasını sağlamak. Bosna Hersek'teki temaslarımızda sadece yeni iş fırsatları elde etmekle kalmayıp, ülkeler arasında sosyal, kültürel ve tarihsel bağların da kuvvetlenmesini sağlanmasını hedefliyoruz."

Bosna Hersek’in Türkiye'ye yaklaşık 50 milyon Euro’luk ihracat yaptığını kaydeden Şahin, “İki ülke arasındaki ticari işbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. Bosna Hersek ve Karadağ’la yapılan ihracatın önemli düzeylerde olduğunu, ancak yeterli olmadığının altını çizen Şahin, “BALKANSİAD olarak Bosna Hersek ve Karadağ ile ticari işbirliklerimizi artırma amacındayız. Daha önce düzenlediğimiz gezilerden önemli iş anlaşmaları ile geri döndük. Oralarda yaptığımız iş anlaşmaları ile Balkanlar ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini genişlettik ve hala iş alışverişlerimiz sürmekte. Bosna Hersek ve Karadağ’da kurduğumuz bağlar ile de her iki tarafın da önemli kazanımlar elde edeceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

BALKANSİAD’ın yılda bir değil birçok zirve gerçekleştirdiğinin altını çizen BALKANSİAD Başkanı Şahin, “Ayrıca biz bu zirveleri uzaktan kumandayla değil, direkt yerinde gittiğimiz ülkenin bürokratları, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası yöneticileri ve işadamlarıyla yapıyoruz. Hangi ülkenin hangi yatırıma ihtiyacı varsa yerinde tespit ediyor ve somut projeler üretiyoruz.” diye konuştu.

Ekonomi zirvelerinin 11 Balkan ülkesinde de yapılacağına dikkat çeken Şahin, “Bosna-Hersek ve Karadağ zirvelerinden önce yine Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Kosova'da ekonomi zirveleri gerçekleştirmiştik. 250 kişilik heyetle gerçekleştirdiğimiz bu buluşmalar, görüntü ve şovdan ibaret değil. Şöyle ki ülkelerin gıda, turizm, enerji, inşaat gibi hangi yatırımlara ihtiyacı varsa, muhataplarıyla görüşüyor ve ihtiyaçları yerinde belirliyoruz.” ifadelerini kullandı.

BALKANSİAD üyesi işadamlarıyla birlikte Bosna-Hersek ve Karadağ ekonomi zirvelerine katılan Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da şu görüşleri dile getirdi: “BALKANSİAD’ın Bulgaristan, Yunanistan, Kosova ve Makedonya’nın ardından Bosna-Hersek ve Karadağ’da gerçekleştirdiği ekonomi zirvelerine katıldım. Gerçekleştirilen dört günlük ziyaretlerde ve yapılan ikili iş görüşmelerinde ben de BALKANSİAD ile beraberdim. BALKANSİAD’ın Bursa ekonomisine katkı sağlayacak girişimlerine bizzat şahit oldum. 42 BALKANSİAD üyesi işadamı, 200’ü aşkın kişiyle ortak projeler ve yatırımları konuştu. BALKANSİAD üyeleri her anlamda Bursa’yı ve Türkiye’yi Balkanlarda çok güzel temsil ettiler. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri