Kış tatili ya da yaz tatili olsun Balkanlar her daim gezip görülecek birçok güzellik sunuyor. Özellikle bu yıl ile çocuklarınızı ya da kardeşlerinizi sevindirmek için Balkanlar’ı gezebilirsiniz. Balkanlar turunu planlarken gezilecek yerler kadar yenilecek yemekleri de araştırdığımız da bir diğer gerçek. Çünkü konu Balkanlar oldu mu bu coğrafyanın yemek kültürünün de ne kadar güzel ve lezzetli olduğunda hem fikir oluruz. Köftesi, tatlısı, böreği derken Balkan ülkelerinin yemek listesi uzar gider. Şayet siz de Balkanlar gezisine çıkacaksanız, ya da kış döneminde seçenekleri için Balkanlar’ı değerlendirecekseniz ve gezip görülecek yer arayışınızı bitirdiyseniz, o halde sıra mükemmel Balkan yemeklerinde. İşte Balkanlar'ın çok bilinmeyen ama lezzeti bol en güzel yemekleri.
Elbasan Tava: Arnavutluk'un Elbasan kentinde doğan ve tüm Balkanlara yayılan elbasan tava, kuzu eti sevenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerin başında geliyor. Arnavutluk'un kekik dolu Elbasan Bölgesi'nde yetişen kuzulardan yapılan ve elbasan adını da doğduğu topraklardan alan bu yemek haşlanmış kuzu eti, yumurta, yoğurt ve sarımsakla yapılıyor. Bazı Balkan şehirlerinde tavuk ya da hindi etiyle de yapılan elbasan tavanın orijinali, kuzunun kol ya da but kısmıyla yapılanı. İyi bir elbasan tava yemek istiyorsanız ilk olarak Arnavutluk'a gezi planlamanız gerekiyor. Balkanlar coğrafyasındaki birçok ülkede bulabileceğiniz elbasan tavanın en güzelini Tiran'da yiyebilirsiniz. Tiran'da elbasan tava, güveçte pişirilerek servis ediliyor.
Börek: Türkiye'de olduğu gibi Balkanlar'da da börek kültürü çok yaygın. Sanırız ki Balkanları da bu yüzden çok seviyoruz. Kıymalı, peynirli, ıspanaklı börekleri ile Balkan ülkelerinde aç kalmak mümkün değil. Burek, Byrek ya da Pita olarak adlandırılan Arnavut ve Boşnak börekleri, Balkanlar turunda yemeden dönülmemesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Balkanların farklı şehirlerinde farklı türlerde yapılan böreklerden en lezzetlisi ise ıspanaklı peynirli olanı. Arnavutluk turu yapıyorsanız, birçok şehirde bulabileceğiniz muska şeklinde ıspanak ve lor peynirinden yapılma böreklerin tadına bakmanızı tavsiye ederiz. Şayet siz kıymalı börek sevenlerdenseniz Saraybosna'da kıymalı böreğin iyisini yer ve çoğu yerde yoğurtla servis edildiğini fark edersiniz.
Biber Turşusu: Lahana, salatalık, domates, fasulye ve daha birçok turşu duymuş olabilirsiniz. Peki ya dolmalık iri biber turşusunu duymuş muydunuz? Eğer Balkanlar gezisine çıkarsanız bölgeye özgü biber turşusu yemeden dönmemelisiniz. Balkanlarda yetişen Somborka biberlerinin içine süzme yoğurt ve lor peyniri konularak yapılan biber turşusu, ister tek başına ister ızgara ya da hamur işi yemeklerin yanında servis ediliyor. Biber turşusunun sadece akşam yemeklerini lezzetlendirdiğini düşünmeyin, kahvaltıda bile servis edildiğini Balkanlarda göreceksiniz. Sabah sabah bu insanlar neden biber yiyor diye sormamak için mutlaka biber turşusunun tadına bakın.
Ajvar: Yugoslavya'dan doğan ve tüm Balkanlara yayılan Ajvar sosu, Balkanlar turundan ne alınır sorusunun da yanıtı oluyor. Patlıcan, kırmızıbiber, bazen kurutulmuş domates ve sarımsaktan yapılan ajvar, bizim acıka adını verdiğimiz sosumuzu andırıyor. Rengi kırmızı olan ve acılı ya da acısız seçenekleriyle yapılan ajvar, yapıldığı ilk yıllarda adından da anlaşılacağı gibi havyardan yapılıyordu. Havyarın pahalı olması, her eve giren bir yemek ihtiyacına karşılık veremeyince bu sosun hem ismi hem de içeriği değişmiş ve günümüzdeki halini almış. Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan gibi Balkan ülkelerinde hemen her markette bulunabilinen ajvar, Balkan mutfağının vazgeçilmezi.
Pleskavitsa: Hamburger yalnızca Amerika'ya özgü sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Balkanlar gezisine çıkmış biri ne demek istediğimizi hemen anlayacaktır çünkü pleskavitsa adı verilen ve Balkanların milli yemeği olarak adlandırılan bu yemek, klasik hamburger lezzetlerinin dışına çıkan bir tür hamburger köftesine deniyor. Eski Yugoslavya’ya özgü bu yemeğin lezzetindeki sırrı, kullanılan kıymanın yağlı olmasında yatıyor. Satır etten yapılan ve içi sulu olan bu bu hamburger etini Balkanlar turunuzda mutlaka yemelisiniz.
Popara: Paparayı gerçek anlamda yemenin vakti geldi. Türkiye'de kendisine deyim olarak aşina olduğumuz papara, aslında Balkanlar'da oldukça meşhur bir yemek. Popara ya da papara adıyla bilinen bu yemek, yoksulluğun da bir nevi temsili niteliğinde. Evdeki bayat ekmeklerle kurumuş peynirlerin birleşmesinden meydana gelen papara, akşam yemeğinde ya da kahvaltıda tüketiliyor. Maliyeti oldukça uygun ve tarifi zahmetsiz olan bu yemeği sizler de evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Paparanın kısa tarifi ise şöyle: Kızdırılmış yağa kırmızı toz biber koyun, içine lokma şeklinde parçaladığınız ekmekleri ilave edin ve kurumuş peynirlerinizi de parçalayarak içine ekleyin. Hepsi bu kadar. Afiyet olsun.