Balıkesir'de İş Bırakan Eğitimciler Zeybek Oynayıp Halay Çekti

Balıkesir'de bulunan eğitim sendikaları, Milli Eğitim'de yaşanan sıkıntılara tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Müdür atamalarında yaşanan adaletsizlik, torba kanun, TEOG sınavı, ücretlerdeki enflasyon farkı, taşeronlaşma,...

Balıkesir'de bulunan eğitim sendikaları, Milli Eğitim'de yaşanan sıkıntılara tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Müdür atamalarında yaşanan adaletsizlik, torba kanun, TEOG sınavı, ücretlerdeki enflasyon farkı, taşeronlaşma, nöbet ücreti gibi konulara dikkat çeken eğitim sendikaları, davul zurna eşliğinde zeybek oynayıp halay çekti. Sık sık hükümet aleyhinde sloganlar atan sendikacılara, diğer bazı vatandaşlar da destek verdi.

Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim İş üyeleri, eğitimde yaşanan haksızlık ve hukuksuzlar için iş bırakarak meydanlara indi. İlk olarak Eğitim Sen üyesi bir grup, sendika binası önünde toplanarak Ali Hikmet Paşa Meydanı'na kadar yürüdü. Sloganlar atan sendika üyeleri, taşıdıkları pankart ve dövizlerle eğitimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Meydanda konuşan Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut kamusal, demokratik, bilimsel, laik ve anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Eğitimde siyasi kadrolaşmaya ve zorunlu rotasyon girişimlerine, angarya çalışma ve performans uygulamalarına son verilmesini isteyerek, "Memur-Sen'in imzaladığı ihanet sözleşmesi nedeniyle oluşan enflasyon kayıplarımız karşılanmalı, maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar ek zam yapılmalıdır." dedi.

Balıkesir'de iş bırakan Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen ve KESK'e bağlı Eğitim İş üyeleri ise birlikte hareket etti. TÜİK Meydanı'nda toplanan iki sendikanın üyeleri, seslerini duyurmaya çalıştı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan eylemde, sık sık hükümet aleyhinde sloganlar atıldı, sıkıntılar hep bir ağızdan dile getirildi. Burada ilk konuşan Eğitim İş Şube Sekreteri Nuray Yaşar, eğitim öğretim döneminin 12 yıldır olduğu gibi yine büyük sıkıntılarla başladığını savundu. Siyasi iktidarın, cumhuriyetin eğitim sistemini yok etmek için adımlar attığını iddia etti. Tamamen yandaşları kayırma anlamı taşıyan değerlendirme ve kriterleri belli olmayan bir mülakat yöntemiyle yöneticilerin kıyıma uğradığını söyleyen Yaşar, "İktidarın taşeronluğunu yapan Hükümet-Sen, kendi kadrolarına yer açabilmek için bu kıyımda etkin rol oynamıştır. AKP'nin bu yandaş kadro merakı, sadece yöneticilerle sınırlı değildir. Yeni torba yasayla yandaş öğretmen dönemi başlamıştır. Öyle görünüyor ki AKP'nin emekçilere ve ulusa karşı saldırıları devam edecektir. Emekçiler için bu yıl eylem yılı olacaktır. Boyun eğeceğimizi düşünenler, yanıldıklarını görecekler." ifadelerini kullandı.

Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Sorumlusu Yılmaz Kuran da konuşmasında, haksız ve hukuksuz uygulamalara dikkat çekti. Milli Eğitim'de ayrımcılık kokan uygulamalarla yılların emekle elde edilmiş makamların yandaşlara torpillerle peşkeş çekildiğini belirterek, "Bugün yandaş yönetici atamalarına hayır demek için, öğretmenlerin nöbet ücretleriyle ilgili 6 saat ek ders talebinin yerine getirilmesi için, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları için, ilk defa alamadığımız enflasyon farkları için, taşeronlaşmaya karşı durmak için, öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının kaybettiği itibarı için alanlardayız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından eğitimciler davul zurna eşliğinde önce harmandalı ve zeybek oynadı. Ardından hep birlikte halay çekip şarkılar söyledi. Sendika üyeleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri