Balıkesir Ticaret Odası’ndan Değerlendirme

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ve Yönetim Kurulu üyeleri yaptığı değerlendirme toplantısı dolayısı ile gazetecilerle bir araya geldi. Başkan Ermişler, Türkiye’de istikrarın tüccarın en...

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ve Yönetim Kurulu üyeleri yaptığı değerlendirme toplantısı dolayısı ile gazetecilerle bir araya geldi. Başkan Ermişler, Türkiye’de istikrarın tüccarın en önemli konularından birisi olduğunu söyledi.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, düzenlediği basın toplantısı ile odanın faaliyetleri konusunda bilgi verirken, kendisine yöneltilen soruları cevaplad. Alman Daimler Grubu ve Şişecam’ın Balıkesir’e 300 milyon Avro’yu bulacak cam elyaf ve kompozit tesisi kuracaklarını söyleyen Ermişler, yeni kurulacak olan tesislerde 3 bine yakın kişinin istihdam edileceğini ifade etti. Ermişler "100 milyon Avro Daimler Grup ve Şişecam’ın kuracağı şirketin yatırım miktarı ama benim hem Balıkesir ve Almanya’daki aldığım izlenimlere göre; üzerine daha 200 milyon Avro daha sektörel yatırım gelecek, cam elyafı ve kompozit ile ilgili. Bir mıknatıs etkisi yaratacak bu yatırım. Balıkesir’e yeni bir sektör daha doğuyor. 300 milyon Avro’luk bir yatırımın bir kaç yıl içinde Balıkesir’e gelmesi büyük bir rakam. Bir o kadar daha 3 bin kişinin en azından çalışacak olması, ailelerini de hesaplarsak 10 bin kişiye ekmek demek. O nedenle katma değeri yüksek yatırımlar böyle oluyor" diye konuştu.

Kurulacak olan şirketin Balıkesir merkezli olacağını, bu nedenle oda üyesi ve vergisini Balıkesir’e veren bir şirket olacağını söyleye Ermişler konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu önemli çünkü hem odamıza böyle büyük bir grup üye olacak. Hem vergisi Balıkesir’den çıkacak. Tamamen Balıkesir firması olacak. Yabancı yatırımcının Balıkesir’de konuşlanıp, hem fiziken, hem de kağıt üzerinde Balıkesirli olması yabancı yatırımcılar için alışılagelen bir şey değil. Bu şirketler bizim ricamızı kırmadıkları ve buraya değer verdikleri için kabul ettiler. 1.5 senede tamamlanacak yatırım ardından 1200 kişiye istihdam sağlamak istiyorlar. Cam elyaf ve kompozit ile ilgili sektörü Balıkesir’e taşıyacaklar. Çünkü diğer üretici firmalardan da bu şekilde talep oldu. Önümüzdeki 5 sene içinde çok farklı yere gidiyor Balıkesir."

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un tanıtımını yaptığı mega projeleri de değerlendiren Ermişler, projelerin Balıkesir’i vitrine çıkaracağını söyledi. Projelerle ilgili alışveriş yaşamından örnekler sunan Ermişler " Ekonomiye tabi ki olumlu katısı olacak. geçen senede Balıkesir MIPİM’e gitti. bende katılmıştım. ürettiğiniz şeyi vitrine koymazsanız satılmaz. Genelde çarşıda yürüyün, vitrinde gömleği beğenip dükkana giriyorsunuz. Ama yüzde 80-90 o gömleği değil başka gömleği alırsınız. Yani Balıkesir coğrafi olarak bir çok ilin sahip olmadığı özelliklere sahip. İyi yöneticiler ile ki Balıkesir’in şansı uyum ve yönetim hızı. Mega projeler ile vitrine çıkmak lazım. Fransa’daki fuar bu işin vitrini" şeklinde konuştu.

Toplantıda soruları cevaplayan Ermişler, gazetecilerin AK Parti’de başlayan olağanüstü kongre süreci hakkındaki soruya ise şöyle cevap verdi:

"Bizim yolumuz ticaret. Sivil toplum örgütüyüz. Siyaset ile ilgili yorum yapmıyoruz ama siyaset evde başlıyor. Bir aile içinde başlıyor ve içinde bulunduğunuz rotamda devam ediyor. hayatın kendisi siyaset. Biz istikrarın Türk tüccarının en önemli konularından biri olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin en önemli konularından biri şuan üzerinde durduğumuz birinci önceliği 2023 hedefleri. İhracatta üretimde istihdamda ve milli gelirde. Kişi başına düşen gelirde. Bizde Balıkesir’deki tüccarlar olarak hedeflerimiz var. 200 milyon dolarlardan 1milyar dolarlara ihracatı çıkarmamız lazım. İstihdam ile ilgili ve yatırımlar ile ilgili hedeflerde var. Bu hedeflere kolay varılmıyor. Siyasi etki bu hedeflere varmada önemli bir nokta. Biz ekonominin siyasi yönetimler yüzünden etkilenmesini çok fazla istemiyoruz. hedeflerimiz var ve bu hedeflerde ilerlemeyi istiyoruz. Hangi iktidar gelirse gelsin ekonomiyi öne koymalı. Herkes kendi rolünü oynamalı. Balıkesir ekonomisinin daha iyiye götürmek için çalışan insanlarız. Türkiye’nin ve Balıkesir’in marka değerini yükseltmeye çalışan insanlarız. Herkes kendi rolünü üstlenecek. Devletimizden tüccar ve ihracatçıların önünü daha fazla açacak hizmetler bekliyoruz."

Toplantı hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri