Balıkesir Sanayi Odası'nın Hedefi Afrika Pazarı

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı İsmail Uğur, bu yılki çalışma programlarında, büyükelçilerin davet edilerek ikili ticaret ve yatırım ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı İsmail Uğur, bu yılki çalışma programlarında, büyükelçilerin davet edilerek ikili ticaret ve yatırım ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Bu kapsamda Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo'yu ağırladıklarını belirten Uğur, "İlimize yatırım yapabilecek ülkeler ve ihracat yapabileceğimiz ülkeler olarak davet gruplarımızı ayırdık. Bugün Sahra Altı Afrika pazarına giriş için öncelikli ülke olarak belirlenen, hedef ülkelerden olan ve dünyanın en hızlı gelişen pazarlarından Afrika'nın parlayan incisi Güney Afrika Cumhuriyeti'nin büyükelçisini ağırlıyoruz." dedi.

BSO'nun davetlisi olarak gelen Ankara Büyükelçisi Khumalo, Otel Basri'de onuruna verilen öğle yemeğinde sanayici ve işadamlarıyla biraraya geldi. Yemeğe Fahri Konsolos Petrofer, Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ve Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Fahri Ermişler da katıldı. Yemekten önce konuşan BSO Başkanı Uğur, çalışma programı ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, yaklaşık 50 milyon nüfusuve 1 milyon 200 bin kilometrekare yüzölçümü olduğu bilgisini veren Uğur, "100 milyar dolar ihracatı ve 105 milyar dolar ithalatıyla Sahra Altı Afrika bölgesinin en büyük ülkesidir. Güney Afrika'ya 2011 yılında ülke ihracatımız, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 38 artarak 369 milyon dolardan 508 milyon dolara yükselmiştir. Diğer taraftan 2011 yılında Güney Afrika'dan gerçekleştirdiğimiz ithalat, 2010 yılına göre yüzde 120 artarak 889 milyondan 1,9 milyar dolara çıkmıştır." şeklinde konuştu. Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik ihracatta tekstil ürünleri, işlenmiş altın, petrol ürünleri, otomotiv ürünleri, dokumacılık ürünleri, makineler, kâğıt-karton esaslı mamuller ve kimyevi maddelerin önemli kalemleri teşkil ettiğine dikkat çeken İsmail Uğur, ithalatta ise altın ve taş kömürünün en önemli ithal kalemleri olduğunu vurguladı. "Diğer ithal kalemlerimizi ise makineler, ulaşım araçları, demir ve çelik, kimyasallar ve tarımsal hammaddeler oluşturmaktadır." diyen Uğur, "Güney Afrika Cumhuriyeti, ülkemizin ihracat yaptığı ülkeler arasında 55. sırada yer almakla birlikte Afrika'da 6. sırada yer almaktadır. Balıkesir olarak hedefimiz, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ticaret ve sanayi odaları ile ilişkileri en yakın sürede arttırıp ilimizin bu ülkeye ihracatını, ülkemizin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda arttırmaktır." dedi.

BTO Başkanı Ermişler de Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Afrika kıtasının incisi olarak tabir edildiğini belirterek, "Güvenlik, ekonomi ve yatırım açısından Afrika'daki ülkeler içerisinde en ön plana çıkan ülke. Dünyadaki ekonomik krizi atlattığımız günlerdeyiz. Hedeflerimizi ve projelerimizi daha farklı pazarlara, daha farklı ülkelere çevirme durumundayız. Bu sebeple de Afrika kıtası, Afrika ülkeleri, Güney Afrika Cumhuriyeti bu noktada çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçisi Khumalo da Balıkesirli firmaların Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapabilecekleri yatırımlar hakkında bir sunum yaptı. Afrika kıtasının girişinin Güney Afrika Cumhuriyeti'nden geçtiğini söyleyen Khumalo, "İş yapma temelleri baz alındığında, Güney Afrika Cumhuriyeti ilk sırada yer alıyor. Siz yatırımcılar için önemli olan bir başka husus ise kanuni altyapımızın sağlam olması. Doğrudan yabancı yatırımcıyı koruyan nitelikte kanunlarımız ve mevzuatlarımız mevcut." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri