Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden Arsenikli Su Açıklaması

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Ahmet Edip Uğur'un, "Balıkesir'de 60 mahallede arsenikli su var. Kırsal mahallelerimizdeki insanlar da sağlıklı su içmeli." şeklindeki açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.Belediyeden...

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Ahmet Edip Uğur'un, "Balıkesir'de 60 mahallede arsenikli su var. Kırsal mahallelerimizdeki insanlar da sağlıklı su içmeli." şeklindeki açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Balıkesir sınırları içerisinde Halk Sağlığı Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezi tabipliklerince rutin olarak denetim-izleme yapıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Kontrol analiz raporları esas alınarak BASKİ Genel Müdürlüğümüz Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığımızca kurumumuzun kurulduğu günden itibaren mevcut içme sularımızın kalite kontrolu nedeniyle yapılan envanter çalışması neticesinde, 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'te öngörülen değerlerin üzerinde çıkan uygunsuz parametreler, ilimizin ilçe ve mahallerini kapsayan şekilde makro ölçekte büyük bir hassasiyetle değerlendirilmiştir.

Yapılan değerlendirme sonucu, uzun yıllardır kullanılmakta olan fakat bu türden bir envanter çalışması yapılmamış olan içme sularında arsenik kirliliğinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Arseniğin yoğun olarak görüldüğü bölgeler; genellikle maden sahalarının ve termal kaplıcalarının yaygın olduğu, içme suyu kaynaklarının volkanik kayaçların ve sülfürlü cevher yataklarının çevresinde bulunduğu bölgelerdir.

Dünya Sağlık Örgütü 1993 yılında yapmış olduğu düzenleme ile izin verilen azami arsenik miktarını 50 µg/l'den 10 µg/lt'ye indirmiş olup, dünya ülkelerinde peyderpey yeni kriterler uygulanmaya başlanmış ve ülkemizde ise 2008 yılından bu yana uygulamaya koyulmuştur. Eğer Arsenik limit değeri 50 µg/lt olarak kalsaydı; Kırsalda 892 olan ve ilçe merkez mahalleleriyle birlikte toplam 1114 olan mahalle sayımızın arsenik saptanan 60 adet eski köy statüsündeki kırsal mahallesi 10 µg/lt'nin (litrede binde 10 miligram) üzerindedir. Ancak, halkın sağlığı ve çevre kirliliğine duyarlı bir kurum bilinciyle yukarıda belirtilen bilgiler ışığında acil olarak planlı bir şekilde konu detaylı olarak tetkik edilmiştir.

Bunun sonucunda acilen arsenik kirliliğinin giderilerek İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe uygun hale getirilmesine yönelik olarak 7 adet mahallemizde 'Balıkesir ili kırsal mahallerinde içme suyunda arsenik giderme sistemi yapım işi' adı altında 17.09.2014 tarihinde sözleşme imzalanarak işe başlanılmış olup 2015 yılı Mayıs ayında tamamlanacaktır. Bu işin toplam tutarı 2 milyon TL'dir.

Bu mahalleler, 'Altıeylül ilçesi Bozen Mahallesi, Bigadiç ilçesi Beğendikler, İlyaslar ve Salmanlı Mahalleleri, Savaştepe ilçesi Söğütçük ve Mecidiye Mahalleleri, İvrindi ilçesi Yağlılar Mahallesi'dir. Bu mahalleler dışındaki toplam 53 mahallemiz ise Altıeylül ilçesinde Konakpınar, Çınarlıdere, Ertuğrul, Küpeler, Bereketli, Karesi ilçesinde Davutlar, Ziyaretli, Ayvalık ilçesinde Mutlu, Beşiktepe, Balya ilçesinde Koyunyeri, Bandırma ilçesinde Aksakal, Bereketli, Şirinçavuş, Bigadiç ilçesinde İskele, Doğançam, Yolbaşı, Çamköy, Özgören, Emirler, Kayırlar, Esenli, Hamidiye, Bademli, Güvemçetmi, Dursunbey ilçesinde Hacıömerler, Turnacık, Saçayak, Gömeç ilçesinde Ulubeyler, Kubaşlar, Gönen ilçesinde Osmanpazarı, Gökçesu, Saraçlar, Bostancı, Çotak, Yeniakçaçınar, Alaattin, Havran ilçesinde Tarlabaşı, İvrindi ilçesinde Akçaören, Mallıca, Gökçeyazı, Kınık, Büyükfındık, Kepsut ilçesinde Akçaköy, Sarıfakılar, Mahmudiye, Nusret, Beyköy, Manyas ilçesinde Esen, Savaştepe ilçesinde Kurudere, Karacalar, Sındırgı ilçesinde Eşmedere, Susurluk ilçesinde Sultançayır, Ömerköy.'

BASKİ Genel Müdürlüğümüz Genel Kurul'unda, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur'un konuşması sırasında kendisinin kimya mühendisi olması ve konunun hassasiyetinin idraki ile sorunu paylaşmak ve Balıkesir'imizin İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe uygun, sağlıklı içmesuyu temininin sağlanması yönünde ilk adımı attığını beyan etmiş ve bu çalışmaların bütçe imkanları çerçevesinde devam etmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Söz konusu Genel Kurul konuşması, Büyükşehir Belediyemizin web sitesinden de yayınlanmış olmasına karşın konunun çarpıtılarak farklı algılanması yönünde yapılan haberler ile konuşmanın amacı dışına çıkarıldığı görülmektedir. BASKİ Genel Müdürlüğümüz olarak halkımızın sağlığıyla doğrudan ilgili içmesuyu ve kullanma suyu kalitelerini olumsuz etkileyecek faktörlerin bertaraf edilmesi yönünde çalışmalarımıza bütçemiz imkanları dahilinde devam edecektir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de halkımızı ilgilendiren tüm bilgiler; hızlı, zamanında ve şeffaf olarak kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tüm kamuoyuna saygılarımızla duyurulur."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri