Balayı Cinayeti Azmettiricisi İngiliz, Güney Afrika’ya Teslim Edilebilir

Balayı için gittiği Cape Town’da eşini komplo kurarak öldürten Hint asıllı milyoner İngiliz koca Shrien Dewani’nin, Güney Afrika’ya teslim edilmesi için yasal engeller kalktı.

Balayı için gittiği Cape Town’da eşini komplo kurarak öldürten Hint asıllı milyoner İngiliz koca Shrien Dewani’nin, Güney Afrika’ya teslim edilmesi için yasal engeller kalktı. Londra’da görülen davada hakim Howard Riddle, Dewani’nin Afrika mahkemelerinde yargılanmasının önünü açan kararı verdi.

Dünyayı şoke eden balayı cinayetinin son duruşmasında, kocası tarafından öldürtülen İsveç vatandaşı Anni Dewani’nin ailesinden 35 kişi ve medya ordusu Westminster Sulh Mahkemesi’nin duruşma solununu doldurdu.

Hakim Riddle, 91 No'lu Suçluların İadesi Yasası’na dayanarak, Dewani’nin teslim edilmesi konusunda, Güney Afrika otoritelerinin adil yargılama koşullarının yeterliliğine hükmetti. Hakim ayrıca Dewani’nin, kullandığı ilaçların ardından “Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Depresyon” halinde iyileşmelerin gözlendiğini belirtti.

Güney Afrika mahkemelerinin tarafsızlığına inandığını ifade eden Riddle, Dewani’nin Güney Afrika’ya ulaştığında gerekli sağlık yardımlarını alacağından şüphesi olmadığını sözlerine ekledi. Riddle, öte yandan Dewani’nin avukatlarının temyiz başvurusunu reddetti. Dewani’nin ekibinin 14 gün içinde üst mahkemeye başvurması bekleniyor.

Shrien Dewani, Kasım 2010’da geldiği Cape Town’da, 28 yaşındaki eşi Anni’yi öldürmesi için Güney Afrikalı Mziwamadoda Qwabe ile Xolile Mngeni’yi kiralamıştı. Plan gereği çift, taksi ile şehir turu yaparken kiralık katillerin saldırısına uğradı. Dewani’yi taksiden atan katiller 28 yaşındaki Anni’yi öldürdü.

Duruşmanın ardından basına konuşan Anni'nin kız kardeşi Ami Denborg, mahkemenin kararını, ''Doğru yolda bir adım." olarak değerlendirken, Güney Afrika otoriteleri, Dewani'nin iadesinin çok heyecan verici olduğunu belirtti.

Dewani’nin ayarladığı şöför Zola Tango 18 yıla mahkum olurken, Qwabe 25 yıl yedi. Kasıtlı cinayetten yargılanan Mngebi ise Cape Town’da ömür boyu hapis cezası çekiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri