Bakü'de Nuri Paşa Ve Silah Arkadaşları İçin Anlamlı Tören

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de faaliyet gösteren Kafkas Üniversitesi'nde 'Nuri Paşa ve Silah Arkadaşları' isimli kitabın tanıtımı yapıldı. Kitabın tanıtım törenine katılan Azerbaycanlı Prof. Dr. Minehanım Tekleli, Cihan Haber Ajansı'na...

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de faaliyet gösteren Kafkas Üniversitesi'nde 'Nuri Paşa ve Silah Arkadaşları' isimli kitabın tanıtımı yapıldı. Kitabın tanıtım törenine katılan Azerbaycanlı Prof. Dr. Minehanım Tekleli, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) Nuri Paşa ve Kafkas İslam Ordularının kahramanlıklarını anlattı. Tekleli, Azerbaycan'ı düşman işgalinden kurtaran Kafkas İslam Orduları askerlerini kastederek, '' Türk kanıyla sulanan bu topraklarda yetişen karanfiller, o kahramanların eseridir. O topraklarda çıkan karanfiller, laleler o kahramanların kanındandır.'' dedi.

Kitabın şehitlere olan minnet borcunun bir nebze karşılığı olduğunu söyleyen Tekleli, eserin sayesinde gelecek nesillerin de Nuri Paşa ve Kafkas İslam Orduları'ndan haberdar olacaklarının altını çizdi.

Kafkas Araştırmaları Enstitüsü'nün katkılarıyla, Prof. Dr. Mehman Süleymanov tarafından kaleme alınan kitap, Azerbaycan'ın düşman işgalinden kurtarılmasında önemli rolü olan Nuri Paşa ve silah arkadaşlarının hayatlarını konu ediniyor. Kitap, ülkenin yakın tarihine de ışık tutmasından dolayı ayrı bir değer taşıyor. Kitap ayrıca doğunun ilk demokrasi ile yönetilen devlet örneği Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ve ülkenin Bolşevik ve Ermeni çetelerinin katliamlarından kurtarılmasında büyük hizmeti olan Nuri Paşa ve onun silah arkadaşlarının kahramanlıklarını günümüze taşıyor.

Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, 1918 yılında ülkeyi Ermeni-Rus işgalcilerinden kurtarırken 1130 askerini de şehit verdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri