Tüm dünya iklim değişikliği nedeniyle orman yangınları, seller, kuraklık ve su kıtlığı gibi felaketlerle başa çıkmaya çalışırken ülkeler hem ulusal hem de küresel iklim hedeflerine ulaşabilmek yeşil enerjiye geçiş ve karbondan arındırma gibi sürdürülebilir çözümler aramaya devam ediyor.
Başta ekonomik gerekçeler, ülkelerin söz konusu hedeflere ulaşmasında engel teşkil ederken COP29 bu engellerin aşılmasına yönelik atılabilecek ortak adımların müzakere edilmesi konusunda önemli bir platform oluşturacak.
Dünyanın 2 büyük kirleticisi ABD ve Çin’in liderleri katılmayacak
COP29, küresel ısınma ile mücadelede gelinen noktayı ve iklim değişikliğiyle ilgili diğer önemli gündem maddelerini masaya yatırmak için bu yıl 11-22 Kasım tarihlerinde Bakü’de düzenlenecek.
Azerbaycan'ın bugüne kadarki en büyük uluslararası etkinliği olacak COP29’un ilk 2 gününde, yaklaşık 100 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı Devlet Başkanları Zirvesi düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu zirveye katılması bekleniyor.
50 binden fazla delegenin katılması beklenen ve 11-12 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Dünya İklim Eylem Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderlerin gerçekleştirmesi beklenen konuşmalar önem taşıyacak.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya Başbakanı Başbakan Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Temiz Enerji İnovasyonu ve Uygulamasından Sorumlu Danışmanı John Podesta da zirveye katılması beklenen isimler arasında yer alıyor.
Öte yandan, küresel ısınmayı olumsuz yönde en fazla etkileyen ülkeler ABD’nin Başkanı Joe Biden ve Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirve katılmayacağı açıklanırken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Brezilya, Japonya, Avustralya ve Meksika'dan liderlerin de katılım göstermesi beklenmiyor.