'Bakıma Muhtaç Yaşlıları Yatağa Bağlama Uygulamasına Son Verilsin'

Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) bakıma muhtaçların sayısı 2000 ila 2010 yılları arasında katlanarak 100 bini bulması üzerine eyaletteki bazı uygulamalar da tartışmaya açıldı. KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty, yaşlı bakım yurtlarında...

Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) bakıma muhtaçların sayısı 2000 ila 2010 yılları arasında katlanarak 100 bini bulması üzerine eyaletteki bazı uygulamalar da tartışmaya açıldı. KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty, yaşlı bakım yurtlarında personel eksikliği sebebiyle yaşlıların yatağa bağlanmalarını eleştirerek, buna son verilmesini istedi. Eyalette yatağa bağlama uygulamasında sayının minimize edildiğini hatırlatan Sosyal Demokrat Partili politikacı, bunda eğitimdeki değişim ve hakimlerin konuya yaklaşımlarındaki hassasiyetin katkısının büyük olduğunu söyledi.

Kutschaty, kişiyi korumak niyetiyle özgürlüğünü kısıtlayıcı tedbirlerin mahkemelerden izin alınarak yapılabilmesini istedi. Kutschaty konuşmasında, “Yatakta parmaklık uygulamalarına ve kemerlere çok iyi alternatifler var. Mesela yüksekliği indirilebilen yataklar veya vücudun düşme anında incineceği yerleri koruyan özel yastıklı yataklar var.” diyerek yatağa bağlamanın tek yol olmadığını vurguladı.

BERLİN BAKIM PERSONELİ İTHAL ETMEK İSTİYOR

KRV Adalet Bakanı ayrıca, konunun Almanya’nın tamamında uygulanabilir hale gelmesi için perşembe günü Berlin’de eyalet ve federal adalet bakanları toplantısında KRV’deki uygulamalardan alınan iyi neticeleri paylaşacağını da sözlerine ekledi. KRV Sağlık Bakanı Barbara Steffens de eyalette uygulamaya konan yeni yasa ile birlikte yaşlı bakım yurtlarının hastayı yatağa bağlama husunda konsept hazırlamak zorunda olduklarını ifade etti. Bununla bakım personelinin hastanın yasal hakları konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Bu arada Berlin'deki hastanelerde de birçok eyaletlerde olduğu gibi eğitimli bakım personeli eksikliği had safhaya ulaştı. Bir taraftan uzmanlar bu alandaki çıraklık sisteminin reforma tabi tutulmasını, müfredatta ve sorumluluk alanlarında değişiklikler yapılmasını teklif ederken, klinikler de acil tedbir olarak yurt dışından bakım personeli getirilmesini istiyor. Berlin Sağlık Senatörü Mario Czaja, bu öneriye olumlu bakarken başka mesleklerden bu mesleğe geçişlerin de kolaylaştırılmasını düşünüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri