Bakanlık neyi saklıyor?

Sağlık Bakanlığının H1N1 salgınına ilişkin istatistikleri açıklamama kararı tepki çekti. Bilgi paylaşımının salgınla mücadelede yararına dikkat çeken Prof. Dr. Nazmi Zengin, Bilgi paylaşılmazsa dedikodu başlar, panik yaşanır uyarısında bulundu
Domuz gribi salgınının yaygınlaşması ve ölüm sayısının artmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı’nın can kaybına ve vakıalara ilişkin verileri açıklamaktan kaçınması tartışmalara yol açtı. Sağlık Bakanlığı, kamuoyunun tepkisi üzerine ‘ihtiyaç duyulduğunda verileri açıklayacağını’ ilan etti. Ancak bu açıklama ‘çelişki’ olarak nitelenirken, salgınla mücadelenin kamuoyuyla bilgi paylaşılarak daha sağlıklı yürütülebileceği ve şeffaf yönetim anlayışının bunu gerektirdiği belirtildi.
BİLGİ PAYLAŞILMAZSA PANİK YAŞANIR
Sağlık Bakanlığının kararını eleştiren Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, “Bu karara katılmak mümkün değil. Sağlık hakkının en temel bileşenlerinden birisi, bilgi edinme hakkıdır. Sağlık Bakanlığımızın aldığı bu karar maalesef halkın sağlıklı bilgiye erişimini kökten engellemiş ulunmaktadır. Bundan sonra dedikokuduların yayılması ve halk arasında paniğe sebep olması mümkündür. Konunun yeniden değerlendirilerek bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Domuz gribi ile ilgili olarak kamuoyuna bilgi verilmediği bir ortamda dedikoduların artacağını ve bunu paniğin izleyeceğini anlatan Nazmi Zengin, şöyle devam etti: “Bilgiye erişim hakkı uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış bir haktır. Bu hakkın bir şekilde bakanlık tarafından yasaklanması mümkün değildir. Zaten Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bürosuna bu bilgilerin verilmesi zorunludur ve zorunlu olarak verilen bu bilgiler Dünya Sağlık Örgütü’nün web sitesinde yayımlanmaktadır. Yabancı kuruluşlara verilen bu bilgilerin kendi vatandaşlarından esirgenmesi anlaşılabilir bir şey değildir.”
Şeffaf yönetim anlayışının her zaman topluma yarar sağlayacağını kaydeden Prof. Dr. Nazmi Zengin, bilim adamlarının bilgi paylaşımını engellemesinin bir çelişki olduğunu vurguladı. Bakanlığın kamuoyuyla bilgi paylaştığı bir ortamda H1N1 aşısına talebin arttığını hatırlatan Zengin, “Aşılama tam artmışken, yani tam gaz yol alınırken şimdi birden bire ani fren yapılmış oldu. Bu çok yanlış; çünkü keskin fren araca takla attırır. İşin enteresan tarafı yaygın basın nezdinde de bu kısıtlama pek fazla gündeme gelmedi” diye konuştu.
Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi olarak insanlara domuz gribine karşı aşı olmayı tavsiye ettiklerini aktaran Prof. Dr. Nazmi Zengin, diğer taraftan Avustralya’da yapılan bir çalışmanın10 yaş altındaki çocuklarda tek toz aşının yeterli olduğuna yönelik öngörüler sunduğunu hatırlattı. Zengin, ikinci doz ile ilgili olarak insanların hekimlerinin tavsiyesini dinlemesini önerdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri