"Bakan'ın '50 Kişiyi Araya Sokuyorlar' Lafını Bu Kulaklarımla Duydum"

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in medyada yer alan madenlerin kapatılmasıyla ilgili ‘50 kişiyi araya sokuyorlar’ lafını kulaklarıyla duyduğunu söyledi. Bakan Faruk Çelik’in ‘Bir...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in medyada yer alan madenlerin kapatılmasıyla ilgili ‘50 kişiyi araya sokuyorlar’ lafını kulaklarıyla duyduğunu söyledi.

Bakan Faruk Çelik’in ‘Bir madeni kapatalım diyoruz 50 kişi araya sokuyorlar.’ sözünü söylerken orada olduğunu belirten Özel, "Ben '50 kişiyi araya sokuyorlar' lafını bu kulaklarımla duydum. Hepimiz oradaydık. Araya giren 50 kişinin kim olduğu konusunda bugün bir tekzip var anladığım kadarıyla ama araya sokanların işverenler olduğunu Sayın Bakan'la yaptığımız samimi sohbette duydum. Ama daha sonra onu birkaç gazetede gördüm, çok tartışıldı. O gün de yine Sayın Bakan vicdanıyla konuşuyor ve doğruları söylüyor. Ama şunu gördüm ki iki temel pratikte; facia oldu mu Sayın Bakanımız gerçekten olması gerektiği gibi özlenen bir çalışma bakanına dönüşüyor. İki üç gün doğruları söylüyor 15 gün sonra aslına rücü ediyor, bu sefer o söylediğini yapmıyor." ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bağlı ve ilgili kurumların bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Bakan Çelik’in bütçe sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. Bütçe üzerine CHP Milletvekili Özgür Özel söz aldı. Madenlerle ilgili torba yasa sürecinde birçok konuyu konuştuklarını ve ısrarla madencilere verilen sözleri hatırlattığını kaydeden Özel, "Madenlerde yaşanan sıkıntıları dile getirdiğimde özellikle de madencilere verilen sözleri 3 kategoriye ayırdım. Bunlardan birincisi geride kalanlara ait verilenler, önemli oranda tutulduğunu ifade ettim. Mevcut madencilerin özlük haklarına yönelik iyileştirmelerin kısmen tutulduğunu söyledik. Ama iş sağlığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği, maden kazalarının önlenmesi noktasında bir arpa boyu yol gidemedik." eleştirisinde bulundu.

Soma faciasının hemen ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ‘Taşeron dediğiniz kölelik sistemidir, buna öyle veya böyle son vereceğiz’ dediğini ifade eden Özel, "Sayın Bakanın o günlerdeki ifadeleri bizim iktidar partisinin emek eksenli olmayan, işçi sınıfının lehinde olmayan, örgütlenme özgürlüğünün önünü tıkayan ve sürekli emekçiyi köleleştiren uygulamalarına karşı adeta çölde görülen bir serap gibiydi. Çünkü iktidar partisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı o büyük faciadan sonra çıktı dedi ki 'taşeron sistemi köleliktir, insani bir iş değildir mutlaka sonlandıracağız.' İki gün sonra Haydar Akar yeraltında taşeronun yasaklanmasıyla ilgili önergesi Meclis'e geldiğinde iktidar partisi grubundan grup başkanvekilliğine ciddi bir baskı geldi. Biz niye buna hayır diyoruz diye. Bakanın vicdanında oluşan ve sözleriyle ortalığa dökülen o geçmişe dönük pişmanlık ama ileriye dönük umut sözcükleri bunu da tetikledi. AKP grubu o gün yeraltında taşeron uygulamasına hayır oyu kullandı. Yani bu kanunun gündeme alınmasının önündeki engeli kaldırdılar. Doğrudan gündeme alınması, görüşelim dediler. O iklim uzun sürmedi. Sonra Uyar Madencilik'teki kaza oldu. Açıkçası şahitlik etmek gerekecekse Hürriyet gazetesinin manşetinde onu gördüğümde şaşırmıştım. Bakan bunu bile söyledi ama demek ki herkese açıkladı. Memnun olmuştum. 'Ya, bi madeni kapatalım diyoruz 50 kişi araya sokuyorlar.' Ben 50 kişiyi araya sokuyorlar lafını bu kulaklarımla duydum. Hepimiz oradaydık. Araya giren 50 kişinin kim olduğu konusunda, bugün bir tekzip var anladığım kadarıyla ama araya sokanların işverenler olduğunu Sayın Bakanla yaptığımız samimi sohbette duydum. Ama daha sonra onu birkaç gazetede gördüm, çok tartışıldı. O gün de yine Sayın Bakan vicdanıyla konuşuyor ve doğruları söylüyor. Ama şunu gördüm ki iki temel pratikte; facia oldu mu Sayın Bakanımız gerçekten olması gerektiği gibi özlenen bir çalışma bakanına dönüşüyor. İki üç gün doğruları söylüyor 15 gün sonra aslına rücü ediyor bu sefer o söylediğini yapmıyor." şeklinde konuştu.

BAKAN ÇELİK: KİMİNLE KONUŞTUĞUNU BİLECEKSİN

Bunun üzerine Bakan Faruk Çelik, "Kiminle konuştuğunu bileceksin. Böyle tanımlamak karaktersizliktir. Söyledikleriniz tam bir karaktersizliktir. 30 yıllık siyasi hayatım vardır, böyle bir karaktersizlikte bulunmadım. Tanımlama çok yanlış." diye karşılık verdi.

Bunun üzerine Özel de "Sizin böyle bir ifadeyi kullanmaktan men ederim. Sizin bakan olmanız seçilmiş bir milletvekiline böyle bir şey söyleme hakkını vermez." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri