Bakan Zeybekci: Elektrik Ve Elektronikle İlgili Antidamping Müdahalemiz Olacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilerleyen dönemde elektrik ve elektronikle ilgili antidamping müdahalelerinin olacağını söyledi. Laptoplardan telefonlara her elektronik ürünün Türkiye’de üretilmesini istediklerini belirten Zeybekci, "Bunların...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilerleyen dönemde elektrik ve elektronikle ilgili antidamping müdahalelerinin olacağını söyledi. Laptoplardan telefonlara her elektronik ürünün Türkiye’de üretilmesini istediklerini belirten Zeybekci, "Bunların Türkiye'de üretilmesini istiyoruz. Türkiye eğer bu iki alanda 5-6 milyar dolarlık ithalat yapıyorsa bu markalar gelsin bunu Türkiye'de üretsin. Yüzde 10 bile olsa, yüzde 15 bile olsa bununla ilgili yerli katkı oranı. Biz bunun Türkiye’de yapılmasını istiyoruz." dedi.

Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin sorularına cevap veren Zeybekci, Dahilde İşleme Rejimi'ne ilişkin bilgi verdi. Rejim kapsamında elde edilen hammadde kullanılarak üretilen ve ihraç edilen ürünlerin toplam ihracat içindeki payının yüzde 47 olduğunu belirten Zeybekci, ihraç edilen bir malın yaklaşık yüzde 40’ının ithal ürünlerden oluştuğunu dile getirdi. Dahilde İşlemler Rejimi ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile şu anda koordineli çalıştıklarını aktaran Zeybekci, "Bazı sıkıntılar ile ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Dokuma ve giyimde yüzde 34’lük bir girdi var. Elektrikte yüzde 37, elektronikte yüzde 60, gıda ve içkide yüzde 49, kimyada yüzde 48, madeni eşyada yüzde 28, seramikde yüzde 9, taşıt araçlarında yüzde 40. Önümüzdeki dönemde elektrik ve elektronikle ilgili de antidamping müdahalelerimiz olacak. Laptoplardan telefonlara kadar. Bunların Türkiye'de üretilmesini istiyoruz. Türkiye eğer bu iki alanda 5-6 milyar dolarlık ithalat yapıyorsa bu markalar gelsin bunu Türkiye'de üretsin. Yüzde 10 bile olsa, yüzde 15 bile olsa bununla ilgili yerli katkı oranı. Biz bunun Türkiye’de yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Zeybekci, soru üzerine Rusya ile dış ticarette hemen bir gelişme olmasını beklemediklerini belirti ve Rus Ekonomi Bakanı'yla mutabakata vardıklarını bildirdi. Zeybekci, "Sertifikasyon ve akreditasyon artı taşıma kotalarıyla ilgili, yani ihracatımızın önündeki engelleri, 2014 yılı sonuna kadar karşılıklı olarak kaldırma konusunda anlaştık." açıklamasında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na (DEİK) ilişkin soruyu da cevap veren Zeybekci, DEİK Kurucular Kurulu’nun 41’den 99’a çıkarıldığını belirtti. 243 genel kurulun 35 kişilik yönetimi belirlediğini anlatan Zeybekci, 35 yönetimin de kendi içinde 13 kişilik İcra Kurulu'nu belirlediğini kaydederek, "Hiç kimsenin müdahalesi yok." ifadesini kullandı. Zeybekci, şu anki yönetim kurulunun çoğunluğunun yine TOBB üyelerinden oluştuğunu anlattı. DEİK’de koordinasyonsuzluğun olduğunu belirten Zeybekcı, "Bu hiç kimseye yapılmış bir hareket değildir." dedi.

"ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE ANLAŞMA GÜMRÜK BİRLİĞİNDE SORUN OLUŞTURDU"

Gümrük Birliği Anlaşması konusundaki soruya cevap veren Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının karar olma mekanizmalarında Türkiye’nin olmadığını, bunun egemen bir ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma olduğunu vurguladı. AB’nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalanması halinde üçüncü ülkelerin AB’den elde ettiği tüm hakları Türkiye’den elde ettiğini kaydeden Zeybekci, Türkiye’nin üçüncü ülkeye girme noktasında aynı hakkı elde edemediğini söyledi. Türkiye'nin anlaşmanın imzalandığı dönemde kazançlı çıktığını ifade eden Zeybekci, "Standartlarımızı yükseltmişiz. Ama son dönemde AB, çok AB agresif bir şekilde üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalamaya başladıkça biz bu konuda bazı sıkıntılara girmeye başlamışız. Meksika gibi, Cezayir gibi." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri