Bakan Yıldız: Mta'nın Sondajından İstediğimiz Sonucu Alamadık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama'nın (MTA) yaptığı 172 metrelik sondaj çalışmasından önemli ve istedikleri bir sonucu şu ana kadar alamadıklarını söyledi. Yıldız, "Her iki taraftan da buranın bir kapalı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama'nın (MTA) yaptığı 172 metrelik sondaj çalışmasından önemli ve istedikleri bir sonucu şu ana kadar alamadıklarını söyledi. Yıldız, "Her iki taraftan da buranın bir kapalı kutu gibi çamur ve kil tabakasıyla beraber kaplandığını, anlıyoruz, görüyoruz. Çok ciddi bir basınçla beraber hem tahkimatın bozulduğunu, hem de o çamurlu tabakanın her tarafı kapladığını gördük. Dolayısıyla izole bir sistemle karşı karşıyayız." dedi.

    Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden kazasının 7. gününde yapılan çalışmalarda gelinen son noktayı basınla paylaştı.

    Bakan Yıldız, dünden bu yana yapılan çalışmalarda mesafe kat ettikleri yerler olduğunu, mesafe kat edemedikleri yerler olduğunu belirtti. Madene desandre ve nefeslikten olmak üzere 2 yerden giriş olduğunu belirten Yıldız, desandredeki tahkimat ve oradaki pasa alma çalışmalarının olanca hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Nefeslikte ise maden ocağının kendi içindeki suyla beslenen ve çalışmalar için bir problem teşkil etmeyen suyun tahliyesinin sürdüğünü dile getiren Yıldız, "Bugün arkadaşlarımız tekrar gönderdiğimiz yapıda, karbondioksit seviyesinin yükseldiğini, oksijen seviyesinin düştüğünü, bir miktar metan gazıyla alakalı ölçümlerinin yapıldığı bir noktaya geldi Ama vagonların ters döndüğü, yanında ahşapları ve tahkimat malzemelerini sürüklediği bir manzarayla karşı karşıya kaldık. İşimiz kolay olmadığını dün söylemiştik, bugün bunun biz kez daha altını çizmek isteriz. Zamana ihtiyacımız olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacımızın olduğunu da her geçen metreyle ve her geçen yeni tabloyla beraber ancak o zaman belirleyebilir. Şu anki geldiğimiz nokta tahmin ettiğimizin da daha üzerinde zor bir nokta." diye konuştu.

    Basına bugün dağıtılan görüntülerde vagonların devrildiğini hatırlatan Taner Yıldız, "Suyun en az 5-6 ATÜ'lük bir basınçla geldiğini anlıyoruz buradan. Çünkü orada çok şiddetli bir basıncın olduğunu gördük. Yanındaki tahkimat malzemelerini, ahşapları sürüklediğini ve bize bir bariyer oluşturduğunu gördük. Yani biz şu anda o bariyerin daha ilerisine arama kurtarma çalışmalarıyla alakalı geçebilmiş değiliz. Nefeslikten de aynı şekilde vagonların çıkışını sağlayacak mekanizmayı arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Hem nefeslikten hem de desandreden bu pasa çıkışlarını düzenli bir şekilde aktarmamız gerekiyor. Şunu söylemem lazım; bir nevi 1250-1300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirmemiz gerekiyor. Şu anki karşılaştığımız tablo bu." şeklinde konuştu.

    "ŞU ANA KADAR HİÇ BİR MADENCİYE ULAŞAMADIK"

    Şu ana kadar ulaşabildikleri madenci olmadığını söyleyen Bakan Yıldız, "Bu konuyla ilgili spekülatif haberler çok sıkça yapılıyor. Bunları da aileler ve hüzün çekenler adına doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.

    Madendeki su baskınının nedenin sorulması üzerine Yıldız, "2 ayrı ihtimal var, baraj seviyesinin düşük olmasından dolayı. Bir tanesi eski bir maden ocağında biriken yağmur ve yüzey sularından kaynaklanan deponun bir anda boşalması. Diğeri de oradaki bir nehir, ırmak veya akan suyun oraya akıyor olması. Ama artık beslenmiyor oradaki su." şeklinde cevap verdi.

    Eski bir maden ocağı ihtimali dahilinde girilmemesi gereken bir yere girilip girilmediği şeklindeki soruya ise Taner Yıldız, "Arkadaşlar, bir kusur var ortada. Bu kusur oradaki eski maden ocağına girmekten kaynaklanıyorsa bunu sizinle paylaşacağız. Ama bunu söylemek için henüz erken. Böyle bir ihtimal yok mu? Böyle bir ihtimal var. O yüzden bunu ancak ocağın içi temizlendikten sonra, tekraren söylüyorum, oradaki toprak nereden yarıldı, nereden orada deşarj oldu onu belirledikten sonra yapacağız." dedi.

     "MTA'NIN SONDAJINDAN VERİM ALINAMADI"

    MTA'nın yaptığı sondajın sorulması üzerine Yıldız, "MTA'nın yaptığı sondajdan, dibine kadar indiğimiz, sonuna kadar geldiğimiz noktadan basınçlı hava verildi. Ama istediğimiz miktarda çamur ve su alınamadı. Bunun da sebebi olarak orada nevi bir odacığın oluştuğunu, yani 20-25 metreküp -ton civarında bir suyun oradan aktarıldığını gördük. Orada neredeyse 2- 3-4 metre boyutlarında bir kutunun olduğunu düşünün. O kadarlık su alabildik ve dışarı doğru da hem desandre hem de nefeslik kısmına izole bir durumda şu anda bu." açıklamasını yaptı.

    Taner Yıldız, madendeki çalışmalarla ilgili bilimsel önerisi olanların önerilerine açık olduklarını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri