Bakan Yıldız: İster 'Uyar' İster 'Uyumayan' Olsun, Tavizimiz Olmaz(2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Bir önceki kazada da söylemiştim, biz yalnızca dünyadaki yaptırımlar, cezalar değil ahiretteki vebale de inanan insanlarız. Kimsenin de...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Bir önceki kazada da söylemiştim, biz yalnızca dünyadaki yaptırımlar, cezalar değil ahiretteki vebale de inanan insanlarız. Kimsenin de gözünün yaşına bakmayız. İster 'Uyar' olsun isterse 'uyumayan' olsun bu konuda tavizimiz olmaz." dedi.

Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kömür madeninde mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakanlar açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e "Ocağa ruhsat verilmemeliydi." şeklindeki açıklamalarının basına yansıdığı hatırlatılarak, "Bu ocağı ruhsat nasıl verilmiş ve ocağın akıbeti ne olacak." sorusu yöneltildi.

Bakan Çelik, "Daha önce burada gelen milletvekili arkadaşlarımızla geçmişteki maden kazalarıyla ilgili değerlendirmeler yaptık. O arkadaşların bazılarının bazı yanlış aktarımları oldu. Onu düzeltmeye dönük bir açıklamaydı. Yanlış, daha farklı anlaşılmalar olmasın diye. Bugün ifade ettiğimiz gibi konu, şu ocağın içinde olup bitenlerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının mücadelesi. Buna endekslenmişiz. Bunu ısrarla başka noktalara çekmeyi ben doğru bulmuyorum. Bu gayret içinde olanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil." karşılığını verdi.

Bakan Yıldız'a Soma'da yaşanan maden kazasının ardından işçilere, "Maden sahibini bulamıyoruz." dediği iddiaları hatırlatılarak, "Uyar Madencilik ile burada acı bir şekilde yeniden karşılaştık. Bulunamayan maden sahibi ve 18 işçi aşağıda." diye soruldu.

Bunun üzerine Bakan Yıldız, "Bulunamadığını söyleyen kim, ben miyim? diye sordu. Bunun üzerine soruyu yönelten gazeteci, "Sizin söylediğiniz iddia ediliyor." dedi.

Yıldız, şöyle konuştu: "Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Ben bulamadığımızla alakalı bir şey söylemedim. Şunu söyledim; üzerlerine ruhsatlı, buradaki yapının amcasının olduğu söylendi, üzerlerinde ruhsat varsa ben bu ruhsatların kaldırılması talimatını verdim Soma'dan sonra. Biz hem işçi kardeşlerimizin hukukunu koruyarak, hem de makul ölçülerde işçi sağlığı ve iş güvenliği içerisinde yerli kömürün üretilmesiyle alakalı politikalar üretiyoruz. Burada dün sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız da açıkça ifade ettiler. Eğer birisinin ister işveren olsun ister kamu, burada bir kusur var ki bu işlem oluyor, bunun açığa çıkartılmasıyla ilgili kimsenin tereddüdü olmasın. Bizim bu manada irademiz tamdır. Bir önceki kazada da söylemiştim, biz yalnızca dünyadaki yaptırımlar, cezalar değil ahiretteki vebale de inanan insanlarız. Kimsenin de gözünün yaşına bakmayız. İster 'Uyar' olsun isterse 'uyumayan' olsun bu konuda tavizimiz olmaz."

'Ruhsatı iptal edilsin' talimatı verdiği halde şirketin hala nasıl faaliyet gösterdiğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Aynı şirket değil. Ailesinden akrabası olduğu söyleniyor. Başka bir isim adı altında. Asıl ruhsat burada kendisinin üzerine ait değil." dedi.

"BİZİM KİMSEYE TAVASSUTUMUZ OLMAZ"

'Burada bir arkadan dolanma' olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, "Bütün bu yaptığımız konuşmalar bugünün gündemi değil. İdari, adli bütün bu çalışmalar yapılıyor zaten. Maden İşleri Genel Müdürlüğümüzün bu konuda çalışmalar var. Ben kurtarma çalışmalarıyla ilgili odaklandığımız yapının başka konularla bozulmaması lazım geldiği kanaatindeyim. Bu onları araştırmadığımız, üzerinde durmadığımız anlamına gelmesin. Bizim kimseye tavassutumuz olmaz."

Savcılığın yürüttüğü soruşturmada gözaltı kararı olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, şu ana kadar herhangi bir gözaltı kararı olmadığını söyledi.

Madende çalışan işçilerin şikayetlerini ilettikleri ancak cevap alamadıkları yönündeki iddiaların sorulması üzerine Bakan Elvan, "Milletvekilimize, Mevlüt Bey'e yemekle ilgili bazı talepleri ulaşmış. Ama doğrudan bana ulaşan herhangi bir şey olmadı." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri