Bakan Yazıcı: Sağlıksız Ürünleri Üretenlere Ticaretten Men Cezası Yok

Okul ürünleriyle ilgili piyasada yaptıkları denetimlerin sonuçlarını basınla paylaşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, burada basının sorularını da cevaplayarak, para cezası alan firmaların ticaretten men edilmediğini açıkladı.

Okul ürünleriyle ilgili piyasada yaptıkları denetimlerin sonuçlarını basınla paylaşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, burada basının sorularını da cevaplayarak, para cezası alan firmaların ticaretten men edilmediğini açıkladı.

Basının, "Para cezası alan bu firmalar bir daha piyasaya mal arz edebilecek mi? Piyasa denetimleri neden Türkiye genelinde değil 10 ülkede yapıldı?" sorusu üzerine Yazıcı, "Para cezası alan firmalara ticaretten men cezası yok. İdari para cezası yaptırımı var. Sağlığa zararlı olduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirmek yasalarda var. Bu şekilde bilinç artıyor. Niye bunlar yapılıyor. Türkiye’nin illerinde bunu yapmamız mümkün değil. 10 il hem üretiminin yapılıp hem ithalatının yapıldığı yerler. Bu iller arasında ithal ağırlıklı merkez illeri seçtik, örnekleme yöntemiyle denetimleri yaptık." ifadelerini kullandı.

Denetime tabi tutulan söz konusu ürünler hakkında detaylı bilgi istenilmesi üzerine açıklama yapan Bakan Yazıcı, "Çok detaylı bilgi veremem ancak, kırtasiye ürünleri, ayakkabı ve tekstil ürünleri var. Bu aykırı ürünler içinde boya kalemleri, pastel boya, sulu boya gibi boya kalemleri, beslenme çantası, okul çantası, çocuk ayakkabısı gibi ürünler var. İthal ürünler de var. Uzak doğu menşeli ürünler bunlarla ilgili sıkı gümrük takibi yapıyoruz." diye konuştu. Basının dün Cilvegözü Sınır Kapısı'nda gerçekleşen patlama ile ilgili Suriye’nin misilleme yaptığı iddialarını sorması üzerine Yazıcı, "Patlama meydana geldiği andan itibaren bilgilendirildim. Kim tarafından yapıldığına dair elimize bir veri gelmedi. Bu bir misilleme diye nitelendirilecek bir veri yok. Kaldı bu Suriye tarafında oldu, Suriye’nin bir misillemesiyse kime yapıldı diye sormak lazım." dedi.

Program ardından Hayati Yazıcı, bakanlığın Eğitim Binası’nda, sınırda çalışan narkotik ekiplerinin atış gösterilerini izledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri