Bakan Yazıcı: Perbis İle Merdiven Altı İşletmelerin Önüne Geçeceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Meclis'e sunulan Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı açıklamalarda bulundu. Yeni tasarıda hayata geçirilecek olan Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ile ticari işletmelerin denetimlerinin...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Meclis'e sunulan Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı açıklamalarda bulundu. Yeni tasarıda hayata geçirilecek olan Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ile ticari işletmelerin denetimlerinin kontrol altına alınacağını kaydeden Bakan Yazıcı, “PERBİS sayesinde vatandaşlar ikamet ettikleri yerlerde, işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsata uygun faaliyet gösterip göstermediğini uygulama üzerinden anlık olarak sorgulayabilecektir. Böylece insan sağlığını tehdit eden ve merdiven altı olarak tabir edilen ruhsatsız işyerlerinin faaliyet göstermesinin önünde geçilecektir.” dedi.

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında yeni perakende tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Yazıcı, 2011 yılında dünyada perakende ticaret toplamının 14 trilyon 300 milyar dolar olduğunu ve Türkiye’de bu rakamın 182 milyar dolarlık bir ciro büyüklüğüne sahip olduğuna değindi. Türkiye’de 1 milyon 800 bin kişi bu sektörde çalıştığını kaydeden Bakan Yazıcı, yeni tasarının yenilik getirerek işverenlerin sorunları tasfiye edici bir çerçeve kanun olduğunu kaydetti.

“SEKTÖRDEKİ TİCARETİ KORUMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bakan Yazıcı, 13 Ağustos 2014 tarihinde TBMM’ye gönderilen kanun tasarısında, sektörün gelişmesinin desteklenmesi, kuruluş izinleri, özel markalı ürünler, ödeme süreleri ve çalışma saatleri gibi sorunların düzenlenmesi, geleneksel perakendeciliğin korunması ve perakende ticaret sektöründe rekabetin sağlanarak ticaretin korunmasını hedeflediklerini belirten Yazıcı, farklı ülkelerden örnekler alınarak perakende sektörünün incelendiğini ifade etti.

“PERBİS SİSTEMİ İLE İŞYERLERİ KONTROL ALTINDA OLACAK”

Tasarı ile getirilen yenilikler hakkında değerlendirmede bulunan Yazıcı, ilk defa perakendeye dair kavramların mevzuata girdiğini belirtti. Yeni kurulan Perakende Bilgi Sistemi(PERBİS) ile işyerlerinin takibinin kontrol altına alınacağını belirten Yazıcı, “İşyeri açılış ve kapanış işlemleri, PERBİS üzerinden gerçekleştirilecek. Böylece bütün iş süreçleri tanımlı ve standart haline getirilecek. Çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun yer aldığı işyeri açılış, faaliyet ve kapanış süreçleri tek kapı üzerinden sonuçlandırılacak. Bir belde ikinci kez istenmeyecek ve böylece söz konusu işlemlerdeki uzun ve bürokratik süreç kısalacak. PERBİS ile sektöre yönelik sağlıklı, güvenilir ve güncel veriler oluşturulacaktır.” diye konuştu.

“MERDİVEN ALTI KAZALARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK”

PERBİS ile işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığının denetlenebileceğini kaydeden Yazıcı, merdiven altı işletmelerin önüne geçileceğine dikkat çekti. Yazıcı şöyle dedi: “PERBİS sayesinde vatandaşlar ikamet ettikleri yerlerde, işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsata uygun faaliyet gösterip göstermediğini uygulama üzerinden anlık olarak sorgulayabilecektir. Böylece insan sağlığını tehdit eden ve merdiven altı olarak tabir edilen ruhsatsız işyerlerinin faaliyet göstermesinin önünde geçilecektir. Bir apartmanın bodrum katında, merdiven altında patladı gibi olaylar yaşanıyor. Çoğu kişi bunun ruhsatlı olup olmadığını bilmemektedir. Bu kuşkular, kaygılar PERBİS’in devreye girmesiyle ortadan kalkacak ve şeffaflık olacaktır.”

“AVM’LERDE İBADET YERİ ZORUNLU OLACAK”

Yeni tasarıda alışveriş merkezlerinde zorunlu olacak maddeler eklediklerini ifade eden Yazıcı, “Alışveriş merkezlerinde ortak kullanım alanları oluşturulacak. Alışveriş merkezlerinde acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanlarının oluşturulması zorunlu olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yazıcı, yeni tasarıda yer alan maddeleri şöyle sıraladı: “Üretici ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan pirim ve bedellerin önünde geçilecek. Küçük ölçekli üretici ve tedarikçilerin markalaşması desteklenecek. Kampanyalı satışlar ve alışveriş festivalleri yasal dayanağa kavuşturulacak ve belirli kurallar dahilinde yapılacak. Outlet ve fabrika satış mağazası olarak bilinen sürekli indirimli satışlar kurallara bağlanacaktır. Tedarik dağıtım kooperatiflerinin kurulması sağlanacak. Modern ile geleneksel bir şekilde bir araya getirilecek. Oluşturulacak perakendeciler konseyi ile sektörün sorunlarına güncel olarak çözüm getirilecek. Uygulamada yaşanan mevzuat kaynaklı sorunlar giderilecek. Emlakçılar ve oto galericiler ilk defa düzenlemeye tabi tutulacak.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri