Bakan Yazıcı: Kimyasal Silahla İlgili Herhangi Bir Bulguya Rastlanmadı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının ardından sınır kapılarında güvenlik önlemlerinin arttırıldığını, kapılarda ve sınırda hiçbir şekilde kimyasal silahla alâkalı bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının ardından sınır kapılarında güvenlik önlemlerinin arttırıldığını, kapılarda ve sınırda hiçbir şekilde kimyasal silahla alâkalı bir bulguya rastlanmadığını bildirdi. Bakan Yazıcı, Ramada Otel’de düzenlenen, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Üyesi Ülkeler Ticaret Sicil Teşkilatları Arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı" konulu çalıştaya katıldı. Çalıştaydan önce gazetecilerin, "Sınırda kimyasal silahla ilgili herhangi bir bulguya rastladınız mı?" sorusuna şöyle cevap verdi: “Kimyasal silahla ilgili herhangi bir bulguya rastlanmadı. Gerek Suriye ile olan sınır kapımızda gerekse diğer ülkelerle olan sınır kapılarımızda veyahut gümrüklü işlemlerin yapıldığı deniz ve demiryolu kapılarımızda herhangi bir bulguya rastlanmış değil.”

Hayati Yazıcı, “Türkiye, kimyasal silahlara yönelik, gümrüklerde ne gibi önlemler aldı?” sorusuna karşılık ise şunları söyledi: “Suriye’de yaşanan süreç itibariyle kapılarımızdan giriş çıkış olmak üzere 2012 yılından bu yana önlemler başlattık. Bir defa 910 kilometrelik bir sınıra sahip olduğumuz Suriye ile kara gümrük kapılarımızda giriş çıkışları sınırlandırdık. Araç gereç takviyesi yaptık. Bu hassasiyet çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teknolojik olarak yenilenmesi gerekenler var elbette. Kamera sistemleri; Cilvegözü’nde kamera sistemini yeniliyoruz. Ara bölge dediğimiz alanın tüm giriş ve çıkışlarını gözetleyecek kamera çalışması devam ediyor. Elimizde bulunan mobil x-ray, çalıştığı zaman yanındaki araçtakileri tarayan araç da Cilvegözü gümrük kapımızda bulunuyor. Yoğunluk ölçüm cihazları var.”

Bakan Yazıcı ayrıca kimyasal silah kullanımı sebebiyle oluşan şüpheli durumlar karşısında Türkiye Atom Enstitüsü Kurumu (TAEK) ile birlikte çalıştıklarını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri