Bakan Şimşek: Sayıştay Denetimi Yol Gösterici, Gözümüzü Açtık

Sayıştay kanununun çıkmasının Türkiye için büyük bir şans olduğunu söyleyen Şimşek, "Birçok konuda benim için hakikaten çok yol göstericiydi. Ben müteşekkirim. Sayıştay benim ve bütün kamu için olmazsa olmaz. İnanın gözümüzü...

Sayıştay kanununun çıkmasının Türkiye için büyük bir şans olduğunu söyleyen Şimşek, "Birçok konuda benim için hakikaten çok yol göstericiydi. Ben müteşekkirim. Sayıştay benim ve bütün kamu için olmazsa olmaz. İnanın gözümüzü açtık." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevaplayan Bakan Şimşek, Sayıştay denetimlerinin yapılmadığına ilişkin eleştirilere karşılık verdi. Türkiye’nin 'Denetim yapılmıyor ile denetimin mükemmel yapılıyor' konularının arasında bulunduğunu kaydeden Şimşek, "Denetim yapılmıyor olsa bu kadar anlamlı tespit olamazdı. Arada bir yerdeyiz. Daha da iyileştirmemiz lazım. Sayıştay kanunun çıkması, denetimin yapılıyor olması Türkiye için büyük şanstır. Bizim için idareciler için inanılmaz bir konu. Ben şahsen Maliye Bakanı ile ilgili tespitlerin o boyutlarda olduğunu bilmiyordum. Birçok konuda benim için hakikaten çok yol göstericiydi. Ben müteşekkirim. Sayıştay benim ve bütün kamu için olmazsa olmaz. İnanın gözümüzü açtık." ifadelerini kullandı

Bakan Şimşek, bütçeleştirilmiş borçların devredilme ile ilgili eleştirileri de anımsatarak, "Genel bütçe kapsamındaki idarelerin elektrik su gibi giderleri var. O yılın sonuna yetiştirilemiyordu. Bu raporlar sayesinde hassasiyet göstermişiz. Rapor eleştirice bir baktık 2011 yılında 518 milyon lira varmış, 2012 de 313’e indi, 2013 47,9’a, 2014 sıfıra yakın olsun, dedim. Sürekli bu konuda hassasiyet, diyoruz. Bu sene mümkün olacak. Sağ olsun Sayıştay sayesinde bu konuda bir hassasiyet var. Performans var." diye konuştu.

Ödenek üstü harcamalar hakkında da konuşan Şimşek, kanuna aykırı hiçbir şekilde ödenek üstü harcama yapmasının imkanı olmadığını savundu. Bütçe kanununu bazı yetkileri sınırlamaya gittiğini dile getiren Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"2013’te ödeme gücü olmayanların prim gideri olmayanların priminin ödenmesi hususu Çalışma Bakanlığı’ndan alınmış, Aile ve Sosyal Bakanlığı’na verilmiş. Bu, yedek ödeneği alıp başka bakanlığa aktarmakla oluyor. Başka türlü yapamıyorum. İstiyorsanız 5018’i değiştirelim. Yedeğe almayalım. Bir madde ile düzeltelim. 2013’ün Aralık ayında TCDD’ye ayrılan kaynağı, karayollarında kullanmak istiyor. Bu durumda, önce yedeğe ayırıyoruz. Ondan sonra da bu Bakanlığa aktarıyoruz. Onun dışında bütçe kanun ile yapılıyor. Bütçe kanununda her şey çok açık ve net. Yeni bir bütçe ek bütçe getirin, diyorsanız bu zaman açısından doğru olmaz. Afet acil durumu 2012 yılında 1,2 milyar lira kaynak aktarmış durumda. Öngörmemiştik. Her gün oluyor afet. Bunlar zaten Sayıştay’a veriliyor. Önünüzde var. Kesin hesapta var. Nereden alınmış nereye verilmiş. Ortada ödenek üstü çıkıyor ortaya. Bütçe kanununa uydurmak için mevzuatı uygulayalım. Sayıştay’ın belirlediği ödenek üstü harcama miktarı 9,3 milyar lira. Bunun yüzde 99’u personel kaleminden yedeğe alma, yüzde 1’i ödenek üstü. 2 şeyi tartışalım."

"2023 HEDEFLERİ BUGÜNKÜ DÜNYADAN ÖNCE ORTAYA KONULMUŞTU"

"2023 hedefleri tutacak mı?" sorusuna Bakan Şimşek, söz konusu hedeflerin bugünkü dünyadan önce ortaya konulduğunu, o günün şartlarında Türkiye’nin yüzde 7 büyümeyi yakaladığını kaydederek, "İddialı hedefler koymada yanlış bir şey yok. Ama bu günün şartlarında takdir edersiniz ki, apayrı bir dünyadayız. Küresel krizin etkileri tamamı ile giderilmiş değil. Eleştirelim ama şunu da görelim. Sabit fiyatlarla 2002’yi yüze eşitleyelim. Türkiye’yi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerle karşılaştıralım. Gelişmekte olan Asya 100’den 243’e çıkmış. Dolayısıyla bu dönemki performans bizi iki gelişmeyi not almam lazım. Bizim için global emtia artması karşıdan artan bir rüzgardır. Latin ABD’nin yüzde 60’ı emtiadır. Bu dönemdeki performans yadsınacak bir performans değil." karşılığını verdi.

Bakan Şimşek Türkiye’nin kırılganlığı ile ilgili eleştire de karşılık verdi. Esas itibari ile cari açığın yüksek olmasından dolayı, bu eleştirilerin getirildiğini dile getiren Şimşek, Türkiye’nin güçlü yönlerinin de olduğuna işaret etti.

"SAVUNMA GİDERLERİ 47,4 MİLYAR TL’YE ÇIKACAK"

Savunma ve güvenlik harcamalarının sorulması üzerine de Bakan Şimşek, "Bütçe ödeneği bu sene bütün savunma kollarına 45 milyar TL. Bu 47,4’e çıkacak. Artış oranı deflatörün altındadır. Öyle bir hava estiriliyor ki, sanki Türkiye savaşa girecek. Bölge huzuru hak ediyor. 2002 yılında GSMH’ ya oranı yüzde 3,5 imiş. Bu sene 2,6’ya gelecek sene 2,44’e iniyor. Bütçe içindeki payı yüzde 10,2. Savunma güvenlik toplamı, tamamı bu sene 46,1 gelecek sene 48,3. Kurumlar arasında farklılaşıyor mu? Farklılaşıyor." dedi.

Yüksek teknolojinin üretimi ve ihracatına ilişkin eleştirilerine karşılık veren Şimşek, "Bu gün çok farklı noktadayız. Yüksek orta ve düşük ortada ciddi bir yükseliş var. Bu nedenle ARGE oranlarını ikiye katlanmış, ancak daha düşük. Özel sektör ARGE’sine ciddi destek veriyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri