Bakan Şimşek: Güçlü Mali Duruş Şoklara Karşı Ülkemizi Dirençli Kılıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 10 ayındaki gerçekleşmelerin, Orta Vadeli Program çerçevesinde yaklaşık 14,5 milyar TL aşağı yönlü revize ettikleri yıl sonu bütçe açığı hedefinin yakalanacağını gösterdiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 10 ayındaki gerçekleşmelerin, Orta Vadeli Program çerçevesinde yaklaşık 14,5 milyar TL aşağı yönlü revize ettikleri yıl sonu bütçe açığı hedefinin yakalanacağını gösterdiğini söyledi. Şimşek, "Global piyasalarda risk algısının artığı bir dönemde sergilediğimiz güçlü mali duruş ülkemizi şoklara karşı dirençli kılan en önemli faktördür. Önümüzdeki dönemde de mali disiplini kararlılıkla devam ettireceğiz." dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, 2013 yılı Ocak-Ekim dönemi bütçe sonuçları değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. Bugün açıklanan Ekim ayı bütçe gerçekleşmeleri mali görünümün 2014-16 OVP çerçevesinde seyrettiğini gösterdiğini belirten Şimşek, “2013 yılı Ekim ayında bütçe 3,2 milyar TL, Ocak-Ekim döneminde ise 7,7 milyar TL açık vermiştir. İlk 10 aylık bütçe açığı yıl sonu için öngördüğümüz 19,4 milyar TL’nin yaklaşık yüzde 39,5’ine denk düşmektedir. Ayrıca, 2012 yılı Ocak-Ekim döneminde bütçenin 18,8 milyar TL açık verdiği göz önünde tutulursa bu yıl mali performansta ciddi bir iyileşme elde edildiği net olarak görülmektedir. Ekim ayında bütçe gelirleri yıllık bazda yüzde 9,8 ile bütçe giderlerindeki yüzde 4,5’lik oranın üstünde artmıştır. Böylece 2013 yılı Ekim ayı bütçe açığı Ekim 2012’ye göre yaklaşık 1,2 milyar TL daha düşük gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Şimşek, 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde bütçe gelirlerinin yıllık bazda yüzde 18,1 oranında, bütçe giderlerinin yüzde 13,1 oranında arttığına işaret etti. Bütçe kalemlerinin temel kaynağı olan vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 oranında artışla 266,3 milyar TL olarak gerçekleştiğini, faiz hariç bütçe giderlerinin yüzde 14,2 oranında artışla 281,5 milyar TL olduğunu da kaydetti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri