Bakan Nabi Avcı: İbadethaneler İhtiyaç Olan Okullarda Açılabilir

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okullarda ibadethane açılmasıyla ilgili "İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek. İbadet etmek zorunlu değil, ibadethaneler ihtiyaç olan yerlerde açılabilir. Ama ibadet zorunlu değil." dedi. Bakan Avcı...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okullarda ibadethane açılmasıyla ilgili "İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek. İbadet etmek zorunlu değil, ibadethaneler ihtiyaç olan yerlerde açılabilir. Ama ibadet zorunlu değil." dedi. Bakan Avcı ayrıca öğretmen atamalarıyla ilgili ise 40 bin öğretmen daha atayacaklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Açılış programına katıldı.

Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen açılış sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Avcı, okullarda ibadethanelerin zorunlu olup olmamasıyla ilgili soru üzerine "Öğretmenlerin ve öğrencilerin ibadet edebilmeleri için ayrılan genelde bodrum katlarında uygunsuz olmayan yerler vardı. Onu netleştirmek için yönetmeliğimizde gün ışığı alabilir yerlerde bunların açılması gerektiğini vurguladık. İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek. İbadet etmek zorunlu değil, ibadethaneler ihtiyaç olan yerlerde açılabilir. Ama ibadet zorunlu değil." diye konuştu.

"40 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASINI DAHA GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ"

Bakan Avcı, TEOG yerleştirmelerine ilişkin “En son geçen hafta açtığımız 39 bin 37 idi. Dolayısıyla bir rahatlama var. Nakil talepleri Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Nakil talepleri devam ediyor.” şeklinde konuştu. Basında yer alan istemeden şu okula yerleştirildi haberlerine konu olanları araştırdıklarını belirten Avcı, "Hepsi zaten özel okula gidecekleri için sisteme girmemişlerdi, tercih ettikleri özel okullara kayıtlarını yaptırdılar. Orada da bir sorun yok. Kimseyi istemediği bir okula zorla tutmuyoruz. Buna hakkımız yok, hem de sistem buna müsait değil. Nakil süreçleri devam ediyor. Burada önemli olan bu hafta, 9. Sınıfta olup da herhangi başka bir okula nakil talebinde bulunmuş olan öğrencilerin devam kaydı tutulmayacak. Yani onların bu haftası devamsızlıktan tutulmayacak. O öğrencilerimiz nakil işlemleriyle uğraşacakları için bir haftalık devam kaydı tutulmayacak." ifadelerini kullandı.

Avcı, meslek liseleriyle ilgili "Bölüm seçerken 9. Sınıftan sonra 10. Sınıfta, 11. Sınıfta eğer öğrencinin aile işletmeleri varsa, örneğin mekatronik alanında çalışan bir aile işletmesi sahibiyseler babasının mesleğini sürdüreceğini varsayarak ona öncelik veriyoruz. Okul içinde bölüm seçerken çocuk diyebilir ki ‘benim babam mobilyacı, dolayısıyla ban mobilya tasarımı bölümüne gitmek istiyorum’ onu oraya öncelikle yönlendiriyoruz. Bu vesileyle önümüzdeki Cuma günü 40 bin öğretmenimizin atamasını da gerçekleştirmiş olacağız. Onlar haftaya başlayacak." diye konuştu.

"NORM KADROLAR TAHSİS ETTİK"

Bakan Avcı, Kürtçe dil eğitimiyle ilgili şunları söyledi: "Biz bütün okullarımızda ister devlet okulu olsun, ister özel okul olsun 3 yıldır Kürtçeyi seçmeli ders olarak okutuyoruz. Bugüne kadar seçmeli ders olduğu için norm kadro tahsis edemiyorduk. Ama bu yıldan itibaren artık az çok netleşmeye başladı. Bu yıldan itibaren nerede, kaç öğrenci Kürtçe dersini seçebilir. Bu öngörülebilir hale geldiğimizde o okullara norm kadro tahsis ediyoruz. Bu yılda başlangıç olmak üzere norm kadrolar tahsis ettik. Haftada 2 saat seçmeli ders olarak öğrencilerimiz Kürtçe eğitim alıyorlar. İster devlet okulunda olsun ister özel okulda olsun."

"OCAK AYINDA STRATEJİ BELGEMİZİ AÇIKLAMIŞ OLURUZ"

Strateji belgesi çalışmalarına ilişkin üzerinde çalışıldığını vurgulayan Bakan Avcı,” Benden önceki bakanların da başlattıkları strateji belgesi bu aralık ayında inşallah Milli Eğitim Şurası’nı topluyoruz. Milli Eğitim Şurası’nın 4 ana temasından bir tanesi de öğretmen niteliğinin artırılması konusu. O nedenle şurada da bu konuyu enine boyuna, uzmanlarla, akademisyenlerle, uygulamadan gelen arkadaşlarla öğretmenlerimizle Aralık ayında şurayı yaptıktan sonra Ocak ayı içerisinde de strateji belgemizi açıklamış oluruz." dedi.

"3 BİN 500 İLA 5 BİN 500 LİRA ARASINDA ÖDENEĞİMİZ VAR"

Bakan Avcı, "Endüstri meslek liselerinin sayısını artırılacak mı? sorusuna, "Hem sayılarını, hem niteliklerini hem yönetim biçimlerini artıracağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Odalar Birliği sektör temsilcileriyle geliştirdiğimiz bir şey var. bunlardan bazıları uygulamalara girdi. Organize Sanayi bölgelerinde sektörle iş birliği halinde istihdam garantili teknik meslek liselerimiz var. Buralardan mezun olan çocuklarımız zaten stajlarını da içinde bulundukları sanayi bölgelerinde yaptıkları için sektörle iç içe oluyorlar. Mezun olur olmaz çok uygun ücretlerle iş bulabiliyorlar. Buranın mezunları resmen kapışılıyor. Biz buralara devlet olarak bölümüne göre 3 bin 500 lirayla 5 bin 500 lira arasında değişen öğrenci başına teşvik veriyoruz. Özel okullara verdiğimiz teşvikten ayrı olarak iki yıldan beri Organize Sanayi Bölgelerinde açtığımız bu endüstri meslek liselerine, mesela en yüksek desteği mekatronik bölümünde veriyoruz. Yıllık 5 bin 500 lira öğrenci başına buralara destek veriyoruz. Sektör mezun olan öğrencilerden memnun, önleri çok açık, istihdam garantili." diye cevap verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri