Bakan Müezzinoğlu: Türkiye'deki 5 Ebola Vakasının Hepsine Sıtma Teşhisi Konuldu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, henüz tedavisi mümkün olmadığını için Ebola konusunda önleyici tedbirlere öncelik verdiklerini söyledi. Dün itibariyle bir şüpheli vaka daha olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, "Sanırım 5. vaka oldu....

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, henüz tedavisi mümkün olmadığını için Ebola konusunda önleyici tedbirlere öncelik verdiklerini söyledi. Dün itibariyle bir şüpheli vaka daha olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, "Sanırım 5. vaka oldu. Hepsinde sıtma teşhisi konuldu." dedi.

Bakan Müezzinoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen İran Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanı Seyyid Hassan Qazizadeh Hashemi ve beraberindeki heyeti kabulünde gazetecilerin sorularını cevapladı.

'Dünyada Ebola'dan ölenlerin sayısı artıyor. Sağlık Bakanlığı olarak, alınan ek önlemler var mı?' sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu, Ebola'nın dünyayı tehdit edecek bir noktaya geldiğini, bu virüse karşı henüz bir aşı üretimine geçilmediğini söyledi. Alınabilecek tedbirlerin çok sınırlı olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, uyarıcı ve erken tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Özellikle bulaşıcılığın kontrol altında tutulması önemli olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Türkiye olarak yaklaşık 4 aydır, belki de daha aşkın süredir özellikle salgının olduğu bölgelerden geliş-gidişlerde, gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerekse o bölgelerden değişik amaçlı gelen-gidenleri, gerek bilgilendirme, gerekse en ufak bir sağlık sorunu veya risk taşımaları konusunda son derece duyarlı olunuyor. Uçağa binildiği andan itibaren takip eden ve bunu sistematik yapan, belki de dünyada bu anlamda duyarlılığı en üst düzeyde tutan ülkeyiz ya da ülkeler arasındayız." diye konuştu.

Dün itibariyle bir şüpheli vakanın olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, "Sanırım 5. vaka oldu. Hepsinde sıtma teşhisi konuldu. Tedavisi henüz tıp alanında olmadığı için tedbir konusunu öncelikliyoruz. Tedbirleri en üst düzeyde tutuyoruz." ifadelerini kullandı. Ebola'nın birçok ülkede sıkıntı yarattığını; ancak bu durumun Türkiye için geçerli olmadığını kaydeden Müezzinoğlu, "Şu anda ülkemiz adına, halkı panik yapacak bir durumda değiliz." şeklinde konuştu.

SİGARA BIRAKANLARA ÜCRETSİZ İLAÇ

Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların vatandaşlara ücretsiz verilmesine ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'nın hatırlatılması üzerine Bakan Müezzinoğlu, "Sigara bırakma polikliniklerinde ilaç desteği ücretsiz olarak Bakanlar Kurulu kararı ile 300 bin vakaya yine verilecek. İlgili vakaların kimler olacağına, sigara bırakma polikliniklerinde görev yapan hekimler karar verecek." diye konuştu.

İRAN'LA ORGAN NAKLİ İŞBİRLİĞİ

Bakan Müezzinoğlu, 'İki ülke arasında yapılan mutabakat zaptında organ naklinde işbirliği sağlanacağı belirtiliyor. İran'da farklı bir model var. Nasıl olacak?' sorusuna şu cevabı verdi: "Bu konular, bizim gündemimize aldığımız ve bizim onlardan, onların bizden fikir, tecrübe ve yol haritası olarak istifade edebileceğimiz alanlar. Şu anda bunların değerlendirmesini teknik heyetler yapıyor."

Organ nakilleri konusunda uygulamadaki farklılıklara değinen Müezzinoğlu, "Tabii ki Türkiye, 'ben de bu çerçeveyi değerlendirebilirim' diyebilir veya 'ülkemde bunu uygulamayacağım' diyebilir. Bunlar, bizim şu anda ortak konu başlıklarımız. Alınmış bir karar yok." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri