Bakan Müezzinoğlu: 6 Ebola Şüphelisine Sıtma Teşhisi Kondu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de bu zamana kadar 6 ebola virüsü şüphelisi vaka olduğunu ve bunların 6'sınada sıtma teşhisi konulduğunu belirtti. Bakanlık olarak ebola virüsüne karşı çeşitli tedbirler aldıklarını söyleyen...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de bu zamana kadar 6 ebola virüsü şüphelisi vaka olduğunu ve bunların 6'sınada sıtma teşhisi konulduğunu belirtti. Bakanlık olarak ebola virüsüne karşı çeşitli tedbirler aldıklarını söyleyen Müezzinoğlu, "Sınırlarımıza girmeden önce ve girdikten sonra risk bölgelerini takip etmek, risklere karşı tedbir almak şeklinde belki de dünyada en duyarlı yol haritasını belirledik." dedi.

Türkiye'nin sağlığa ulaşabilen bir ülke olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirtti. Mezzinoğlu, "Türkiye sağlık tüketicisi olmada başarıyı yakaladı, bu doğrudur ama diğer doğruları koymazsa çok risklidir. Sağlık üreticisi de olmak zorundayız. " dedi. Son dönemde artış gösteren uyuşturucu kullanımına ilişkin bir çalışmaları da olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, 1-2 ay içinde uyuşturucu ile eyme planını açıklayacaklarını duyurdu.

Bakan Müezzinoğlu, Esenyurt Üniversitesi'nin 2014-2015 akademik yılı açılış törenine katıldı. 77 milyon ülke insanı olarak dünya standartlarında sağlığa ulaşabilen bir ülke olduklarını ancak bir önemli temel sorun olduğunu söyledi. Bazı ülkelerin önemli sağlık tüketici kimliği taşımasının yanında aynı zamanda önemli bir oranda da sağlık üreticisi olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Türkiye sağlık tüketicisi olmada başarıyı yakaladı, bu doğrudur ama diğer doğruları koymazsa çok risklidir. Sağlık üreticisi de olmak zorundayız. Yani ilaçta da üretiyorum, ben kanser ilacına yılda 3 milyar dolar harcıyorum derken bir milyar dolarlık da üretim yapıp ihraç ediyorum. Ben bu kadar tıbbi teknoloji tüketiyorum, laboratuvarda, radyolojide, ameliyathanelerde yoğun bakımlarda bu kadar teknoloji tüketiyorum derken, dünyada var olanın içine Türkiye'de üretileni de koymadığınız zaman, işte o zaman Türkiye'nin sağlık sistemi sunumunda korkarım ki bir süre sonra ya ekonomik, ya sağlıksız yönetim nedeniyle o hizmet standardını arzu ettiğimiz ilerlemeye götüremeyebiliriz." dedi.

Türkiye'deki çeşitli sağlık enstitülerinin ar-ge'de iddiaları olmaları için çalıştıklarını ve gelecek 5 yıl içinde Türkiye'nin bu konuda farklı bir noktaya geleceğine anlatan Müezzinoğlu, "Şu anda 56 bin yatak kapasitesini, 230 tane hastaneyi, sıfırdan ileri teknoloji ile yapan dünyada tek ülkeyiz. 3 yıl içinde bu hastanelerin tamamı hizmete girecek. Önümüzdeki bir yıl içinde 34 bin yatak kapasitesi ihaleleri de yapmış olacağız, 2018 de Türkiye 90 bin yatak, toplam 130 bin yatak kapasitesinin 90 binini son beş yılda yeniden yapmış olacak." ifadesini kullandı.

Her yıl bir milyon 150 bin çocuğun Türkiye'de dünyada geldiğini ve bunların yüzde 99 buçuğunun sağlıklı şekilde dünyaya geldiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, "Sağlıklı doğuşumu engelleyecek bütün yanlışları da ne yazık ki bütün hekim camiamız ve sosyal toplumsal kültürümüz sağlıklı normal doğumu da sezaryen yaparak neredeyse sağlıksız oluşun yollarını da yine kendi kendimizi kandırarak, kendi kendimizi ikna ederek, bazen anneye sezaryenle doğan çocuğun daha zeki olduğunu söyleyecek kadar bu işi istismar ederek bir yanlışlığı tıp ve hekimin kültürü ve icraatlerine de yerleştiriyoruz. Halbuki biz yüzde 99 buçuğunun dünyaya sağlıklı geldiği nesilleri biz sağlıklı bir yaşamın ortamına ne kadar güçlü yerleştirebilirsek hayatımı o kadar daha verimli, huzurlu, ve o kadar daha sevdiklerimizle üçlü yaşabilecekken hemen ilk hamilelik döneminden başlayıp doğumla devam eden sonraki süreçlerde her zaman hasta adayı üretme gibi bir yanlış mantalite." değerlendirmesinde bulundu.

EBOLA AÇIKLAMASI

Bakan Müezzinoğlu, toplantının ardından basın mensuplarının ebola virüsüne karşı Türkiye'de alınan önlemlere ilişkin soruları da cevapladı. Türkiye'de bu zamana kadar 6 ebola virüsü şüphelisi vaka olduğunu bunların altısına da sıtma teşhisi konulduğunu belirten Müezzinoğlu, "Sınırlarımıza girmeden önce ve girdikten sonra risk bölgelerini takip etmek, risklere karşı tedbir almak şeklinde belki de dünyada en duyarlı yol haritasını belirledik. Bilim kurulumuz olası ebola vakasında bizim Türkiye'deki hangi senaryolara hazırlıyız şeklindeki bu senaryolar üzerinde çalışma yapacaklar. Bu senaryolara göre de yol haritamızı yeniden gözden geçireceğiz. Dün itibariyle 36 ilimize bu anlamda protokol, hangi ateşli vakalar, ateşli veya riskli vakalarda hangi yolu izleyeceklerine dair, bir şüpheli durumda hangi hastaneler hizmet verecek diye 36 il 45 hastane belirledi. Türkiye olarak tedbirleri ileri düzeyde alıyoruz. Kamuoyunu huzursuz edecek, kamuoyunu rahatsız edecek, paniğe götürecek algınını oluşmamasını arzu ediyoruz. Biz ilgili ve muhatap kitleleri bilgilendiriyoruz. Onlara iletişim bilgilerini telefonları ile müraacat edecekleri alanlarla ve ya kendi alacakları tedbirlerle ilgili milyonlarca ilgiyi kişiyi bilgilendirdik, bilgilendirmeye de devam ediyoruz. Ama şu anda 77 milyon ülke insanımıza aman ha şunu da yap diyebileceğimiz herhangi bir uyarımız yok." dedi.

UYUŞTURUCU EYLEM PLANI

Bakanlık olarak sigarayı bırakma konusunda çeşitli hizmetler verdiklerini anlatan Müezzinoğlu, "Bu yıl için bu mücadele 300 bin doz ilacı ücretsiz olarak vermeyi Bakanlar Kurulu'ndan geçirdik. Bir iki ayın içinde uyuşturucu ile mücadele eylem planımızı da sizlerle paylaşacağız." şeklinde konuştu.

Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat geçen yıl açılan üniversitenin 1372 öğrenci ile eğitimi başlar hale geldiğini söyleyerek öğrenci ve akademisyenlere başarı diledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri