Bakan Hayati Yazıcı, 'Paralel Devlet Yok' Yönündeki Beyanına Açıklık Getirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Paralel devlet ile paralel yapı sözcüğü arasında gidip geleceksek ben paralel yapı vurgusunun daha doğru olduğunu, olup bitenlere daha uygun olduğunu ifade etmeye çalışmıştım.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Paralel devlet ile paralel yapı sözcüğü arasında gidip geleceksek ben paralel yapı vurgusunun daha doğru olduğunu, olup bitenlere daha uygun olduğunu ifade etmeye çalışmıştım." dedi

AK Parti Trabzon İl Başkanlığı’nın 19 Mayıs Spor Salonu’nda düzenlenen aday tanıtım toplantısına katılan Bakan Yazıcı, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dün memleketi Rize’deki basın toplantısında kullandığı 'paralel devlet iddialarını gerçekçi bulmadığı, bunların kanıtlanması gerektiği' yönündeki sözlerinden farklı anlamlar çıkartıldığını savundu. Bu nedenle açıklama yapma gereği hissettiğini ifade eden Yazıcı, “Dün Rize’de Türkiye’de son zamanlarda olup bitenlerle alakalı bir değerlendirme olmuştu. Bugün o farklı bir şekilde bir gazetede birinci sayfadan verildiğini gördüm. Benim orada söylemek isteğim şu, Türkiye’de, Türkiye siyasetinde çok yakın zamana kadar siyasi kadrolar üzerinde, egemenlik hakkını millet adına kullanan kadrolar üzerinde bir vesayet vardı zaten. Bu apoletli vesayet ve olarla birlikte hareket eden bir takım sivil yapılı unsurlarla oluşurdu. Biz bunlarla mücadele ederek geldik. O alandaki vesayeti ve daha ileri şamada darbe ve benzeri teşebbüsleri önemli ölçüde Türkiye gündeminden çıkarttık.” dedi.

ERDOĞAN’IN KARİZMASINI ÇİZMEYE DÖNÜK BİR PROJE

Bu vesayet hevesinin sivil hayattan da gelebildiğine işaret eden Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla biz aralık ayının ortalarından itibaren Türkiye’de yaşananları, hükümetimize yönelik, hükümetimizin halktan aldığı desteği azaltmaya dönük ve elbette ki AK Parti’nin lideri Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasını çizmeye dönük bir proje olarak görüyoruz. Bunda şüphe yok. Buna paralel devlet mi dersiniz paralel yapı mı dersiniz hepsi aynı sonuca çıkar. Ben orada sadece bu paralel yapı anlamında bir değerlendirme yapmıştım. Paralel yapı anlamında değerlendirme yaparken tabi ki böyle bir şey olmadığının sonucunun çıkarsanmasının doğru olmadığının altını çizmek istiyorum.”

"Elbette ki toplum ne kadar örgütlü ise o ülkenin demokratik standardı o kadar yüksektir." diyen Yazıcı, “Yani toplumda ne kadar vakıf varsa, ne kadar dernek varsa, ne kadar benzeri yapılar varsa bu cemaat olur, tarikat olur, bunların çokluğu toplumsal dokunun demokratik anlamda zenginliği anlamına gelir. Ama bir ülkenin yönetimi, yönetim sorumluluğu siyasi kadrolar yoluyla olur, partiler yoluyla olur. Onun dışında sosyal doku içerisinde görev ifa eden, seneliğine göre beyannamesine görev ifa eden yapıların, kuruluşların ister cemaat, ister vakıf, ister tarikat olsun destekledikleri her hangi bir kesime iktidara gelmesi halinde paydaş olduğu şeklinde bir davranış içerisine girmemesi gerekir. Oyu kime isterseniz verirsiniz ama elbette ki iktidarın paydaşı hiçbir yapı olmaz, olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

HUKUK DÜZENİ İÇERİSİNDE YAPILIR

Kamu görevi içerisinde yer alan insanların yaptıkları kamu hizmeti dolayısıyla bağlı oldukları prosedürler, gözetmeleri gereken kurallar olduğunun altını çizen Yazıcı, “O krallara kanunlar, yönetmelikler, tüzükler belirler. Nihayet verimli çalışma sağlamak için kamu kurumunun hiyerarşik yapısı içerisinde o ilişkilerin çok etkin şekilde sürdürülmesi gerekir. Ha bir kamu görevlisi iddia boyutu itibariyle söylüyorum; hem kamunun iletişim şeması içerisinde yer almış hem de görevini yaparken kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, amiri değil de başka yerlerden emir, talimat alarak göreve ifa ediyorsa, etmeye yelteniyorsa bunlar tamamen hukuk dışıdır. Bir hukuk devleti buları tolere etmez. Demokraside bu tür davranışlar bağışlanmaz, toleransla karşılanmaz. Gene hukuk düzeni içerisinde bunlarla ilgili yapılması gerekenler neyse onlar yapılır. Bunları ifade etmiştim. Tekrar bu açıklamayı yapma gereği duydum.” dedi.

BİR ÇIKARSAMA VAR, PARALEL YAPI VURGUSU DAHA DOĞRU

Bakan Yazıcı, dünkü sözleriyle neyi kastetmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Başlıkta öne çıkartılan husus. Sanki bu konuda paralel devlet, paralel yapı vurgusu yapılıyor. İşte paralel devlet yok diyerekten bu söylenenlerin olmadığı anlamında bir çıkarsama var. Onun doğru olmadığını paylaşmak istedim.”

Yazıcı, dünkü konuşmasında geçen "Paralel uygulamalara gidildiği iddiaları var. Bunların kanıt ve belgelerle ortaya çıkması lazım.' şeklindeki ifadenin hatırlatılması üzerine, şu ifadeleri kullandı: “İddiayı kanıtlayacaksın. Her iddianınız kanıtlanmaya muhtaç tarafı var. En nihayet iddiaların kanıtıyla birlikte ortaya çıkacak. Bu çok doğru bir şeydir. Ben onu hukukçu kimliğimle söylediğim bir şeydir. Yani ben orada paralel devlet mi paralel yapı mı, sonuç itibariyle ikisi de aynı anlama gelir ama bir tercih etmek gerekirse paralel yapı sözünü daha fazla tercih ederim. Benim söylemek istediğim o. Paralel devleti ile paralel yapı sözcüğü arasında gidip geleceksek ben paralel yapı vurgusunun daha doğru olduğunu, olup bitenlere daha uygun olduğunu ifade etmeye çalışmıştım.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri