Bakan Faruk Çelik: Bütün İşyerlerinin Denetlenmesi Mümkün Değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 2014 yılı Şubat ayı istatistiklerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren işyeri sayısının 1 milyon 599 bin 327 olduğunu söyledi. 6331 sayılı İş...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 2014 yılı Şubat ayı istatistiklerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren işyeri sayısının 1 milyon 599 bin 327 olduğunu söyledi. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kapsamın genişlediğini ve buna bağlı olarak işyeri sayısının daha da arttığını dile getiren Çelik, "Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır. Bu nedenle teftişler, çalışma hayatında sorunlu alanların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi doğrultusunda yapılmaktadır." dedi.

Bakan Çelik CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini cevapladı. Bakanlığın iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, sağlıklı ve güvenli işyeri ortamının sağlanması çabalarını daha etkili hale getirebilmek için sosyal tarafların da etkin katılımını sağlayacak teftiş programlarını yürüttüğünü dile getiren Çelik, teftiş ve denetim faaliyetlerinin genel çalışma planı ve ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanan ve onaylanarak yürürlüğe konulan yıllık teftiş programlarına göre yürütülmekte olduğunu ifade etti.

Genel çalışma planının geçmiş yıl/yıllara ait istatistikî veriler, ulusal politikalar ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak çalışma hayatının riskleri ve öncelikleri ile kaynakları dikkate alınmak suretiyle hazırlandığını, "programlı teftişler" ve "incelemelerden oluşan program dışı teftişler" olmak üzere iki temel bölümden oluşmakta olduğunu belirten Çelik, "Programlı teftişler, çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen alanlarda veya sektörlerde yahut özel bir risk grubu hedeflenerek belirlenen işyerlerinde çalışma hayatı ile ilgili mevzuat hükümlerinin tamamının veya bir kısmının uygulamalarının denetlenmesi amacıyla ve hedefler koyularak gerçekleştirilen teftişlerdir. İncelemelerden oluşan program dışı teftişler ise programlı teftişler dışında kalan güvenlik raporu incelemesi ve ihbar, şikâyet vb. talepler üzerine veya Bakanlığımıza intikal ettirilen evraklardan teftiş hizmetiyle bağdaşır nitelikte olanların teftiş programına alınması sonucu gerçekleştirilen teftişlerdir." diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 2014 yılı Şubat ayı istatistiklerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren işyeri sayısının 1 milyon 599 bin 327 olduğunu anlatan Çelik, bu rakamın sadece 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıran işyerlerini kapsadığına dikkat çekti. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kapsamın genişlediğini ve buna bağlı olarak işyeri sayısının daha da arttığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti: "Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır. Bu nedenle teftişler, yukarıda değinildiği üzere çalışma hayatında sorunlu alanların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi doğrultusunda yapılmaktadır. Bu bağlamda, 2014 yılında mobilya sektörü, tarım sektörü, yer altı ve yer üstü maden işyerleri, yapı işyerleri, elektrikli teçhizat imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, atık su arıtma tesisleri, kimyasal ürünlerin imalatı, mineral ürünlerin imalatı, patlayıcı madde imalatı, gübre imalatı, otomotiv sektörü, makine ve ekipman imalatı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların depolanması, tekstil ürünlerinin imalatı, ana metal sanayi, kağıt ürünlerinin imalatına yönelik ve büyük endüstriyel kazaların kontrolüne ilişkin iş sağlığı ve güvenliği yönünden ülke genelinde programlı teftişler yapılmaktadır. Yer altı ve yer üstü maden işyerleri, yapı işyerleri, kimyasal ürünlerin imalatı, patlayıcı madde imalatı, gübre imalatı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların depolanmasına yönelik ve büyük endüstriyel kazaların kontrolüne ilişkin programlı teftişler kapsamında İstanbul ilindeki işyerleri de teftiş programına alınmıştır. Teftişlerimiz ve sonuçlarından bahsetmek gerekirse; Bakanlığımızca yapılan teftişler sırasında giderilebilecek mevzuata aykırılıkların işverence giderilmesi sağlanmakta, giderilemeyen mevzuata aykırılıklar ve alınması gerekli tedbirlerin niteliği dikkate alınarak değerlendirme yapılmaktadır. Tespit edilen hususlar ve mevzuata aykırılıklar için gerekçesi belirtilmek suretiyle süre verilmesi istenildiği gibi, idari para cezası da istenebilmektedir. Bunun yanı sıra müfettişçe, işyerinin tesis ve tertiplerinde, makine ve cihazlarında, çalışma metot ve şekillerinde, işçilerinin hayatı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, tehlike giderilinceye kadar, tehlikenin niteliğine göre, işin bir bölümünün veya tamamen durdurulması istenmektedir." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri