Bakan Davutoğlu: Dış Politikada Defansif Anlayışı Yıktık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikasında savunmaya dayalı defansif anlayışı yıktıklarını vurgulayarak, "Kimse artık bizi defansif anlayışa geri götüremez.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikasında savunmaya dayalı defansif anlayışı yıktıklarını vurgulayarak, "Kimse artık bizi defansif anlayışa geri götüremez." dedi. Davutoğlu, Ankara ve Adana’dan sonra 6. Büyükelçiler Konferansı’nın üçüncü durağı olan Mersin’e geldi. Öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, Mersin’i "ayna şehir" olarak tanımlayarak, "Bizim tarihimizi bir ayna gibi yansıtan Mersin, sosyokültürel bağlamda toplumun bir yansımasıdır. Bu şehirde yaşayanlar, Türkiye’yi çok iyi okuyabilirler. Mersin’i anlatmak için denizin anlatılması gerekir. Dinler tarihi, Tarsus’tan söz edilmeden anlatılamaz. Mersin’in gelişmişliği, modern hayata geçişin temelini oluşturur." şeklinde konuştu.

Mersin’in önemli bir ticaret ve liman şehri olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye yükselen güç olurken bunun yurtiçinde her şehirde yansıması oluyor. Ortak akıl oluşturulması gerekiyor. O şehirlerin dünya ekonomisine entegrasyonu adına planlama yapılması gerekiyor." dedi. Hiçbir dönemde, kendi dönemlerinde olduğu kadar yurtdışında büyükelçilik açılmadığını, son beş yıl içinde Afrika’da 23 büyükelçilik açıldığını hatırlatarak, "Mersin, Türkiye’nin Afrika’ya açılan kapısı olmalı." diye konuştu.

‘TÜRKİYE’YE YÖNELİK ALGI OPERASYONU YAPILIYOR’

Küresel ekonomide söz sahibi olabilmek için Mersin gibi liman şehirlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Ahmet Davutoğlu, Adana ve Mersin ekonomisinin çok başarılı bir şekilde entegre olduğunu söyledi. Türkiye’nin, küresel pozisyonu itibariyle ne düşündüğünü her uluslararası platformda ortaya koyması gerektiğini ifade ederek, "Dış politikada biz defansif anlayışı yıktık. Kimse artık bizi defansif anlayışa geri götüremez. Daha büyük bir perspektifle Türkiye’nin küresel pozisyonu itibariyle ne düşündüğümüzü ortaya koymamız lazım." dedi. Türkiye’ye yönelik bir algı operasyonu yapıldığını belirten Davutoğlu, bazı çevrelerin 15 yıl önce olduğu gibi Kıbrıs, Ermenistan ya da Kürt meselesi gibi konularda başkalarına bağlı bir politika izlenmesini arzuladığını kaydetti.

‘AKDENİZ’DE KALICI BARIŞ, ANCAK TÜRKİYE İLE BİRLİKTE OLUR’

Çok dilli, çok kültürlü bir Akdeniz hedeflediklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin sözü dinlenmeden Akdeniz’de kalıcı barışın sağlanmayacağını vurguladı. Türkiye olarak Avrupa’da ırkçılığı teşvik eden ekonomik krizin çözülmesini istediklerini, kalıcı barışı temin eden her türlü çabanın içinde olunacağını söyledi. Doğu Akdeniz’de barışın kalıcı olması için Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin olağanüstü bir çaba gösterdiğini belirten Davutoğlu, Suriye meselesinde de insani diplomasi yürüttüklerini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri