Bakan Çelik: Vize Muafiyeti, Turizm Ve Ticaretin Önünü Açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Londra’da gerçekleştirilen G20 Ülkeleri Turizm Bakanları Toplantısı’na katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Londra’da gerçekleştirilen G20 Ülkeleri Turizm Bakanları Toplantısı’na katıldı.

Bakan Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl daha da arttığını belirtti. Bu artışın son yıllarda yapılan vize muafiyeti uygulamasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Geçen seneye göre ülkemizi ziyaret eden turist sayısında yüzde 10’luk bir artış oldu. Elde ettiğimiz turizm gelirlerindeyse yüzde 22’lik bir artış oldu. Bunun, gerçekleştirdiğimiz vize uygulamalarıyla çok yakından bir ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Son on yıllık dönem içinde, vize muafiyetinin, turizmin ve ticaretin önünü açtığı bu düşünceden hareketle ellinin üzerinde ülkeyle çeşitli vize anlaşmaları imzaladık ve otuzun üzerinde ülkeyle vizeleri tamamen kaldırdık." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Türkiye’nin sadece turizm istatistiklerinin incelenmesi dahi vize politikamızın ne kadar doğru olduğunu ve ne büyük bir başarı elde edildiğini ortaya koymaktadır. Takip ettiğimiz politikaların ve ülkemize gösterilen ilginin etkisiyle 2002 yılında 13 milyonun altında olan ülkemizi ziyaret eden turist sayısı aradan geçen on yıllık dönemde, 2012 yılında 35,7 milyona çıkmıştır. İlave vize kolaylıklarının katkısıyla yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısı da artmış, bu rakam 2002-2012 döneminde 6 milyondan 12 milyona yükselmiştir."

Türkiye'yi geçtiğimiz yıl ziyaret eden vizeye tabi yaklaşık 12 milyon turistin sadece yüzde 5'inin konsolosluklardan vize aldığını belirten Çelik, "Geriye kalan yüzde 95’lik kesim ise ülkemize varışlarında havaalanlarından bandrol veya kaşeyle vize almıştır. Bu tablo havaalanlarımızda yaklaşık 11,5 milyon vize verildiğini ortaya koymaktadır." dedi.

Bu yıl başlatılan elektronik vize uygulaması hakkında da bilgi veren Bakan Çelik, önümüzdeki yıl sınır kapılarında bandrol veya kaşeyle vize verilmesinin kaldırılacağını aktardı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri