Bakan Çelik: Soma Madeninde Yangın Devam Ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 maden şehidinin verildiği Soma madenindeki yangının devam ettiği söyledi. Çelik, yaşanan olayla ilgili bakanlık müfettişlerinin soruşturmanın nihai kararını yazma aşamasında olduğunu,...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 maden şehidinin verildiği Soma madenindeki yangının devam ettiği söyledi. Çelik, yaşanan olayla ilgili bakanlık müfettişlerinin soruşturmanın nihai kararını yazma aşamasında olduğunu, kazanın meydana geldiği madenin ise iş yerine teslim edildiğini söyledi.

Faruk Çelik Bakanlık makamında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve beraberindeki heyeti kabul etti. Ziyarette Atalay, Bakan Çelik’e; Soma madeniyle ilgili yürütülen soruşturmanın son durumunu ve işçilerle ilgili çıkarılması düşünülen torba yasayı sordu.

Soma kazasıyla ilgili idari ve adli soruşturmanın devam ettiğini ve bakanlık müfettişlerinin şuanda nihai raporu yazama aşamasında olduklarını söyleyen Bakan Çelik, ”Şuanda bakanlığımızın müfettişleri nihai rapor yazma aşamasındalar. Nihai rapor yazılmak üzere. Ayrıca olayın meydana geldiği iş yerindeki tüm incelemeler tamamlanmış olup iş yerine ocak teslim edilmiş buluyor ve çok kısa zaman içerisinde de bu soruşturmaların bir neticesini alacağımızı belirtmek istiyorum." dedi.

"BELLİ BİR YERE KADAR GİDEBİLMİŞLER"

İdari ve Adli soruşturma olduğu için geleceğe yönelik bir şeyin söylenmesinin doğru olamayacağını söyleyen Çelik, ocağın işletme sahibine teslim edildiğini ve yanan bir ocakla karşı karşıya olduklarını söyledi. Çelik, ”Kazanın olduğu ocakta şuanda içeride tonlarca su basılmış ve orada maalesef yangın devam ediyor. Ocağın durdurma kararı 3 Ocak’tan beri devam ediyor. Soma’da bulunan Işıklar Ocağı’nın açılmasıyla ilgili müracaat var. Müfettişlerimizin yaptığı inceleme sonucunda iki önemli eksiklik var. Havalandırma ve başka konuyla ilgili. Onların giderilmesi şartıyla açılabileceği kendilerine iletilmişti. Tabi bu Soma’da ki Işıklar Ocağı’yla ilgili konu. Kazanın olduğu ocakta şuanda işletme sahibine devredildi ve yangın devam ediyor. Bizim teftişten arkadaşlar da ocağın belli bir yerine inmeye çalışmışlar ancak imkân bulamamışlar. Belli bir yere kadar gidebilmişler. Gerek metan gerek karbon monoksitin etkisi devam ediyor.” şeklinde konuştu.

"28 AĞUSTOS'TAN SONRA MECLİSİN ÇALIŞTIRILMASI ELZEM"

İşçilerin çalışma koşullarının düzenlenmesi amacına yönelik çıkarılması düşünülen ancak Meclis’in tatile girmesiyle ertelenen torba yasaya da değinen Çelik, ”Meclis’in 1 Ekim’e kadar ertelenmesi bana grup başkalarının ifadesiyle, ’birlikte aldığımız bir karardır’ dediler. Bundan dolayı ben bütün siyasi gruplarına sesleniyorum: ’Bu yasanın gerçekten bir gün bile ertelenmesi hem çalışanlar hem de tüm çalışanlar açısından beklentiler içerisindeler.’ Birçok maden işçisi beklenti içinde, milyonlarca taşeron işçisinin beklentileri var. Yani çalışma hayatı açısından baktığımız zaman 20 milyona varan vatandaşımızın beklentilerini var. Geri dönüş veya onu ötelemek doğru olmaz inancı içerisindeyim. Böyle bir karar alınmış olabilir ama gruplar arasında bunun anlayışla karşılanacağı ve 28 Ağustos’tan sonra Meclisin çalıştırılmasının elzem olduğu inancı içerisindeyiz.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri