Bakan Çelik: 'Kıdem Tazminatı Kalksın' Diyen Yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı kaldırılıyor tarzındaki söylemlere tepki gösterdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı kaldırılıyor tarzındaki söylemlere tepki gösterdi. “Kim kaldırıyor kıdem tazminatını?” diye soran Çelik, "Biz böyle bir cümleyi kullanmadık, hükümetimin hiçbir mensubu kullanmadı. Kıdem tazminatı kalksın diyen yok, uygulamada bazı sıkıntılar var. ‘Bu sıkıntılara nasıl bir çözüm buluruz?’ tartışması çok farklı yerlere götürülüyor." dedi. Konuyla ilgili taraflar arasında görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Çelik, "Uzlaşılır, uzlaşılmaz o buradan çıkacak bir sonuçtur. Biz yaptık oldu mantığı ile çalışma hayatında hiçbir uygulama yapmadık. Burada mühim olan, sorunların bütün açıklığı ile ortaya konmasıdır. Ve bunlara çare aranmasıdır." diye konuştu.

'Üçlü Danışma Kurulu' toplantısı, alt işverenlik, kıdem tazminatı ve esnek çalışma konu başlıkları ile Bakan Çelik başkanlığında toplandı. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ve bakanlık yetkilileri katıldı. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, çalışma hayatıyla ilgili sorunları diyalogu esas alarak çözüme kavuşturduklarını söyledi. Bu düzenlemeleri yaparken ‘biz yaptık oldu’ mantığıyla yapmadıklarını, büyük ölçüde uzlaşı ile gerçekleştirdiklerini kaydeden Çelik, çözüm bekleyen sorunların da olduğuna işaret etti.

Bekleyen sorunlar için Eylül ayında geniş çaplı bir çalışma meclisi topladıklarını belirten Çelik, meclis toplantısında uzlaşılan konuların yanında uzlaşma sağlanamayan konuların da bulunduğunu bildirdi. Çelik, bugün de alt işverenlik ve esnek çalışma konu başlıkları altında çalışma hayatının sorunlarını ele alacaklarını ifade etti.

Basın mensuplarının ele alınacak konular arasında kıdem tazminatının geçmediğine dikkat çekmesi üzerine Çelik, “Alt işveren konusu dedim ama. Alt işverenlerin yanında çalışan işçilerin sorunları dediğimiz zaman ana sorunlardan bir tanesi de kıdem tazminatı sorunudur.” diye konuştu.

"ELE ALACAĞIMIZ KONULAR ARASINDA KIDEM TAZMİNATI DA VAR"

Çelik, bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uzlaşı çağrısını hatırlatarak, bugünkü toplantıdan bir sonuç çıkmayacağı anlamına gelip gelmediği yönündeki soruya, sözlerinin çok açık olduğunu belirterek cevap verdi. Alt işverenlik ve çalışma hayatının sorunları derken kıdem tazminatının da içinde olduğunu vurgulayan Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Ele alacağımız iki konu başlığı altında çalışma hayatının bu sorunlarını içermektedir. Uzlaşılır, uzlaşılmaz o buradan çıkacak bir sonuçtur. Biz yaptık oldu mantığı ile çalışma hayatında hiçbir uygulama yapmadık. Burada mühim olan, sorunların bütün açıklığı ile ortaya konmasıdır. Ve bunlara çare aranmasıdır.”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sendikallaşma ile ilgili sözlerini de değerlendiren Çelik, Toplu İş Yasası’nı çıkarttıklarını ifade ederek, onun getirdiği artılara işaret etti. Çelik, sendikalaşmada bir artış sağladıklarını fakat istenilen ölçüde olmadığını ifade etti.

"KIDEM TAZMİNATINI KİM KALDIRIYOR?"

Bir basın mensubunun ‘kıdem tazminatı sizin kırmızı çizginiz midir?’ şeklindeki sorusuna Çelik, çalışma hayatı ile ilgili bir konuyu çok kısa bir cevapla değerlendirmenin yanlış olacağını bildirdi. “Kim kaldırıyor kıdem tazminatını?” diye soran Çelik, medyada çıkan haberlere tepki gösterdi. Çelik, “Yazılanlar çizilenler; kıdem tazminatı kalkıyor. Biz böyle bir cümleyi kullanmadık, hükümetimin hiçbir mensubu kullanmadı. Kıdem tazminatı kalksın diyen yok, uygulamada bazı sıkıntılar var. ‘Bu sıkıntılara nasıl bir çözüm buluruz?’ tartışması çok farklı yerlere götürülüyor. Buralardan belki siyasi söylemler, buradan belki meydanlara mesajlar, buralardan belki alan oluşturma… Bu alan oluşturulsun diye değil, bu çalışma hayatında sorunların çözülmesi gereken bir yaklaşım gerektiren bir yaklaşımdır.” ifadelerini kullandı.

"YAKMAK İÇİN DEĞİL, YAPMAK İÇİN VARIZ"

Heyette sorun değildir diyenlerin de olduğunu aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bunlara saygı duyacağımızı söylemiştik. Bir sorun yok noktasında bir yaklaşımı var ise mesela alt işverenlerle ilgili sorunlar var, alt işverenlerin yanında çalışan işçilerle ilgili sorunlar var. Bunların tazminat ile ilgili sorunları var, bunların çeşitli konularda sorunları var. Bu bir vaka, bir realite. Onun için ‘bir şeyi kaldırıyoruz, bir şeyi yıkıyoruz’ Yok öyle bir şey biz yakmak için değil, yapmak için varız.”

"ÇALIŞMA HAYATINDA DEFACTO OLMAMIZ GEREKİYOR"

Başbakan’ın çalışma hayatının sorunları ile ilgili yaklaşımının net olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, burada da uzlaşı aranacağının altını çizdi. Çelik, “Bu toplantıda konuşacağız, tartışacağız, uzlaştık yada uzlaşamadık. Çalışma hayatında defakto olmamız gerekiyor. Bu işçinin aleyhine, işçinin lehine, işverenin aleyhine, işçinin lehine anlamında ele alınmaması gerekiyor. İşçi ve işvereni birbirini tamamlayan iki unsur olarak görmemiz lazım. Biri olmadan diğeri olamayacağına göre, birlikte ele alınması gereken unsurlar olarak görmek gerekiyor ve uzlaşıyı da aramak gerekiyor. Çalışma bakanlığının zorluğu da buradan geliyor.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri