Bakan Çelik: Katma Değerli Ürünler Üretmeliyiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi ve 500 milyar dolar ihracat hedefleri için katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi ve 500 milyar dolar ihracat hedefleri için katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, bu kapsamda iş gücü piyasasındaki katılığın ortadan kaldırılması için sosyal taraflarla görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Dünya Bankası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı ‘Türkiye’de İyi İşler’ raporunun tanıtımı Ankara Hilton Otel’de yapıldı. Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ve İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı katıldı.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek ve 500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek için daha fazla iyi işler oluşturulması gerektiğini anlattı. Çelik, şöyle konuştu:

“Bu nedenle üretim araçlarımızı optimum şekilde yeniden oluşturmamız ve katma değer ürünler üretmemiz gerekmektedir. İşgücündeki katılığın ortadan kaldırılması için sosyal taraflarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Artan kamu yatırımları ve büyük alt yapı projelerimiz ile istihdamdaki artışı daha ileri noktalara taşıyacağımıza inanıyorum. Ülkemizin geçmişteki hatalara düşmesine veya geçmişe tekrar sürüklenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Artık bu küresel yarışta vakit kaybetme lüksümüzün olmadığını belirtmek istiyorum.”

“Dünya Banka’sının rakamlarına göre 7 milyar insanımızın yaşadığı dünyamızda 3,1 milyar kişi çalışmakta iken çalışma çağında olup ta işgücü piyasasına katılamayan 2 milyar kişi bulunmaktadır. İstihdam artışı doğrudan yada dolaylı nasıl ki faydaları getiriyorsa işsizliğin artması da yoksulluk, göç, toplumsal olaylar ve insan kaçakçılığı gibi pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu nedenle işsizliği sadece bir ülkenin yada bir bölgenin sorunu olarak değil, sınırları aşan küresel bir sorun olarak ele alınması gerektiği inancı içerisindeyim. Bu çerçevede G-20 ülkelerinin çalışma bakanları ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın üye devletleri çalışma bakanları bir araya geliyor ve gelişmeleri ele alıyor.” diye konuştu.

ILO tarafından 2 gün önce açıklanan Küresel İstihdamları Eğilimleri 2014 raporuna değinen Çelik, küresel ölçekte istihdamdaki gidişatın pek parlak olmadığının altını çizdi. Kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısının 62 milyona ulaştığı ve bu durum devam ederse 2018 yılında dünyada işsiz sayısının 215 milyona çıkacağının öngörüldüğüne işaret eden Çelik, bütün bu karamsar tablolara rağmen Türkiye için göstergelerin işgücü piyasasının sağlıklı, başarılı bir şekilde çalıştığını gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye’nin 2002-2011 yıllarında yıllık ortalama yüzde 5,42 ekonomik büyüme yakaladığını belirten Çelik, dünya bankası tarafından yayımlanan küresel beklentiler raporunda Türkiye’nin 2014’te yüzde 4,5, 2015’te ise yüzde 4,7 büyüyerek dünya ortalamasının üzerine çıkacağı öngördüğünü ifade etti.

"5 YILDA 5 MİLYON 800 BİN KİŞİLİK İLAVE İSTİHDAM OLUŞTURDUK"

Ocak 2009’tan bu yana 5 milyon 800 bin kişilik ilave istihdam oluşturduklarını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

“Ocak 2009’ta toplam istihdamımız 19 milyon 873 bin iken, Ekim 2013’te 25 milyon 648 bin kişiye ulaşmış bulunmaktadır. Küresel krize denk gelen bu süreçte istihdam alanında çalışmalarımızı 4 politika ekseninde yürüttük. Bunlardan birincisi, mevcut işlerin kaybedilmemesi için işverene çeşitli destekler sağlanması ve üretkenliğin artırılması. İkincisi işgücü piyasasına yeni katılanlara yeni iş imkanlarının oluşturulması için yatırım teşvikleri. Üçüncü olarak, işsizlik kalanların yeniden işgücü piyasasına dönüp bu süreci en az hasarla atlatmaları için destekler. Dördüncü olarak ta mevcut işgücünün daha nitelikli işlere yönelmesi için mesleki eğitim ve işbaşı eğitim gibi uygulamalarımız.”

Mesleki eğitimin önemine atıfta bulunan Çelik, İŞKUR tarafından uygulanan aktif işgücü programları hakkında bilgi verdi. Çelik, programları yerel düzeyde piyasanın ihtiyacını karşılayacak şekilde uyguladıklarını kaydetti. Aktif işgücü programları için yılda 1,8 milyar TL kaynak tahsisini gerçekleştirdiklerini aktaran Çelik, 2009’dan bu yana 800 bin kişiye mesleki eğitim, işbaşı eğitimi ve girişimcilik kurslarından her yıl 250 bin kişinin yararlandığı dile getirdi.

Kayıtdışılıkla mücadeleye de değinen Çelik, etkin denetimler ve vatandaşların sosyal güvenlik bilincinin artırılması ile birlikte kayıt dışılıkla önemli mesafeler kat edildiğini bildirdi. Çelik, kayıtdışı istihdam 2002 yılında yüzde 52,1 iken, Ekim 2013’te yüzde 36,3’e gerilediğini söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri