Bakan Canikli, Gümrük Muhafaza Botuyla Akaryakıt Platformu Denetledi

Gümrük ve Ticaret Bakani Nurettin Canikli, Mersin'e gelerek gümrük muhafaza ekiplerinin botuyla akaryakıt tankerlerinin boşaltım yaptığı deniz içindeki akaryakıt platformlarında denetim yaptı. Canikli, denetim öncesi yaptığı açıklamada...

Gümrük ve Ticaret Bakani Nurettin Canikli, Mersin'e gelerek gümrük muhafaza ekiplerinin botuyla akaryakıt tankerlerinin boşaltım yaptığı deniz içindeki akaryakıt platformlarında denetim yaptı. Canikli, denetim öncesi yaptığı açıklamada ise her türlü kaçakçılıkla mücadelenin aralıksız süreceğini ifade etti.

Bakan Canikli, Mersin'de programı kapsamında önce Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Canikli, ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, birimlerin işleyişini yerinde görmek ve sorunları ilk ağızdan dinlemek için geldiklerini belirtti. Mersin'in, gümrük bölgesi ve idaresi olarak, Türkiye'nin en yoğun ve işlem hacmi en büyük bölgelerden biri olduğunu anlatan Canikli, "Özellikle akaryakıt girişi başta olmak üzere hemen hemen tüm alanlarda çok önemli bir durak. Bu ziyaretimizde ağırlıklı olarak akaryakıt girişiyle ilgili tüm sistemin işleyişini yerinde ve en detaylı şekilde görmek, değerlendirmek ve bu noktada sağlıklı alınması gereken bir tedbir varsa onları ortaya koymak için bu ziyaretimizi yapıyoruz." diye konuştu.

Gümrük işlemlerinin sağlıklı şekilde yürütülmesinin dinamik bir süreç olduğuna dikkat çeken Bakan Canikli, bunun her an, her saniye sürekli izlenmesi ve takip edilmesi gerektiğine işaret etti. Bu nedenle 'şu noktayı yakaladık, şu aşamaya geldik' gibi bir rehavet içinde olmalarının sözkonusu olmadığını belirten Canikli, "Gerçek durumu, olması gereken hedefe getirinceye kadar ve kamu vicdanını bu anlamda rahatlatana kadar bu çalışmalarımız kesintisiz, kararlı şekilde sürecek. Tüm alanlarda. Tüm bakanlığımızı ilgilendiren, her noktada tüm gümrük işlemlerinde giriş ve çıkışlarda özelikle üzerinde ciddi şekilde vergi yükü olan ve kayıtdışılığı olması halinde ciddi devletin gelir kaybına yol açan işlemler başta olmak üzere. Akaryakıt ve benzeri uyuşturucu kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, kıymetli mallarla ilgili kaçakçılığa göz açtırmamak için 24 saat kesintisiz olarak özellikle teknolojideki gelişmeleri de sisteme dahil ederek, kararlılıkla teşkilatın son yıllardaki deneyimi, profesyonel yaklaşımı burada çok belirleyici." şeklinde konuştu.

Boru hatları ve antrepo, depo ve sahalarını yoğun şekilde inceleyeceklerini aktarana Bakan Canikli, en detaylı şekilde daha sağlıklı yöntemler bulabilmek ve geliştirebilmek için çalışacaklarını vurguladı.

"KAYITDIŞILIĞI RAKAMLARLA ORTAYA KOYAMAZSINIZ"

Bakan Canikli, bir gazetecinin, kaçakçılığın ve kayıtdışılığın miktarını sorması üzerine, kayıtdışılığı rakamlarla ortaya koyulamayacağını söyledi. Bunun tüm illegal faaliyetler için geçerli olduğunu anlatan Canikli, şöyle devam etti: "Kaydı olmayınca datası da olmaz. Türkiye'de stratejik konum itibariyle eşsiz bir noktada. Geçiş noktası. Bir çok alanda büyük avantaj sunsa da bazı konuda riskleri içeriyor. Türkiye, enerji koridorunda olması, coğrafi yapısı önemli bir etken ama özellikle uzak doğudan, doğu bölgelerden kaynaklı orası orijinli bir takım uyuşturucuların batıya ulaşmasında doğal bir güzergah. Seçme şansımız yok. Yapanlar açısından en doğru güzergah görülüyor. Ama uyuşturucu ticaretini Türkiye üzerinden aktarılmaya çalışılan ticaretin önlenmesinde son yıllarda büyük olumlu sonuçlar elde edildi. Caydırıcı etkisi olan sonuçlar elde edildi. Gümrüklerin teknolojik olarak yakından izlenmesi, istihbarat daha önce gümrük idarelerinde kullanılan bir argüman değildi. Şu anda gümrük idaremizde bu isimle bir daire başkanlığı var ve daha geniş kullanacağız. Hem modern yönetim anlamında işe yarayacak tüm araçlar devreye sokuluyor, teknolojik imkanlar kullanılıyor."

Canikli, yakalanan uyuşturucuların önceki yılların çok üzerinde olduğunu ve daha da devam edeceğini ifade etti. Canikli, şöyle devam etti: "Ne kadar kaçak geçiyor bilemeyiz. Son yıllarda, aylarda ve günlerde daha da ivme kazandı sürüyor. Bu konuyla ilgili yeni projelerimiz var. çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki birkaç haftada kamuoyuyla paylaşıp hayata geçireceğiz. Hem akaryakıt kaçakçılığı, hem transit ticaret, uyuşturucu kaçakçılığı için. Bonzai dahil. Bu mücadele kabul edilebilir minimum seviyeye inene kadar kesintisiz sürecek. Cezalarla ilgili bir önceki yasada da düzenlemeler yapıldı. Alt limit 2 yıldan 3 yıla çıktı bu önemli. Özellikle silah, akaryakıt ve alkol için. 2 yıl ertelenebilir ve paraya çevrilebilir bir limitti, 3 yıla çıkınca ertelenemez hale geldi ve kaçakçılıkla mücadelede ciddi bir yasal altyapı uygulaması da yeni başladı. Sonuçları önümüzdeki günlerde göreceğiz."

Bakan Canikli, ziyaretin ardından, gümrük muhafaza ekiplerine ait bota bindi. Açıkta bulunan ve gemilerin getirdikleri petrolü boşalttığı platformlara kadar giden Canikli, denetimlerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Botla Mersin Limanı sahasında da incelemelerde bulunan Canikli, daha sonra ise petrol dolum tesislerini gezdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri