Bakan Çağlayan: Yeni Teşvik Sistemi Üretimi Ve İstihdamı Destekliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Verilen yatırım teşvikleri, Türkiye’nin büyümesi, cari açığın azaltılması, işsizliğin çözümünde toprağa atılan tohumlardır.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Verilen yatırım teşvikleri, Türkiye’nin büyümesi, cari açığın azaltılması, işsizliğin çözümünde toprağa atılan tohumlardır. Yeni Teşvik sistemi üretimi ve istihdamı destekliyor. Gelir dağılımını iyileştirmeye destek oluyor." dedi.

Zafer Çağlayan, yatırım teşvik verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakanımızın büyük desteği ile bölgeler arası gelişmişlik farklarını gidermek ve Türkiye’de üretilmesi mümkün olan ancak üretilmeyen ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla hazırladığımız Yeni Teşvik Sistemi’miz yolunda emin adımla ilerliyor. Verilen yatırım teşvik belgeleri; Türkiye’nin büyümesi, cari açığın azaltılması, işsizliğin çözümünde toprağa atılan tohumlardır. Hasatı önümüzdeki dönemde hep birlikte toplayacağız. Gerek Temmuz ayında, gerek Ocak-Temmuz döneminde, gerekse yeni teşvik sisteminin hayata geçtiği 20 Haziran 2012 tarihinden itibaren yaşanan gelişmeler teşvik sisteminin rotasında doğru ilerlediğini gösteriyor." ifadelerine yer verdi.

Bakan Çağlayan, 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde, öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 46,2 milyar TL olan 3 bin 58 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğine işaret ederek, açıklamasına şöyle devam etti:

"Düzenlenen belgelerde 107 bin 500 kişilik istihdam öngörülmektedir. Ocak-Temmuz döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin 2 bin 909'u yerli, 149'u uluslararası sermayeli şirketler tarafından alınmıştır. Aynı dönemdeki 46,2 milyar TL tutarındaki sabit yatırımın 39,7 milyar TL’sinin yerli, 6,4 milyar TL’sinin ise uluslararası sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise 69 bin 487 kişilik istihdam öngören 25,5 milyar TL tutarında 2 bin 332 belge düzenlenmiştir. 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde düzenlenen teşvik belgelerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31'lik, öngörülen sabit yatırım tutarında yüzde 81’lik, öngörülen istihdamda da yüzde 55’lik bir artış görülmüştür. Ocak-Temmuz döneminde verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 46,2 milyar TL’lik toplam sabit yatırım tutarının yüzde 40’ı (18,6 milyar TL) imalat, yüzde 27’si (12,3 milyar TL) Enerji, yüzde 22’si (10,2 milyar TL) hizmetler, yüzde 11’i (5 milyar TL) ise madencilik sektöründedir. İmalat sektörü içerisindeki yatırımların 4,3 milyar TL’si dokuma ve giyim, 3 milyar TL’si otomotiv, 1,7 milyar TL’si ise gıda ve içecek sektöründe iken, hizmetler sektörü içerisindeki yatırımlarda 2,9 milyar TL’lik pay ile turizm sektörü ilk sırada yer alırken, ardından 2,5 milyar TL’lik yatırımla ulaştırma ve 1,5 milyar TL ile eğitim sektörleri gelmektedir. 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde düzenlenen teşvik belgelerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre bütün bölgelerde belge adedi, öngörülen sabit yatırım tutarı ve sağlanan istihdam bazında önemli artışlar görülmektedir."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri