Bakan Çağlayan: Avrupa'daki Faiz İndirimi İhracatı Olumlu Etkiler

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'da faiz indiriminin Türkiye'de pozitif etki oluşturacağını söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'da faiz indiriminin Türkiye'de pozitif etki oluşturacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, sanayi üretim endekslerine ilişkin yazılı değerlendirmesinde, “Birinci çeyrekte yüzde 1.3, 2. çeyrekte yüzde 3.2 yükselen sanayi üretim endeksi 3. çeyrekte yüzde 3.8 arttı. Bugün açıklanan Eylül ayı sanayi üretim endeksinin 123.8 olduğunu gördük. Eylül'de yüzde 6.4, son 3 ayda yüzde 3.8 artış var (arındırılmamış veri). Bu aynen büyümemizi de belirleyecektir. 3. çeyrekte büyümenin zayıf olmayacağına yönelik ciddi bir işaret var elinizde. Turizm, tarım ve inşaatın da 3. çeyrek büyüme hızı üzerinde etkisi yüksek olduğu için sadece sanayi üretimine bakıp büyümemizin kaç puan geleceğini söylememiz mümkün değil. Ancak düşük olmayan bir büyüme göreceğimizi tahmin ediyorum." dedi.

Sanayi üretimindeki artışta hem ihracatın hem iç talebin olumlu etkisi olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “Genel ihracatımızda ciddi bir kıpırdanma olmasa da altın dışı ihracatımızda, özellikle sanayi ürünleri ihracatımızda artışlar devam ediyor. Kasım ve Aralık'ta daha da canlı artışlar göreceğimizi düşünüyorum ihracat anlamında. Bu da sanayi üretimini pozitif etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN AB'YE İHRACATI ARTIYOR

Avrupa’daki göreceli iyileşme ile Türkiye’nin bölgeye ihracatında artış görüldüğünü belirten Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: “AB'de büyüme bu yıl da çok zayıf ama ithalatlarında artış, beklediğimiz gibi yıl ortasında başladı. Bundan en olumlu etkilenecek ülkelerden biri Türkiye. Dün Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi, bu anlamda talebi olumlu etkileyecektir. Ancak Euro’nun değer kaybı da aleyhimize çalışan bir durum. Euro’da düşüşün ciddi boyuta ulaşmaması durumunda, dünkü faiz indiriminin gerek sanayi üretimi, gerek ihracat ve istihdam açısından Türkiye için büyümeyi destekleyici bir gelişme olduğunu ifade edebilirim. Bunun etkilerini 2014 başında görürüz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri