Bakan Çağlayan: Ağustos Ayı İhracatı Yüzde 1.4 Arttı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ağustos ayı ihracatçı birlikleri kayıt rakamlarını değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ağustos ayı ihracatçı birlikleri kayıt rakamlarını değerlendirdi. Çağlayan, “İhracatçı birlikleri kayıtlarına göre, 2013 yılı Ağustos ihracatımız yüzde 1.4 artarak 10 milyar 595 milyon dolar oldu. Ağustos ayı ihracat kayıt rakamları ile 8 aylık ihracatımız 98,9 milyar dolar oldu, 100 milyar dolara dayandı." dedi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, geçen senenin aynı dönemine göre sanayi ürünleri ihracatının binde 2 oranında artışla 8 milyar 779 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatının yüzde 5,2 oranında artarak 1 milyar 415 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 17 oranında artarak 401milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Otomotiv sektörünün Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında artışla 1 milyar 267 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Zafer Çağlayan, "Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü binde 7 azalarak 1 milyar 448 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yüzde 8,4 oranında artış gösterdi ve 1 milyar 402 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi." dedi.

AB'YE İHRACAT ARTIYOR

AB ülkelerine ihracatın yüzde 5,8 oranında artarak 4 milyar 434 milyon dolar seviyesine geldiğini açıklayan Çağlayan, şu bilgileri verdi: "İhracatımızdan aldığı pay yüzde 41,8 oldu. Ortadoğu ülkelerine ihracatımız yüzde 16,9 oranında azalarak 1 milyar 925 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2013 yılı Ağustos ayında toplam 226 ülke/gümrük bölgesine yönelik ihracat yapıldı. Ağustos ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 27 oldu. Yılbaşından bu yana ise 100 milyon dolardan fazla ihracat yaptığımız ülke sayısı 97’yi buldu."

YILIN KALAN AYLARI ZOR GEÇECEK GİBİ

Ağustos ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında ilk 5’te Almanya (993 milyon dolar), Irak (866 milyon dolar), İngiltere (619 milyon dolar), Rusya Federasyonu (582 milyon dolar) ve Fransa'nın (409 milyon dolar) yer aldığını kaydeden Çağlayan, Ağustos’ta 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 13 il olduğunu ifade etti. 158 milyar dolar ihracat hedefini zorlayan çok sayıda küresel gelişme olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye'de döviz kurundaki artışın ihracat açısından olumlu olduğuna yönelik yorumlar abartılı. Sadece TL değil, birçok para birimi değer kaybettiği için TL'deki değer kaybının getireceği rekabet avantajı göreceli olarak daha az. Ayrıca kur artışının ithal girdi maliyetlerini artırması sebebiyle ihraç fiyatlarının da arttığı bir dönemdeyiz. Buna son 2-3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri