Bakan Bağış: Paketle İlgili Avrupa'dan Gelen Tepkilerin Hepsi Olumlu

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Muğla’nın Bodrum ilçesinde Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından düzenlenen 9.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Muğla’nın Bodrum ilçesinde Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı. Yalı beldesindeki bir otelde yapılan toplantıda, aralarında Kemal Derviş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve yabancı temsilcilerin de olduğu ekonomi ve politika dünyasından birçok isim de bulundu. Basına kapalı toplantıda, ağırlıklı olarak Suriye, Avrupa Birliği (AB) ve ekonomi gibi konulara yer verildi.

Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Bağış, Türkiye’nin AB müzakere sürecinin de tartışıldığını belirterek, “Biz bu toplantıda Türkiye’nin AB sürecine yaklaşımını ve AB’nin Türkiye önüne çıkardığı engellerin kamuoyunda olumsuz etkiler bıraktığını vurgulama imkanı bulduk. Yaşanan İslamafobi gibi sorunların Türkiye’ye yansımalarını, Türkiye’nin AB’ye olası katkılarını, yük olmaya değil, tam aksine yük almaya geldiğini, Türkiye’nin Avrupa’daki pastayı büyüteceğini ve dolayısıyla her ülkeye düşecek dilimin de büyüyeceğini vurgulamaya çalıştık. Enteresan ve yeni fikirlerin oluşmasına fırsat verecek bir toplantı oldu.” dedi.

'DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI BÖLGEMİZDEKİ ÜLKELER İÇİN İLHAM OLSUN'

Demokratikleşme paketiyle ilgili soruları da değerlendiren Egemen Bağış, şunları kaydetti: “Demokratikleşme paketiyle ilgili Avrupa’dan ve Türkiye’den gelen tepkilerin hepsi hemen hemen olumlu olmuştur. Paketle ilgili olarak Türkiye’nin yaptığı açıklamadan sonra bir an evvel bazı adımların atılmaya başlanmış olması, bazı yönetmeliklerin hemen çıkmış olması, Mor Gabriel konusunda Vakıflar Meclisi'nin kararı almış olması, yani paketin bir an evvel hayata geçiriliyor olması Türkiye’nin bu konudaki kararlılığını göstermiştir. Bu da cumhuriyet tarihinin en reformcu, en kararlı, demokratik, standartları yükseltme konusundaki azimli hükümetin AB standartlarını yakalama konusundaki kararlılığını da bir yerde teyit etmiş oldu. O yüzden gelen tepkilerin hepsi olumlu oldu. Sayın Başbakanımız'ın da belirttiği gibi bu paket ne ilktir ne de son olacaktır. Ben özellikle Türkiye’nin attığı bu demokratikleşme adımlarının kendi bölgemizdeki ülkeler içinde bulaşıcı olmasını ümit ediyorum. Ülkelerinde halen 'Türk' kelimesini yasaklayan ve dinî vecibelerde kısıtlılık getiren bütün komşularımızın bu paketten ilham almasını ümit ediyorum.”

BDP ve PKK terör örgütünün paketle ilgili tepkilerine de değinen Bakan Bağış, “Çok şükür Türkiye’de neredeyse bir yıldır şehit haberleri almıyoruz. Çok şükür artık Türkiye’de iç huzur adına önemli bir süreç yaşıyoruz. Allah, huzurumuzu bozmasın. Allah, Türkiye’nin başına çorap örmek isteyenlere fırsat vermesin. Terör belasını tamamen devredışı bırakmış bir ülkede, atılacak birçok adım var. Bu sadece Kürt vatandaşlarımız için değil. Türkiye’de beklentisi olanlar sadece Kürt kardeşlerimiz de değil. Bu ülkenin Alevi vatandaşlarının da kadınlarının da işçilerinin de birtakım beklentileri var. Bu gibi konularda herkes kendi sorumluluğunun bilinci içerisinde hareket etmelidir. Sonuçta bir tek Türkiye var. Hepimiz bu ülkenin kalkınması için çalışırsak kazançlı çıkarız.” şeklinde konuştu.

BAĞIŞ, CHP’Lİ ORAN'LA BİRARAYA GELDİ

Toplantının ardından otelin terasında karşılaşan Bakan Egemen Bağış ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ayaküstü sohbet etti. Bağış’la samimi görüntüler veren Oran, “Biz CHP olarak her zaman AB sürecinde hükümete destek olduk.” dedi. Bağış ise espirli bir dille, “AB bizi bile birleştirdi.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri