Bakan Avcı: Eğitimin Önünü Kesemezler

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özelikle Güneydoğu bölgesinde yaşanan ve okulların da yakıldığı olaylarla ilgili yaptığı değerlendirmede, bu olaylarla eğitimi önünün kesilemeyeceğini söyledi. TEOG sınavı sonrası ortaya çıkan karmaşaya...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özelikle Güneydoğu bölgesinde yaşanan ve okulların da yakıldığı olaylarla ilgili yaptığı değerlendirmede, bu olaylarla eğitimi önünün kesilemeyeceğini söyledi. TEOG sınavı sonrası ortaya çıkan karmaşaya ilişkin de açıklama yapan Avcı, sisteme girmeyen ve tercih yapmayan öğrenci sayısının 212 bin olduğunu belirterek, sorunun buradan kaynaklandığını belirtti.

Bakan Avcı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin akademik yık açılışı için düzenlenen programa katıldı. Avcı, son günlerde terör örgütü yandaşlarının okulları yakmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bazı okulların yakılması ile eğitime ara verilmeyeceğini belirten Avcı, "Okul yakmanın, eğitim kurumlarını kundaklamanın halk düşmanlığı olduğunu, özellikle o bölgede yaşayan halka düşmanlık etmek olduğunu daha önce de söyledik. Bu tür terör girişimleriyle Türkiye'de, o bölgede eğitimin önünü kesemezler. O halk çocuklarının eğitimini engelleyemezler. Bir kez daha şiddetle kınıyorum, kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Avcı, yaşanan olaylarla eğitimin önünün kesilemeyeceğini tekrarlayarak, "Biz o okulların daha iyisini yaparız." ifadesini kullandı.

Avcı, TEOG sınavı sonrası yaşanan yerleştirme ve uzak okullara kayıt gibi sorunlara ilişkin olarak da açıklamalar yaptı. 1 milyon 300 bin öğrencinin liseye girdiğini söyleyen Avcı, "Bunların 212 bini hiç bir şekilde sisteme girmedi ve tercih yapmadı. Sorunlar büyük ölçüde sisteme girmeyen öğrencilerden kaynaklanıyor. Bu 212 bin öğrenci özel okula gireceklerini varsayarak sisteme girmedi. Onun dışında kalan öğrencilerin biz 1 milyon 57 bin öğrenciyi biz yaptığı 15 tercihten birine yerleştirdik. Bunların yarıdan fazlası 550 bini ilk üç tercihinden birine yerleşti." dedi. Bunun büyük bir başarı olduğunu söyleyen Avcı, bir ay boyunca nakilleri açık tutarak yerleşemeyen öğrenciler için nakil kolaylıkları sağladıklarını belirtti.

Sisteme girmeyen öğrencileri neden bir okula yerleştirdikleri konusunda bilgiler veren Avcı, "Bu sene ilk defa devlet okullarından özel okullara geçmek isteyen öğrencilere teşvik veriyoruz. Lise düzeyinde 3 bin 500 lira teşvik veriyoruz. Yasa gereği bunu alabilmesi için öğrencinin bir devlet okulunda kayıtlı olması gerekiyor. Bu 212 bin öğrenciyi bu teşviklerden de yararlanmak isteyebilir diye geçici de olsa devlet okullarından birine yerleştirdik. Mümkün olduğu kadar da adreslerine yakın yerlere yerleştirmeye çalıştık." dedi. Bu öğrencilerden son kayıt haftasında sorunları çözülmeyen 4 bin civarında öğrenci bulunduğunu belirten Avcı, bu öğrencileri de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulan yerleştirme komisyonları tarafından kendilerine en yakın okullardan birine yerleştirilmeleri konusunda talimat verildiğini söyledi.

Dershanelerin dönüştürülmesi ile ilgili Avcı, "En son bildiğim 600 civarında dershane bir eğitim kurumuna dönüşmek üzere müracaat yapmıştı. Yüzde 10'a yakın bir sayı." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri