Bak şu Rum'un yaptığına!

Güney Kıbrıs'ta sermaye çıkışının engellenebilmesi için KKTC'ye geçişlerde için 300 Euro limiti konuldu. Rumlar aldıkları tişört ve ceketleri sınırdan geçirebilmek için üst üste giymeye başladı.

Türk tarafına geçen Rumlar, polis barikatlarında didik didik aranmaya başlandı. Bunun sonucunda sınır kapılarından geçen Rumlar bölgedeki Türk işletmelerinden alışveriş yapamaz oldu. İşletme sahipleri yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle hayli sıkıntılı. Lefkoşa Lokmacı Sınır Kapısı yakınlarında mağazası bulunan bir Kıbrıslı Türk işletmeci, "Rumlar buradan alışveriş yapmaya korkuyor. Sınırdan geçenler aldıkları ürünlerin belli olmaması için 3-4 tane tişört ve ceketi üst üste giyiyor." dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan mali kriz, yetkilileri farklı önlemler almaya yönlendirdi. Bunun en bariz örneği, Kıbrıs Rum tarafından Türk tarafına geçen Rumlara getirilen 300 Euro sınırlaması. Kısıtlamalar sadece bununla da sınırlı değil. İkameti Güney Kıbrıs'ta bulunanlara Türk tarafından alışveriş yapmamaları için Rum polisi tarafından yıldırma politikaları uygulanıyor. KKTC'den alışveriş yapan Rumların aldıkları ürünler barikatlarda tek tek kontrolden geçiyor. Bazı Rumlar kontrole takılmaması için aldıkları kıyafetleri üstüne giyiyor. Bazıları ise ürünleri Rum barikatlarında bırakmak zorunda kalıyor.

Kıbrıs Türk tarafında bulunan Lokmacı Sınır Kapısı esnafı yaşanan bu gelişmelerden oldukça rahatsız. Kıbrıslı bir Türk esnaf, röportaj vermesi halinde kendisinin Rum yetkililer tarafından deşifre edileceğini ve bunun sonucunda müşterilerini kaybedeceğini söylüyor. İsmini vermek istemeyen Türk işletmeci, buradan alışveriş yapan Rumların görüntüsünün kilisede herkese gösterildiğini ve bu kişilerin vatan haini ilan edildiğini ifade ediyor. Kıbrıslı Türk işletmeci, Rumların kendilerine bu konuda dert yandıklarını belirtiyor.

Lokmacı Sınır Kapısı esnaflarından yine bir Türk esnaf, "Rumlar sıkıştıkça bize yükleniyor." diyor. Yaklaşık olarak 11 yıldır Lokmacı'da işlerin iyi gittiğini kaydeden Türk esnaf, bir buçuk yıldır bölgede bazı problemlerin yaşandığına vurgu yapıyor. "Son bir aydır ekonomik sıkıntıları daha da büyüdü. Dolayısıyla bize burada daha fazla eziyet çektiriyorlar." diyen Kıbrıslı Türk esnaf, şunları söylüyor: "Rum tarafından gelip de buradan mal alanların hepsinin ürünlerini alıyorlar. Bizden oraya geçip de bazı şeyler alan yüzlerce vatandaşımız var. Bizim gümrükçüler hiç bakmıyor bile. Onların bilhassa iki üç tane fanatik gümrükçü var. Orada alarm sistemi var. Geçişlerde hiçbir ürünü geçirmiyor. Barikatlardan geçebilmek için Rumlar, iki üç tane tişörtü ya da ceketi üst üste giyiyor. Geçişlerde sorun yaşamamak için bu yönteme başvuruyorlar. Bunun nedenini sorduğumuzda barikatlarda Rum polisinin izin vermediğini, üzerlerindekilere bir şey diyemediklerini öğreniyoruz. Rum yetkililerin bunca yıldır anlaşmaya taraf olmadıklarını gördük. Genel olarak bizleri yanlarında işçi olarak görüyorlar."

Rum tarafı ile Türk tarafı arasında yaşanan bayrak krizinin son günlerdeki satışları etkilediğini belirten başka bir Türk işletmecisi ise bölgeden alışveriş yapanların çoğunun Rumlar olduğunu aktardı. Son yıllarda satışların biraz düştüğünü ifade eden Türk işletmeci, Rum tarafında yaşanan ve ardından Türk tarafındaki eylemcilerin protesto ettiği bayrak yakma olayıyla satışların hayli düştüğü kaydediyor. Türk işletmeci siyasileri ve diğer Türk vatandaşları galeyana gelmemeleri konusunda uyararak, en büyük zararı esnafların gördüğünü aktarıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri