“Bahtiyar Vahabzade Parkı ‘Şiir Park’ olsun”

Azerbarca’nın ünlü şairi Bahtiyar Vahabzade’yi Konya Aydınlar Ocağı’nda anlatan yazar Mustafa Sinan Ümit, “Büyükşehir’in yaptığı Bahtiyar Vahapzade Parkı, bir uçtan diğer uca şiirlerle donatılsın” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Vefatının 10.yılında Bahtiyar Vahabzade yâd edildi. Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, “Büyük şairimiz Bahtiyar Vahabzade, 16 Ağustos 1925’te Azerbaycan’ın kuzeyindeki Şeki’de doğdu. Babasının adı Mahmut’tur. Küçük yaştan itibaren Sovyet rejiminin sert ve acımasız yüzüyle karşılaştı. Bakü’de orta öğrenimini tamamlayarak 1942’de Tıp Fakültesi’ne girdi, ancak bir süre sonra buradan ayrılarak yüksek tahsilini Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde tamamladı. Üniversitede asistan olarak kaldı. 1951’de doktor, 1964’te doçent, 1965’te profesör unvanını aldı. Sovyet döneminde 1980-1985 ve 1985-1990 yıllarında Azerbaycan Meslisi’nde milletvekilliği yaptı. Azerbaycan’ın bağımsızlığına kavuşmasının ardından ölünceye kadar millî mecliste yer aldı. 13 Şubat 2009 tarihinde Bakü’de vefat etti ve tanınmış edebiyat, bilim ve sanat adamlarının mezarlarının yer aldığı Fahri Hıyâban’a defnedildi” dedi.

EN GÜZEL MARŞ İSTİKLÂL MARŞI’DIR”

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette, Azerbaycan’ın milli şairi Bahtiyar Vahabzade’nin İstiklâl Marşı’mızla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “Ben bir şair olarak, bir edebiyat profesörü olarak 25 ülkenin milli marşını okudum, inceledim, tahlil ettim. En güzeli, an aşılmazı Mehmet Âkif’in İstiklâl Marşı’dır. Onunla boy ölçüşecek marş yoktur. Çanakkale şehitlerine yazdığı şiiri her okuduğumda ağlarım, gözlerimden yaşlar akar.”

Şair Vahabzade’nin “Azerbaycan-Türkiye” başlıklı şiirinin “Bir ananın iki oğlu, Bir ağacın iki kolu/ O da ulu, bu da ulu/ Azerbaycan, Türkiye/ Dinimiz bir, dilimiz bir/ Ayımız bir, yılımız bir/

Aşkımız bir, yolumuz bir Azerbaycan – Türkiye” iki kıtasını okuyan M.Sinan Ümit, Konya’daki “Bahtiyar Vahabzade Parkı” için Büyükşehir’e teşekkür ederek “Bahtiyar Vahapzade Parkı için Büyükşehir Belediyesin teşekkür ediyoruz. Bu parkın içinin doldurulması gerekir. Parkın bir ucundan girip diğerinden çıkan insanlarımız, şairimizin hayatını ve şiirlerini öğrenmelidir. Büyükşehir Belediyesinden bu hizmeti bekliyoruz” dedi.

1961 Şubatında Afrika’ya giden bir Sovyet gemisinin İstanbul’da 10 saat mola verdiğini ve o yolcular arasında yüreği güp güp atanlardan birisinin Bahtiyar Vahapzade olduğunu hatırlatan Ümit, o heyecanla İstanbul şiirini yazdığını belirterek şu dizeleri okudu: “Boğaziçi…/ İki kıta/ Dayanmış baş başa/ Ortasında bu yolun/ Bir tarafı Avrupa’dır/ Bir tarafı Asya/ İstanbul’un/ Türkoğlu durup ortada/ Seyreder/ Sağını/ Solunu/ Bir şehirde birleşir/ İki kıta…”

Sinan ayrıca, Vahapzade’nin 2009’da yaşanan Marmara Depremiyle ilgili yazdığı

“Deprem” başlıklı şiirini de paylaştı: “İşitince ata yurtta depremi/ Aktı yaşım, döndü başım/ Türkiye, her derdimin, her gamımın ortağı/ Can kardaşım, can kardaşım Türkiye.”

Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, kitap kurdu yazar Mustafa Sinan Ümit’e KTO Yayınları arasında çıkan “Konya Kitabı”nı hediye etti.

HABER MERKEZİ

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri