Bahri Dağdaş'ın arazilerini ranta kurban etmeyin!

Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Entitüsü'nün verimli tarım arazilerinin imara açılmasının büyük bir hata olduğunu belirterek, akla ve bilime aykırı bu karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu

Konya’daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün arazisi imara açılarak TOKİ’ye devrildi. Karara tepki gösteren kurumun eski müdürü Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı “Kullanılabilecek o kadar alan var iken, 100 yılı aşkın bir sürede ıslah edilen araziyi inşaat alanına, taşa çevirmek niye? Bu karar ülke tarımı adına büyük bir hatadır. Akla ve bilime aykırıdır” dedi.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın önemli tarımsal araştırma enstitüleri arasında bulunan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nin arazisi rezerv yapı alanı olarak belirlenmişti. İmara açılan bölgenin TOKİ'ye devredildiği iddia edilirken, enstitünün verimli tarım arazilerinin ranta kurban edilmesine birçok STK ve siyasi isim tepki gösterdi. Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün eski Müdürü Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı ise Senstitüye ait arazinin bir bölümüne itirazlara rağmen şehir hastanesi yapıldığını ve şimdi de geri kalan kısmının ise TOKİ'ye devredileceğini belirtti.

“ARAŞTIRMA ARAZİLERİ ARSA OFİSİNE DÜNÜŞTÜRÜLDÜ”

“TOKİ veya başka nedenler ile Bahri Dağdaş Enstitüsü'nün deneme, araştırma ve üretim alanlarına karşı olumsuz bu girişim ülke tarımı adına kötü bir gelenek haline gelmiştir” diyen Bağcı,

“Ülke tarımına kendi uzmanlık alanlarında emsalsiz hizmetler vermiş olan tarımsal araştırmalara ait arazilerin yapılaşmaya açılması stratejik kuruluşlar olan tarımsal araştırmaların yok sayılmasıdır, bir kararla hiç edilmesidir. Ülkenin en sıkıntılı ve buhranlı dönemlerinde, 1925 yılında ARGE kalkınmanın en önemli unsuru olduğuna inanılan bir dönemden, araştırma arazilerinin ‘Arsa Ofisi'ne dönüştürüldüğü bir döneme geldik maalesef” şeklinde konuştu.

“AKLA VE BİLİME AYKIRIDIR”

Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Entitüsü'nün verimli tarım arazilerinin imara açılmasının büyük bir hata olduğunu kaydeden Bağcı, “Toplam yüz ölçümü 38.873 kilometre kare  olan Konya'da tarım dışı yapılaşmada kullanılabilecek o kadar alan var iken, 100 yılı aşkın bir sürede ıslah edilen bir Tarımsal Araştırma Enstitüsünün arazisini inşaat alanına, taşa çevirmek niye? Bu karar ülke tarımı adına büyük bir hatadır. Bu akla ve bilime aykırıdır. Bu uygulamalara karar verenler ya tarımın ve gıdanın öneminin farkında değiller ya da bilime ve Araştırma-Geliştirme (ARGE)'ye inançları yoktur.  Bu nedenle karar sahipleri bu kararlarını ülkenin gıda güvenliği ve güvenirliliği adına yeniden gözden geçirmeleri ve bu tür uygulamalarından vazgeçmeleri gerekir. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için Tarım arazilerini birlikte koruyalım” ifadelerini kullandı.

“BİR TOPRAK 20-25 BİN YILLIK BİR SÜREÇTE OLUŞUYOR"

19 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun 2. ve 4. maddelerinde belirtildiği gibi birinci sınıf tarım arazisine sahip olan enstitünün korunması gerektiğine vurgu yapan Bağcı, “Yapılan bilimsel çalışmalara göre Konya gibi yarı kurak bölgelerinde bitki yetiştirilmesine uygun 1 cm kalınlığında olgun toprak en az 400 ile 500 yıllık bir zamanda oluşmaktadır. Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün arazisinin olgun toprak derinliğini ortalama 50 cm olarak kabul ettiğimizde bu toprağın oluşması için en az 20-25 bin yıllık bir süreç gerekmektedir. Nüfus artışını da dikkate aldığımızda toprak oluşum süreci mevcut tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasının telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara neden olabileceğinin en önemli göstergesidir” dedi.

ARAZİNİN ZEMİNİ YAPILAŞMAYA UYGUN DEĞİL

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın da tarım arazisinin üzerine konut yapılmasının büyük bir yanlış olduğunu söyledi. Akın, "Taşıyıcı özelliği zayıf olan ve yıllarca rehabilite edilerek, tarım arazisi haline getirilen bir yere inşaat yapılması yanlış bir karardır. Sanayi desteklenecekse bunun için başka yerler var. Mera vasfını yitirmiş bir sürü hazine arazisi var. Buralara sanayi siteleri yapılabilir. Buradan elde edilecek gelir de Konya Ovası Sulama Projelerinde kullanılabilir. Atış poligonun olduğu bölge imara açılabilir. Burası sanayinin dibi. 20 milyon metrekarelik bir alan. Bahri Dağdaş'ın arazisine yapılacak bir yapılaşma büyük bir hata olacaktır. Bu toprak yıllarca yapılan çalışmalarla verimli hale getirildi. Bu tür yerleri çok zor kazanıyoruz, kolay kaybediyoruz. Başka yerlere yapılaşmaya açılmalı. Ama Bahri Dağdaş'ın arazisi bu konuda uygun bir yer değil" dedi.

MESUT TURAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri