Baharın müjdesi 21 Mart

Ekinoks tarihlerinden biri olan ve güneşin ekvatordan kuzey yarım küreye doğru hareketine başladığı 21 Mart, baharın başlangıcı sayılıyor.

Yapılan araştırmaya göre  dünyayı ortasından çepeçevre saran ekvatora güneş bir yılda 2 kez dik açıyla düşüyor. Güneşin ekvator üzerine 90 derecelik açıyla düştüğü 21 Mart ve 23 Eylül, ekinoks tarihleri olarak adlandırılıyor. 21 Martta kuzey yarım kürede bahar başlarken, 23 Eylül ise güney yarım kürede sonbaharın başlangıcı kabul ediliyor. 
21 Martta güneş ışınları, ekvatordan kuzeyde yer alan yengeç dönencesine kadar olan yolculuğuna başlıyor. 21 Marttan itibaren güneş ışınları, kuzey yarım küreye, 21 Hazirana kadar her gün biraz daha dik açıyla düşüyor.  Kuzey yarım kürede 21 Mart ilkbahar ekinoksu, güney yarım kürede ise sonbahar ekinoksu anlamı taşıyor. Yarın, yani 21 Martın en önemli özelliklerinden biri ise gece ve gündüz süresi tüm dünyada eşit olacak. Tüm yurtta bahar havasında geçmesi beklenen 21 Mart, kış boyunca kırlara ve piknik alanlarına gidemeyen kişiler için de fırsat olma özelliği taşıyor. 21 Mart aynı zamanda Nevruz Bayramı olarak kutlanıyor. Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu'da kutlanan Nevruz Bayramı, farklı kültürlerdeki insanları benzer duygular içerisinde buluşturuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri