Baharat el yakıyor

Kış aylarının gelmesi ile birlikte soluğu aktarlarda alan vatandaş umduğunu bulamadı. Baharat fiyatlarının yükselmesi esnafı sevindirirken, tüketiciyi üzdü

Soğuk havaların gelmesi ile birlikte yavaş yavaş hareketlenen aktarlarda fiyatların yüksek olması tüketicinin elini kolunu bağladı. Geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 artış gösteren bitki ve baharat fiyatlarının yüksek olmasının nedeni ise dövizin yüksek olması. Meydan Tohum ve Baharat Ticareti Alişan Tosun, "Sattığımız ürünler geçen yıla oranla yüzde 45 artış yaşadı. Artış yaşayan ürünlerimizin hepsi ithal. Sadece bir istisna olarak ıhlamur fiyatlarında ki artışı gösterebiliriz. Dolarda gerçekleşen büyük artış yurt dışından ithal ettiğimizin ürünlerin fiyatlarının geçen yıla oranla yarı yarıya arttı. Şu an dükkanımızda yüksek fiyatından dolayı satmadığımız ıhlamurun kilosu geçen sene 100 TL idi. Bu sene ıhlamurun diğer aktar arkadaşlarımız 150 TL'ye satıyorlar. Ihlamur fiyatının bu kadar çok yükselmesinin tek nedeni çiçeğini dökmesi. Bu sene aşırı yağmurdan dolayı ıhlamurlar çiçeklerini döktüler. Ihlamurun çiçeğini dökmesi ıhlamur sayısını azaltarak kilosunda büyük bir artış göstertmiş oldu" dedi. Kışların gelmesi ile en çok ıhlamur ve soğuk algınlığına iyi gelen bitkilerin tercih edildiğini dile getiren Tosun, şunları söyledi: "Soğuk havalarla birlikte zencefil, zerdeçal, nane, ıhlamur, pul biberi ve tarçın gibi ürünlerimiz bu aralar çok satılıyor. Ancak bu mevsim sucuk ve pastırma yapma mevsimi olduğu için çeçen ile sucuk baharatları da aynı zamanda rağbet görüyor. Soğuk algınlığına iyi gelen ada çayı, hatmi çiçeği, papatya, tarçın, zencefil, zerdeçal, kuşburnu ve narçiçeği karışımından oluşmuş bitki çayı da aynı şekilde çok sattığımız ürünlerden."

GENÇLERİMİZ SOKAKTA GEZMESİN

 Bereket Baharat ve Şifalı Bitkiler dükkanının sahibi ve aynı zamanda tıbbı ve aromatik bitkiler teknikeri Mehmet Pıçak,"Dükkanımızda sattığımız bazı bitkilerin fiyatlarında artış yaşanırken bazılarını ise geçtiğimiz sene sattığımız fiyattan satıyoruz. Ihlamur,kekik ve ada çayında bu sene artış oldu. Geçen sene ıhlamuru 100 TL'ye satarken bu sene 160 TL'ye satıyoruz. Bu fiyat artışının tek sebebi ise gençlerimizin sokakta gezmesi. Gençlerimiz sokakta gezdiği için köyde insan kalmıyor. Köyde insan kalmayınca otları toplayacak genç nüfus olmuyor. Bu sebepten dolayı bitkilerin fiyatında artış yaşanıyor. Bu ay, zencefil,zerdeçal,ada çayı,ebegümeci,meyan balı,çam balı, ayva yaprağı, deniz kadayıfı  ve kestane balı gibi ürünleri çok satıyoruz. Soğuk algınlığına iyi gelecek her aktarın özel çayı olduğu gibi bizimde çayımız var. zencefil,zerdeçal,karanfil ve tarçının karışımından oluşan bir çay. Bu çayı soğuk algınlığı için müşterilerimize öneriyoruz” açıklamalarında bulundu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri