Bahar aylarını zehir ediyor!

BağlantıBaharın gelişiyle birlikte polenlerden ve çiçek tozlarından kaynaklanan Bağlantıalerjik vakalar, hem çocuklar hem de yetişkinler için risk taşıyor.

Havadaki polen ve sporlara karşı savunmasız olan çocuklar; geniz akıntısı, kuru öksürük, boğaz, burun ve kulakta şiddetli kaşıntı ya da gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi sorunlarla karşılaşıyor. İleri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi tedavisi daha güç şikayetlerin oluşmaması için gerekli önlemler alınması bu anlamda son derece kritik.

ERKEN TANI KONULUYOR

Özel Konya Farabi Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr. İlker Yiğit, bahar aylarında başlayıp sonbahara kadar süren hapşırık burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık, halsizlik ve tekrarlayan öksürük olarak kendini gösteren allerjik nezle vatandaşların yaşam kalitesini de düşürdüğünü söyledi.  Yiğit, bahar alerjisinin yeni bir yöntem olan ve ülkemizde sayılı merkezde uygulanan Rhinoligtht (fototerapi) ile kabus olmaktan çıktığını söyledi. Yiğit, "Doktorun muayenesi sonucunda tanı konuluyor. Eğer alerjik Rinit (nezle) teşhisi konulduysa neye alerjiniz olduğunun testi  yapılıyor.Burun içine  verilen yüksek yoğunluklu ışıkla hastalığınıza neden olan alerjenler yok ediliyor. Acı ve ağrının hissedilmediği bu yöntem birkaç dakika sürüyor ve yıl boyunca bu dertten kurtulma şansına sahip olunuyor" dedi.

SPREYLER MUTLAKA KULLANILMALI

Bahar alerjisi olarak da bilinen bu rahatsızlığı olan kişilerin sabahları kalktığında üst üste hapşırık, burun akıntısı, halsizlik şikayetiyle polikliniğe başvurduklarını anlatan KBB Uzmanı Op.Dr. İlker Yiğit,"Önce bu tip hastalara ağızdan alınan haplar veya burna sıkılan spreyler gibi ilaç tedavisi öneriyoruz. İlaç tedavisiyle bu hastaların büyük çoğunluğu rahatlar.Eğer bu ilaçlarla da çözüm bulunamamışsa  devreye uygun haftalarda aşı tedavisi girer.Ancak aşı tedavisinin pahalı, 5 yıl boyunca sürmesi ve oluşabilecek risk nedeni yüzünden son seçenek olarak öneriyoruz" şeklinde konuştu.Bağlantı "Alerjiyi tedavi eden tek şey 'Alerjen immunoterapi’ dediğimiz ‘BağlantıAlerji aşı’ tedavisidir" diyen İlker Yiğit, "Aşı tedavisinin amacı vücudun polen Bağlantıalerjisini yok etmesidir. Bu aşıların içindeBağlantı alerjiye sebep olan alerjenler vardır. Çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan dozlar, aşıyla vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun bağışık hale gelmesi sağlanır. Yapılan aşılar sayesinde vücuttaBağlantı alerjiyi bloke edici antikorlar oluşturularak alerjenler engellenir. Ancak aşı tedavisi öncesindeBağlantı alerji testleri yapılıp, kişinin şikayetlerine sebep olan alerjenlerle tedaviye başlanması doğru olur" ifadelerini kullandı.

FOTOTERAPİNİN BAŞARISI KANITLANDI

Her türlü tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalardan acısız ve ağrısız Rhinolight (Fototerapi) adı verilen tedavi sayesinde yüz güldürücü sonuç aldıklarını söyleyen Farabi Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr. İlker Yiğit,"İşlem öncesi hiçbir şekilde aneztezi ve uyuşturucu madde kullanılmıyor.Buruna yüksek yoğunluklu birkaç dakikalık seanslar halinde ışık veriliyor.Herhangi bir acı veya tedavi sonra hastalar üzerinde olumlu etkilerini gözlemliyoruz.Dokuda herhangi bir kalıcı hasar oluşmadığından uzun dönem kullanılabiliyor.Özelikle alerjik riniti olan bütün hastalarda uygulandığı gibi bazı hasta gruplarında da terci ediyoruz" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri