'Bağışıklığımızı korumalıyız'

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte görülen soğuk havalarla beraber devam eden virüs salgını bağışıklık sisteminin korunması önemini ortaya koyuyor. Vatandaşlar ise tüketilmesi gereken besinleri merak ediyor

Diyetisyen Habibe Takımcı Merhaba Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda bağışıklık sisteminin özellikle protein ihtiyacını gidermeyle korunacağını belirtti. Bağışıklık sisteminin vücudun savunma mekanizması olduğunu kaydeden Habibe Takımcı, “Bağışıklık sistemi vücudun savunma mekanizmasıdır. Organlar, hücreler, doku ve proteinlerden oluşan bağışıklık sistemi kompleks yapıdadır. Bu yapının tek bir besinle veya sadece vitamin minerallerle korunması, güçlendirilmesi beklenmez. Örneğin vitamin bakımından yüksek besinler tüketirken yetersiz protein almak vücut direncini düşürür. Güçlü bir bağışıklık sistemi için faydalı besinleri bir arada tüketmek, dengeli bir beslenme programı oluşturmak gerekir” şeklinde konuştu.

FAYDALI BESİNLER TÜKETMELİYİZ

Tüketilen besinlerin bu konuda önemli olduğuna da değinen Diyetisyen Takımcı, “Özellikle tükettiğimiz besinler metabolizmamız için önemlidir. Su tüketimi, meyve sebze tüketimi gibi birçok etken bağışıklık için etkilidir” dedi. Kış aylarında ve soğuk havalarda tüketilmesi gereken besinleri sıralayan Habibe Takımcı, şunları kaydetti: “Kış aylarında sıcaklığın düşmesiyle birlikte su tüketimi azalsa da vücudumuzun su ihtiyacı her dönem aynıdır. Bu doğrultuda günde en az 2-2,5 L kadar su tüketilmesi gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi deyince akla gelen bir diğer etken de meyve sebze tüketimidir. Portakal, mandalina, kivi, greyfurt, nar gibi C vitamini yönünden zengin besinlerin; havuç, ıspanak, brokoli, pırasa, bezelye, kabak gibi A vitamininden zengin besinlerin tüketimi ihmal edilmemelidir. Deniz ürünleri de Omega-3 açısından oldukça zengindir. Omega-3 bağışıklık sistemini düzenleyici ve destekleyici etkiye sahiptir. Haftada 2-3 gün balık tüketimine özen gösterilmelidir. Bağışıklık sisteminin temel taşı olarak değerlendirilen çinko; kabak çekirdeği, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında virüs, bakteri, mantar ve parazitlere karşı vücudun direncini artıran Beta Glukan açısından yulaf zengin bir kaynaktır. Son olarak da yeşil çay tüketimi önemlidir. Yeşil Çay, içerdiği 'kateşin' nedeniyle iyi bir antioksidan kaynağıdır. Günde 2-3 fincan tüketilmelidir.”

EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri