Bad Nenndorflular Neonazilere Şehri Dar Etti

Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Bad Nenndorf kentinde 2006 yılından beri geleneksel olarak anma yürüyüşü düzenleyen Neonaziler, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda umduğunu bulamadı.

Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Bad Nenndorf kentinde 2006 yılından beri geleneksel olarak anma yürüyüşü düzenleyen Neonaziler, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda umduğunu bulamadı. 300’e yakın Neonazi grubuna karşı protestolara bin 800 kişi destek vererek adeta şehirde yürüyecek yer bırakmadı. Neonaziler yürüyüşü erkenden bitirerek şehirden ayrılmak zorunda kaldı.

Bir gün önceden protesto gösterilerine başlanan Bad Nenndorf’ta yürüyüş günü iki kadın kendilerini yolcu trenine zincirleyerek Neonazilerin şehre gelmesini engelllemeye çalıştı. Polis çekiç, keski ve demir testeresi ile kadın protestocuların zincirlerini çözüp tren seferlerinin yeniden devam etmesi için 90 dakika uğraştı. Karşı göstericiler bununla da yetinmedi. Protestocular Neonazilere şehirde yürüyecek yer bırakmamak için meydanları işgal ederek oturma eylemi yaptı. Polis bazı göstericileri taşımak zorunda kaldı.

Şehirde yürüyecek yer bulamayan Neonaziler akşam saat 20.00’ye kadar müsade almalarına rağmen 19.15’te yürüyüşü bitirmek zorunda kaldı. Bin 800 polisin görev aldığı yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi. Aynı gün sabah saatlerinde Bad Nenndorf’a gelen Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius (SPD) Neonazi karşıtlarına destek verdi. Halka hitaben yaptığı konuşmada Neonazilere karşı direnen Bad Nenndorf’luları öven ve onlarla gurur duyduğunu kaydeden Pistorius, şehir halkının Neonazilerle değil, Neonazilerin şehir halkı ile problemi olduğunu belirtti.

İkinci Dünya Savaşı sonrası 1945-47 yıllarında İngilizler tarafından Neonazilerin tutuklu bulunduğu hapishanede kalanları anmak için 2006 yılından beri geleneksel olarak Bad Nenndorf’ta yürüyüş düzenleyen Neonaziler, her defasında şehir halkı ve aşırı sağ karşıtlarının hedefi haline geliyor. Neonazi karşıtı inisiyatif ve Alman Sendikalar Birliği’nin daveti üzerine Neonazilere karşı toplananlar, “Bad Nenndorf kahve yerine renklidir ve öyle kalacak” pankartlarının yanı sıra, şehir meydanında farklı ırk ve renkten insanların fotoğraflarını astı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri