Babacan'dan flaş emeklilik açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, erken emeklilikle ilgili tartışmalara son noktayı koydu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Erken emeklilik yok. Emeklilik yaşının düşürülmesiyle ilgili bir çalışmanın doğru olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Düşük maaşla erken erken emeklilik formülü tartışmaları gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde bu yöndeki bir soruya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Hayır sıcak bakmıyorum” cevabını vermişti.

Babacan, JW Marriott Otel'de düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erken emeklilik formülü

14 aydan 2 yıla kadar yaşı bekleyenler bir kategoriye daha sonrakiler 3 yıl, 4 yıl ve 5 yıl olarak tespit edildi. Emekli aylığı için 5 yıl bekleyenlerden yüzde 5 kesinti, 4 yıl kalanlardan yüzde 4, 3 yıl önce aylığa bağlanmak isteyenlerden yüzde 3 kesinti formülleri üzerinde duruldu. Yaşı 2 yıl bekleyeceklerden yüzde 2. İki yılın altındakilerden ise yüzde 1 kesintiyle maaş bağlanması öngörüldü. 14 ay ile 24 ay arasındaki dönemler arasındaki adalet de ödenen prim miktarına göre kesinti oranı düşürülerek sağlanacak.

Küresel kriz öncesinde aldıkları tedbir ve ekonominin temellerini güçlendirmek için hayata geçirdikleri uygulamaların son derece önemli olduğunu ifade eden Babacan, tek haneli enflasyon, mali disiplin, bankacılık, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında reformlar yaptıklarını, bunların sonucunda da ekonominin temellerinin sağlamlaştığını kaydetti.

Babacan, 2009 yılında hem güçlü kamu maliyesi hem de güçlü bankacılık sistemiyle krize girdiklerine işaret ederek, bundan dolayı krizin Türkiye üzerindeki etkilerinin sınırlı kaldığına dikkati çekti.

Küresel kriz ortamında, Türkiye'de siyasi istikrar ve güçlü siyasi irade olmasının en önemli artılarından biri olduğunu belirten Babacan, bunların, Türkiye'nin krizden başarıyla çıkmasında en önemli aktörler arasında olduğunu ifade etti.

Ülkelerin, kriz ortamında emeklilik yaşının arttırılması, gelir vergisi artışı, altyapı harcamaları ile kamu istihdamı ve ücretlerin azaltılması gibi tedbirler aldığını kaydeden Babacan, söz konusu tedbirlerin çoğunun geç alınması ve oranlarının yeterince olmaması nedeniyle pekçok ülkede halen toparlanmanın tam görülmediğini söyledi.

Güven olmayınca, büyümenin de gerçekleşmediğine dikkati çeken Babacan, küresel kriz nedeniyle Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde işsizliğin yükseldiğini bildirdi.

IMF'DEKİ OY GÜCÜMÜZ 2002'YE GÖRE 2 KAT ARTTI

Türkiye'nin, IMF'deki kota payı ve oy gücünün basamak basamak yükseldiğini belirten Babacan, Türkiye'nin IMF'deki oy gücünün 2002 yılına göre neredeyse 2 kat arttığını kaydetti.

Babacan, "Bir yandan kadınlarımızın iş gücüne daha çok katılmalarını, bir yandan da ailelerin daha çok çocuk sahibi olmalarını sağlayacak düzenleme üzerinde yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmayı birkaç haftaya kadar tamamlayacağız ve Sayın Başbakanımız açıklayacak" diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri